Test s Kanadou? Plácat se nebudeme, říká Petr. Generálka bez Zachy

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

21. prosince 2015, 16:20

Václav Jáchim

Od pátečního večera jsou v dějišti mistrovství světa, na přesun do Helsinek si ale ještě musejí chvilku počkat. Čeští junioři rozbili přípravný tábor ve Vierumäki, kde sídlí centrum finského sportu, a v neděli podstoupili zatěžkávací zkoušku. Reprezentanti sehráli vyrovnanou bitvu s Kanaďany, nakonec mistrům světa podlehli 0:1, ovšem těsně před koncem sahali po vyrovnání - obránce Rašner trefil při power play horní tyčku. "Podali jsme solidní výkon, byly tam věci, které od mužstva chceme. Ale hráčům jsme hned řekli, že se nebudeme plácat po ramenou. Prohráli jsme, je úplně jedno, jakým rozdílem," hlásí Jakub Petr.

Hlavní kouč volil prvního ze dvou protivníků v závěrečných přípravných duelech záměrně. Kanada má nejvyšší kvalitu, bude aspirantem na zlato. Navíc o souboj s českým výběrem sama projevila zájem, tak proč do toho nejít. "Poučili jsme se ze dvou utkání, která jsme s nimi hráli na letním turnaji v Calgary. Od hráčů jsme chtěli důsledné pokrývání středního pásma tak, aby nám soupeř neodjížděl do přečíslení. Až na jednu výjimku se nám to dařilo," kvituje Petr.

Zámořské hvězdičky jsou nebezpečné agresivitou a tahem do branky, ovšem reprezentanti jejich zbraně eliminovali. "Stíhali jsme v bruslení a nasazení, to pro nás byla dobrá zpráva. Kvalitně jsme pracovali v defenzivě. Samozřejmě - nějaké rezervy se ještě najdou, ale systém jsme drželi víceméně podle představ," připomíná. Kouče naopak mrzí nulová koncovka. "Šancí jsme měli několik. Za stavu 0:0 se dostal k velké příležitosti Veselý, v oslabení pak ujel sám Pyrochta. Ale gól jsme nedali. Příště musíme produktivnější," velí.

Prohrát s Kanadou fotbalovým poměrem svědčí o tom, že bitva byla vyrovnaná. Jakub Petr ovšem razantně tlumí euforii. "Byl to přípravný zápas, který nám sice hodně ukázal, nicméně rozhodně si nesmíme myslet, že všechno bylo v pořádku. Ano, důležité věci jsme plnili, stále však máme na čem pracovat. Mužstvu jsem hned po utkání řekl, že jsme prohráli. Tečka," reaguje. Leccos mohlo být jinak, zápas totiž nabídl dramatický finiš. "Sedmnáct vteřin před koncem se vhazovalo u nás, odvolali jsme gólmana a ještě se stihli dostat k zakončení. Byla z toho tyčka," popisuje střelu Rašnera.

Když nic jiného, dvacítka vykročila sympaticky směrem k turnaji. Navzdory porážce sehrála kvalitní zápas. V brance chytal Vítek Vaněček, jako jediný ho ve 34. minutě překonal Chartier. "Měli jsme se soupeřem dohodu, že můžeme poslat do hry osm obránců a třináct útočníků, při vyšším trestu Voženílka tedy naskočil i Christov. Nenastoupili Lukáš Jašek s Jiřím Černochem, oba budou v sestavě proti Dánsku. V brance začne Aleš Stezka, později ho vystřídá Dan Vladař. V závěru utkání s Kanadou dostal disciplinární trest Pavel Zacha, proti Dánům tedy bude chybět," informuje Petr už s ohledem na generálku.

Ta čeká na český vývěr v úterý, za duelem proti Dánsku se vydá do Lahti. "Všichni hokejisté jsou zdravotně v pořádku, pár šrámu tam je, ale naštěstí nic zásadního," hlásí kouč. Stále otevřená zůstává otázka u Davida Pastrňáka, jehož klub po zranění poslal na farmu a měl by tam sehrát v úterý ještě jedno utkání. Pak nejspíš padne rozhodnutí, jestli Boston českou hvězdu uvolní reprezentaci. Trenéři Petr se Svobodou také proto počkají s konečnou nominací. Po utkání v Lahti se tým přesune do Vierumäki, směr Helsinky nabere ve středu.

"Kemp běží podle plánu, máme tady vynikající podmínky," hlavní hlavní kouč. "Jsou tu s námi Američané a Dánové, Finové už mezitím odjeli. V úterý nás čeká poslední přípravný zápas, pak už všechno zaměříme ke startu šampionátu," dodává Petr. Realizační tým a hráči se v neděli vrátili do míst, kde vyválčili stříbro na MS osmnáctek 2014, v Imatře se přihlásila lehká nostalgie. "Ale všichni jsme si řekli, že už se o tom namluvilo a napsalo dost. K osmnáctkám se nevracíme, začíná něco nového. Musíme koukat dopředu!" uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz