Tygrům vyšly oslavy, Oceláři dál lídrem, Boleslav venku zabrala

Foto: Facebookový profil Bílí Tygři Liberec

30. prosince 2016, 19:44

David Jahoda

Do roku 2017 vstoupí jako lídr tabulky TELH hokejisté Třince, kteří doma otočili zápas s Chomutovem. Jejich rival z Vítkovic zase natáhl v Litvínově svou sérii výher na čtyři duely. Drama nabídly zápasy v Liberci a Karlových Varech. Bílí Tygři uhájili výhru nad Olomouc, vyšly jim tak „zlaté“ oslavy titulu. Energie doma marně stahovala s Mladou Boleslaví, která vyhrála poprvé po pěti duelech. Venkovní prokletí zlomila Kometa, která uspěla v Pardubicích. Sparta doma Zlínu nedala ani gól.

Třinec nadále v čele, doma otočil duel s Piráty

Lídr tabulky chtěl v posledním zápase roku 2016 navázat na tři body z Olomouce, do zápasu ale lépe vlétli Piráti, když se prosadil Hlava. Jednalo se o jeho teprve druhou branku v extralize. Chomutov měl v první části i další šance, vícekrát už ale Hamerlík nekapituloval. Ve druhé části se začalo dařit i jeho spoluhráčům v poli, kteří během tří minut dokázali trefami Rákose a Rotha otočit vývoj ve skóre. Oceláři pak své vedení drželi a v závěru třetího dějství jej pojistili druhou trefou Rákose. Třinec tak půjde do roku 2017 jako vedoucí celek tabulky. 

René Mucha (asistent trenéra Třince): „Do zápasu jsme nevstoupili optimálně, v první třetině nás držel především Peter Hamerlík, díky kterému jsme inkasovali jen jeden gól. Tohle jsou těžké zápasy, pro nás je velmi cenné to, že jsme se dokázali vrátit do zápasu. Ve druhé třetině jsme měli mnohem lepší pohyb, vynutili si přesilovky a tu využili. Naopak ve třetí třetině jsme se sami dostali do mnoha oslabení, proti týmu s nejlepší přesilovkou v extralize jsme to parádně ubránili. Třetí gól pak rozhodl. Musím poděkovat celému týmu za bojovný výkon, smekám klobouk před Peterem Hamerlíkem, který znovu podal výborný výkon. Chci oběma týmům i našim věrným fanouškům vše nejlepší do nového roku. Především tedy zdraví.“

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): „Utkání dle mého názoru rozhodly dvě věci. V první třetině, kdy jsme hráli výborně, tak jsme to uhráli jen na 1:0. Ta třetina měla skončit minimálně 2:0, to je ta první věc. Ve druhé třetině byl obrázek opačný, Třinec musel reagovat a byl aktivnější. My se dostali pod tlak a zbytečně faulovali. Domácí po zásluze srovnali, v dvojnásobné přesilovce šli do vedení. Ve třetí třetině jsme opět navázali na výborný výkon z první třetiny, bohužel jsme ale nevyužili šance. Důkazem toho je minutová přesilovka pět na tři, kdy jme neproměnili dvě šance. Dnes nebereme bod, Třinci musíme sportovně popřát k zaslouženému vítězství.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – PIRÁTI CHOMUTOV 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Rákos (Kreps, Linhart), 32. Roth (Petružálek), 59. Rákos (Kreps, Linhart) – 3. Hlava (Slavíček, Šťovíček).
Rozhodčí: Čech, Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 30:31.
Diváci: 5054.
Nejlepší hráči: Peter Hamerlík – Brett Flemming.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Linhart, Roth, Jank, Hrabal, M. Doudera, Nosek, Kania – Hrňa, Marosz, Petružálek – Adamský, Kane, Irgl – Rákos, Kreps, Dravecký – Sýkora, Špirko, Cienciala – Chmielewski. Trenéři: Kýhos, Mucha a Kopřiva.
Piráti Chomutov: Laco – Dlapa, Flemming, Skinner, Valach, Mrázek, Rutta, Havel – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, Skokan – Poletín, Kämpf, Koblasa – Slavíček, Raška, Šťovíček – Hlava. Trenéři: Růžička, Martínek a Šťastný.

Vítkovice slaví počtvrté v řadě, šňůru prodloužily v Litvínově

Uspět na ledě předloňského mistra je v letošní sezoně takřka nemožné, rozjetým Vítkovicím se to ale povedlo. Skóre otevřel svou druhou trefou v sezoně Němec, netrvalo dlouho a podruhé v ročníku se prosadil i domácí Gerhát. Rozhodující zásah celého duelu přišel už na startu druhé třetiny, kdy Januse pokořil Szturc. Hráči Vervy se ve zbytku duelu snažili, seč jim síly stačily, výtečný Dolejš ale další puk za svá záda nepustil. Vítkovice tak vyhrály počtvrté v řadě a bodovaly v devátém duelu za sebou. V Litvínově pak uspěly po bezmála dvou letech. Verva po 14 duelech doma nebrala ani bod.

Darek Stránský (asistent trenéra Litvínova): „Zápas se nám nepovedl, dvě třetiny nám nešly nohy, bylo to takové vlažné a ne takové, jak jsme si v posledním utkání v roce představovali. V poslední třetině jsme do toho dali všechno, nasazení bylo lepší, urputnost a zarputilost tam byly vidět, ale asi jsme si za výkon v prvních dvou třetinách vyhrát nezasloužili.“

Pavel Trnka (asistent trenéra Vítkovic): „Vstoupili jsme do zápasu velice solidně, ani druhá třet nebyla z naší strany špatná, ale neproměnili jsme šance, které jsme měli. Ve třetí třetině kluci chtěli vyhrát, ale možná jsme se toho trochu báli, svazovalo nás to a pouštěli jsme soupeře do obrovských šancí po našich zbytečných chybách v obranném pásmu, což se nám málem vymstilo. Naštěstí jsme získali všechny tři body.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:1 (1:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Gerhát (Pilař, V. Hübl) – 9. E. Němec (D. Květoň, Vandas), 24. Szturc (Balán).
Rozhodčí: Hodek, Pavlovič – Svoboda, Rozlílek.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku: 37:35
Diváci: 5757.
Nejlepší hráči: Jaroslav Janus – Daniel Dolejš.
HC VERVA Litvínov: Janus – Z. Sklenička, Gula, K. Černý, Pilař, Kokeš, F. Pavlík, Franc – Lukeš, V. Hübl, Gerhát – J. Černý, R. Hanzl, M. Hanzl – Trávníček, J. Šimeček, M. Hořava – Jurčík, Válek, Babincev. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Urbanec, Sloboda, Baranka, Sedlák, Výtisk, L. Kovář – Kucsera, O. Roman, Tybor – Olesz, Stastny, Hudeček – D. Květoň, E. Němec, Vandas – Szturc, Balán, Tomi – Kolouch. Trenéři: Trnka a Vůjtek.

Mistrům se „zlatý“ večer vydařil, Hanáci stahovali marně

Liberečtí do posledního utkání v roce 2016 nastoupili v bílo-zlatých dresech. Symbolicky na připomenutí mistrovského roku. Přesně po dvou měsících se postavil do branky Lašák, který Tygry k titulu dotáhl. A mistrům oslavy zpočátku parádně vycházely. Po prvních dvaceti minutách měli náskok dvou branek, dokázali se prosadit i ve druhé části, i když už v ní tak aktivní nebyli. Ve třetí třetině se ale konalo drama, po gólech Ostřížka a Strapáče vedl Liberec už jen o jednu branku. Hanáci se v závěru připravili o možnost vytvořit si nápor, špatně totiž střídali a hráli v šesti. Tygrům se tak nakonec oslavy před vyprodaným hledištěm povedly. 

Filip Pešán (trenér Liberce): „Věděli jsme, že nastoupíme proti týmu, který je velmi houževnatý a nevypustí ani jediný puk, což se přesně stalo. Vstoupili jsme do utkání velmi dobře. Dali jsme dva góly a mysleli jsme si, že budeme zápas kontrolovat i zbývajících čtyřicet minut. To se ale nestalo, ve druhé třetině byla Olomouc jednoznačně lepším týmem. Ani ve třetí třetině jsme nedokázali najít recept na aktivního soupeře. Jsme tedy rádi, že jsme uhájili jednobrankové vítězství a slavnostní večer podtrhli třemi body.“

Zdeněk Venera (trenér Olomouce): „V první polovině utkání Liberec perfektně trestal naše chyby. První gól přišel dost brzy a tím byl dán ráz začátku utkání. První třetina byla z naší strany prostě špatná. V závěru utkání jsme mocně dotahovali, ve chvíli, kdy jsme chtěli hrát bez brankáře, tak přišlo špatné střídání. Myslím, že jsme neodvedli špatný výkon, ale rozhodlo to, kdo lépe trestal chyby. My jsme také měli šance, i za stavu 3:0, ale nebyli jsme efektivní.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC OLOMOUC 2:3 (2:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 3. Vantuch (Martin Procházka), 13. J. Stránský (Bližňák, Jánošík), 37. J. Stránský (P. Jelínek, L. Krenželok) – 49. Ostřížek (Holec), 53. Strapáč (Ostřížek, Eberle).
Rozhodčí: Hradil, Petružálek – Barvíř, Blümel
Vyloučení: 5:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 20:26.
Diváci: 7500.
Nejlepší hráči: Jan Stránský – František Skladaný.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Kolmann, Ševc, Pyrochta, Vitásek, Havlín, Jánošík, Husa – Ordoš, P. Jelínek, L. Krenželok – Svačina, Bulíř, Radivojevič – J. Stránský, Bližňák, D. Špaček – Martin Procházka, Vantuch, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Mlejnek.
HC Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, Jaroměřský, Ondrušek, Staněk, Matai, Rašner – Skladaný, Knotek, Laš – Eberle, Ostřížek, Strapáč – Fořt, Herman, Burian – Mikúš T., Zeman, Holec. Trenéři: Venera a Tomajko.

Konec venkovního nezdaru, Kometa přehrála Pardubice

Hrát na hřištích soupeřů? To byla v posledních týdnech pro Kometu noční můra. Probudila se z ní na ledě Pardubic. Cestu za úspěchem si Brňané vyšlapali na konci prvního dějství, kdy se trefili Kvapil a krátce po něm Haščák. Pardubice ale v žádném případě neměly v plánu se vzdát. V závěru druhé části inkasoval mladík Jekel z hole zadáka Schause. Snahu Dynama o vyrovnání uťal v 54. minutě druhou trefou v duelu Vojtěch Němec. Kometa se tak dočkala venkovní výhry, na kterou čekala osm zápasů.

Pavel Rohlík (trenér Pardubic): „Kometa hrála první třetinu výborně, my jsme nestíhali a propadali. Od druhé třetiny jsme byli Brnu až do konce zápasu naprosto vyrovnaným soupeřem. Za tuto část nemohu hráčům nic vyčítat. V té první to bylo dané kvalitou Komety, která se na nás připravila, a těžko jsme jí vzdorovali. Jsme zklamaní z prohry, ale soupeř si vítězství zasloužil zejména v první třetině, kdy ten brankový rozdíl mohl být ještě vyšší.“

Kamil Pokorný (asistent trenéra Brna): „V první třetině jsme jasně dominovali, vedli 2:0 a měli další možnosti k navýšení skóre. Od naší přesilovky ve druhé třetině, kdy nám soupeř dvakrát ujel, jsme nechali Pardubice nadechnout a stal se z toho naprosto vyrovnaný zápas a velké drama. Ze zápasu, který jsme měli jasně pod kontrolou, byly najednou nepříjemnosti. Třetí gól nám hrozně pomohl a hektický závěr jsme díky dvoubrankovému vedení pohlídali. Zvítězili jsme zaslouženě, ale je to pro nás velké poučení.“

 

HC DYNAMO PARDUBICE – HC KOMETA BRNO 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 40. Schaus (T. Kaut) – 17. M. Kvapil (H. Zohorna, O. Němec), 19. V. Němec (Haščák), 54. V. Němec (M. Kvapil, Trška).
Rozhodčí: Úlehla, Hejduk – Kotlík, Bláha.
Vyloučení: 4:5, navíc Redenbach (Pardubice) 10 min.
Bez využití.
Střely na branku: 24:31.
Diváci: 10 016.
Nejlepší hráči: Martin Růžička – Vojtěch Němec.
HC Dynamo Pardubice: Martin Růžička – Havlík, Schaus, Čáslava, Leduc, Ovčačík, Ščotka, Horyna – P. Sýkora, Tomášek, T. Kaut – Klimenta, Nahodil, Rolinek – Mallet, Redenbach, Starý – Rohlík, Martinec, Panna. Trenéři: Rohlík, Mikeska a Martinec.
HC Kometa Brno: Jekel – Trška, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Štencel, D. Mikyska – M. Erat, H. Zohorna, M. Kvapil – Haščák, V. Němec, Zaťovič – Vincour, Čermák, Dočekal – Dostálek, Dvořák, Dymáček – Matěj Novák. Trenéři: Zábranský, Pešout, Pokorný a Haken.

Boleslav zlomila šňůru proher, uhájila výhru ve Varech

Vybřednout z pětizápasové série proher. Cíl pro Mladou Boleslav na ledě posledních Karlových Varů byl jasný. Jenže Energie vstoupila do utkání lépe, vedení ji však vydrželo jen do konce třetiny. Start do dalšího dějství naopak na jedničku vyšel Bruslařům, kteří tak poprvé v duelu vedli. O svém vítězství Boleslav v podstatě rozhodla následně v rozmezí 22 vteřin, díky druhé trefě Orsavy a gólu Musila vedla už 4:1. Sedm minut po začátku třetí třetiny zmenšil rozdíl mezi oběma celky karlovarský kapitán Skuhravý, ten samý hráč pak necelé dvě minuty koncovku duelu pořádně zdramatizoval. Bruslaři už si ale tři body vzít nenechali. 

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Zápas se v náš neprospěch začal lámat na konci první třetiny, kdy jsme udělali zbytečné fauly, poslali jsme se do tří a soupeř toho hned využil. V půlce zápasu jsme měli slabou chvilku, kdy jsme dostali dva rychlé góly na 1:4. Druhá třetina byla z naší strany hodně špatná. V závěru jsme si řekli, že se pokusíme se zápasem ještě něco udělat. Bohužel jsme snížili pouze na čtyři tři a vyrovnat se nám již nepodařilo. Myslím si, že tu poslední třetinu jsme nehráli špatně, kdybychom podobně hráli ve druhé, třeba bychom se tady bavili o jiném zápase, ale to jsou pouze kdyby. Můžeme jenom Boleslavi poblahopřát ke třem bodům.“

Boris Žabka (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Hodnocení bude konečně lepší, jelikož jsme vyhráli. Měli jsme dobrý začátek, vytvořili jsme si nějaké šance, dobře jsme obsazovali předbrankový prostor. Měli jsme rovněž dobrou hru na kotouči v okolí branky. Ve druhé třetině se nám podařilo rychlými góly odskočit. Ve třetí třetině Vary neměly již co ztratit a hodily všechno do útoku, udělali jsme zbytečný faul. Myslím, že co nám předtím dal rozhodčí, tak to chtěl nějak kompenzovat. My jsme rádi, že jsme to ubránili a vezeme tři body.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – BK MLADÁ BOLESLAV 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. T. Rachůnek (Mikulík), 47. Skuhravý, 59. Skuhravý (Dujsík, Mullane) – 13. Orsava (Pabiška), 21. Klepiš (Trončinský, Lenc), 27. Musil (Hyka), 28. Orsava (Pabiška, Klepiš).
Rozhodčí: Horák, Bulanov – Ondráček, Kokrment.
Vyloučení: 7:8.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 36:31
Diváci: 3646.
Nejlepší hráči: Václav Skuhravý – Lukáš Pabiška.
HC Energie Karlovy Vary: Honzík – Harant, Dujsík, M. Rohan, Sičák, Tomáš Dvořák, Rýgl – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý, Gorčík – Mullane, Gríger, Flek – Kindl, Dušek, Stloukal – Davídek. Trenéři: Tlačil a Antonik.
BK Mladá Boleslav: Lukáš – Kučný, Stříteský, Hanzlík, T. Voráček, Holub, Trončinský – Lenc, Musil, Hyka – Pabiška, Klepiš, Orsava – Látal, Jonák, Pospíšil – Jiránek, Žejdl, Ďurač. Trenéři: F. Výborný a Žabka.

Kašík vynuloval Spartu, Zlínu stačilo na výhru jen 14 střel

Sparta měla ve středu volno, předtím ale doma nebodovala s Chomutovem. A nevedlo se jí ani v následujícím domácím střetnutí. Hostům ze Zlína vyšel start i konec první části, čímž položili základ úspěchu. Pražané následně sypali na Kašíka jednu střelu za druhou, gólman Zlína ale za svá záda nepustil ani jednu z nich. Utkání nakonec zakončil s 36 zákroky, a třetí nulou v sezoně tak svému celku výrazně pomohl ke třem bodům. Ty v závěru potvrdil trefou do odkryté klece Kubiš. Berani zvítězili i přesto, že měli v duelu jen 14 střel. Posunuli se do elitní desítky, Spartu porazili po pěti duelech, naplno bodovali po sedmi utkáních. 

Jiří Veber (asistent trenéra Sparty): „Nezačali jsme dobře. V první části to z naší strany nebylo to, co jsme si představovali a nejspíš po zásluze jsme ztráceli dvě branky. Ve třetí třetině jsme měli optickou převahu, hodně střel, ale ne z míst, odkud padají góly. Je potřeba být mnohem důraznější v předbrankovém prostoru. Sportovně musíme uznat, že Zlín si vítězství zasloužil.“

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Byl to strašně těžký zápas. Od doby, co jsem na střídačce, asi nejtěžší. Jsme samozřejmě spokojení s tím, jak dopadl, i když jsme měli obrovský kus štěstí. Fantasticky nám zachytal brankář Kašík, ale maximální výkon na hranici možností podali také ostatní hráči.“

HC SPARTA PRAHA – PSG ZLÍN 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. R. Vlach (Blaťák), 18. Kubiš (Okál), 58. Kubiš (O. Veselý).
Rozhodčí: Pešina, Lacina – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 36:14.
Diváci: 8343.
Nejlepší hráči: Andrej Kudrna – Libor Kašík.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Švrček, Eminger, Nedomlel, Gernát, Barinka – J. Hlinka, P. Vrána, Řepík – Uher, Cingel, Kudrna – Kumstát, Pech, Černoch – Klimek, Ihnačák, Netík. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.
PSG Zlín: Kašík – Kotvan, Marušák, Žižka, Řezníček, O. Horák, Blaťák, Gazda – Říčka, P. Holík, Bukarts – Kubiš, Popelka, Šťastný – O. Veselý, R. Vlach, Okál – Gago, Karafiát, J. Ondráček. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Tabulka Tipsport extraligy po 34. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 34 18 6 6 4 110:66 72
2. Bílí Tygři Liberec 34 21 2 4 7 92:59 71
3 HC Kometa Brno 34 18 2 7 7 119:85 65
4. HC VERVA Litvínov 34 14 9 1 10 86:80 61
5. HC Sparta Praha 32 16 1 5 10 98:77 55
6. Mountfield HK 32 13 4 6 9 92:77 53
7. HC VÍTKOVICE RIDERA 33 12 7 2 12 74:74 52
8. Piráti Chomutov 34 9 9 4 12 97:104 49
9. BK Mladá Boleslav 34 12 2 4 16 85:105 44
10. PSG Zlín 34 10 4 3 17 79:105 41
11. HC Škoda Plzeň 34 10 3 4 17 79:98 40
12. HC Olomouc 33 9 4 4 16 78:90 39
13. HC Dynamo Pardubice 34 8 4 2 20 82:106 34
14. HC Energie Karlovy Vary 34 7 1 6 20 70:115 29

Další program Tipsport extraligy

Úterý 3. ledna – 35. kolo:
17:00 BK Mladá Boleslav – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň
17:30 PSG Zlín – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Olomouc – Piráti Chomutov
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov
18:00 Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec
19:00 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha (ČT sport)

Pátek 6. ledna – 36. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno
17:30 HC Škoda Plzeň – HC VERVA Litvínov
17:30 Piráti Chomutov – PSG Zlín
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Olomouc – Mountfield HK
18:30 HC Sparta Praha – BK Mladá Boleslav

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz