Tripy v KHL? Prášky na spaní a šílený nápor na tělo, říká Rostislav Haas

Foto: cherinfo.ru

24. května 2015, 14:39

Jan Šimek

Před nedávnem podepsal s Čerepovcem smlouvu český trenér Václav Sýkora, který už v loňském ročníku působil v klubu jako konzultant. Není však jediným Čechem figurujícím v realizačním týmu ruského klubu. Brankáře v čele s Jakubem Štěpánkem má totiž na starost bývalý gólman Opavy, jenž si udělal velké jméno v Německu. Rostislav Haas strávil dva roky v pražském Lvu a pro Severstal pracoval už v loňské sezoně. „Nejde jen o zajímavou hokejovou zkušenost, ale i o tu životní,“ říká k ruskému angažmá Rostislav Haas.

Není nic ojedinělého, že v KHL působí mnoho českých hráčů, ale odborník na brankářské řemeslo pouze jediný. Nedávno trénoval gólmany v Chanty-Mansijsku Rudolf Pejchar, v týmu Jugry pracoval rok a půl, před časem se však vrátil do Plzně. V Rusku se brankářům věnovali také Vladimír Hudáček nebo Petr Jaroš. Nejčastěji ovšem kluby spoléhají na ruské a v poslední době zejména finské specialisty. Čerepovec sází na českého experta Rostislava Haase.

„V každém případě je to zajímavé angažmá. Za hokejový život jsem měl to štěstí poznat víc hokejových národností a ruská mentalita je úplně jiná než naše a odlišná od té německé. Nejde jen o zajímavou hokejovou zkušenost, ale i o tu životní,“ myslí si Rostislav Haas. „Co jsem měl možnost sledovat, v Rusku ještě pořád panuje takové heslo: čím víc, tím líp. Hokej se však změnil a důraz se klade na efektivitu. Ne na kvantitu, ale spíš kvalitu tréninku,“ dodává.

„Když se opravdu ekonomicky zamyslím, KHL mi připadá jako černá díra. Pro mě je jen otázka času, kdy to skončí.“

Cestování? Šílené! Hráči jsou i osm měsíců na práškách na spaní

V Rusku žije i se svou rodinou, sám by do Čerepovce nešel. „Je to běžný hokejový život. Děti hrají hokej a manželka jakoby ho hrála taky, protože nedělá nic jiného, než o něm neustále slyší. (směje se) Moc velký rozdíl mezi životem v Německu a Rusku není. Pořád je to zimák - domů, zimák - domů,“ popisuje opavský rodák.

Jak si zvykl na ruské prostředí? „V KHL bych nemohl hrát, je to šílené. Kluci jsou někdy i osm měsíců na práškách na spaní, protože časové posuny jsou obrovské. Se Lvem jsme letěli do Chabarovsku sedmnáct hodin, a když jsme se vraceli zpátky, měli jsme jen den odpočinek, pak jsme znovu hráli. Je to opravdu šílený nápor na organismus,“ tvrdí Haas.

„Nevím, jestli je to pravda, ale když jsem se bavil s Petrem Vránou, který v Chabarovsku hrával, měli spočítáno, že zeměkouli obletí za rok desetkrát. Většinu času zkrátka stráví ve vzduchu,“ kroutí hlavou šestačtyřicetiletý odborník.

V souvislosti se sankcemi vůči Rusku za invazi na Krym došlo k výraznému propadu rublu. „O to se zajímají hlavně cizinci, protože ti to přepočítávají. Dostávají peníze v rublech, ale počítají je v dolarech. Každý to vnímal, ale nijak extra jsme se o tom nebavili,“ říká bývalý gólman, který dlouhé roky strávil v německém Freiburgu, Schwenningeru a Augsburgu.

KHL jako černá díra na peníze. S NHL se nedá srovnat

Hovoří se také o ekonomické (ne)stabilitě celé KHL. „Věci, které nemohu ovlivnit, se snažím neřešit. Když se ale opravdu ekonomicky zamyslím, KHL mi připadá jako černá díra. Nefunguje to jako v Americe, že NHL je firma, která vydělává peníze. V Rusku vše platí nějaký oligarcha, ten do toho pumpuje peníze, dokud jsou. Pro mě je jen otázka času, kdy to skončí. Nevím, odkud se tolik peněz bere, je to šílené finanční zatížení,“ nechápe odborník, který má také vlastní brankářskou školu.

Srovnávat KHL s NHL si ale netroufá. „To se vůbec nedá, je to jiný svět. V Rusku je to opravdu zajímavé, a pokud pominu NHL, hrají tam jedni z nejlepších hráčů na světě. Organizace a všechno okolo se však s NHL pravděpodobně nemůže rovnat. V NHL jsem nebyl, ale s kluky jsem se bavil a už jen ty přelety jsou komplikované, do toho časová pásma. Všechno je podstatně složitější. Na druhou stranu NHL funguje dlouho a KHL nějakých sedm let, takže je jasné, že vývoj soutěže nějaký čas zabere,“ uzavírá Rostislav Haas.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz