Těším se na kachnu v Pekingu, směje se Koukal. Ruštinu zvládá bez potíží

Foto: hc-avto.ru

23. července 2016, 8:21

Michal Belšán

Hokejisté Avtomobilistu Jekatěrinburg tráví část přípravy před novou sezonou stejně jako loni v Plzni. V týmu bude i letos působit český útočník Petr Koukal, kterého čeká v KHL již pátá sezona. „Do ligy chodí víc a víc mladých kluků, což je trochu poznat třeba při soubojích u branky. Jinak se to ale moc nezměnilo,“ říká o svém několikaletém působení v soutěži.

Ve čtvrtém největším městě Ruska se českému útočníkovi zalíbilo. „Kluci mě tu vzali mezi sebe, takže v týmu i ve městě je to super. Už předtím jsem byl dva roky v Nižněkamsku, kde také nenastal žádný problém,“ říká Petr Koukal, který mezi těmito ruskými štacemi působil ještě ve finském Jokeritu Helsinky.

Aktuálně se jeho celek připravuje v Plzni. „Já jsem hlavně rád, že jsme v Česku. Plzeň už znám z působení v extralize jako soupeře, teď už tu jsme s Jekatěrinburgem v přípravě navíc druhý rok, takže už to trochu poznám i ve městě. Jsem spokojený z toho ohledu, že se na mě bude moci přijet podívat i rodina,“ těší českého forvarda.

V kabině už se v pohodě domluví rusky. „Nevím, jestli je to úplně plynulé, spisovné a dle gramatiky, ale domluvím se bez nějakých větších potíží. Problém mi to rozhodně nedělá,“ říká spokojeně rodák ze Žďáru nad Sázavou, který v KHL odehrál již 233 utkání.

Sezonu 2015/16 mu v klubu zpříjemňovala přítomnost dvou krajánků – Jakuba Kováře a Ondřeje Romana. Čerstvě osmadvacetiletý gólman ale po třech letech v Jekatěrinburgu zamířil do nového týmu, upsal se Čerepovci. Roman se zase rozhodl pro návrat do domácích Vítkovic.

Do týmu ale ze Sparty nově přestoupil útočník Jan Buchtele. „Za to jsem rozhodně rád,“ netají Koukal. „Těší mě, že tu nebudu sám, budu si moci s někým zanadávat česky a trochu to tam nenápadně pomluvit za zády,“ směje se.

Právě dosavadní brankářskou jedničku Jakuba Kováře budou v týmu muset nahradit. Petr Koukal o to ale strach nemá. „Už když měl Kovy loni zlomenou ruku, tak ho dobře nahradil Igor Ustinskij. Myslím, že on by mohl být tou jedničkou,“ věří svému spoluhráči. Do týmu z Ufy ještě přišel Vladimir Sochatskij. „Toho kluka ale zatím moc neznám, uvidíme, jaký bude,“ dodává Koukal k situaci v brankovišti Avtomobilistu.

V minulé sezoně podlehl Jekatěrinburg v osmifinále pozdějšímu vítězi z Magnitogorsku 2:4. Letos by pochopitelně chtěl dojít dále. „Naše ambice budou opět stejné. Chceme se probojovat do play off a tam dopadnout co nejlépe, jak to jen půjde. A hlavně už projít přes to první kolo,“ přeje si Koukal.

Týmy v KHL nově čekají i výlety do Pekingu a bývalý kapitán Pardubic se na to už těší. „Nikdy jsem tam nebyl, ale těším se, až si tam dám kachnu,“ hlásí. „Je to nová destinace, jsem zvědavý, jak to tam bude vypadat. Četl jsem, že tam mají stadion pro 18 tisíc diváků, tak jestli budou Číňané chodit na hokej, bude to jenom dobře,“ myslí si Koukal.

Jekatěrinburg v rámci přípravy v Plzni čeká v pátek 29. července přátelské utkání s místními indiány. To loňské vyhrál Avtomobilist 5:0, Koukal ho ale sledoval pouze z tribuny. „Viděl jsem, že Plzeň byla v první třetině lepší a nedala gól. Pak už to bylo v režii našeho týmu. Na letošní zápas se ale těším, podle informací trenéra bych měl hrát. Jsem na to zvědavý, bude to v takovém tom tréninkovém stylu, kdy se budete snažit dostat do zápasového tempa,“ uzavírá Petr Koukal.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz