V Chicagu chválí Vladaře. Ten slaví bronz ze Světového poháru

Foto: Chicago Steel

30. srpna 2015, 14:13

Tomáš Zatloukal

Na hlavě sice ještě nosívá helmu v barvách kladenských Rytířů, Daniel Vladař už ale bojuje v zámoří. Chicagská mise pro něj začala na jedničku. Hned ve svém prvním utkání za Steel vychytal, na ruském ledě v rámci Světového poháru juniorských klubů, čisté konto. Dařilo se mu i nadále a se svým týmem se nakonec mohl radovat ze zisku bronzu po výhře nad Jekatěrinburgem.

Stejný klub porazili svěřenci Dana Muse již v základní skupině a to jednoznačně 6:1. Souboj o třetí místo byl o poznání vyrovnanější. Po bezbrankové první třetině sice Chicago vedlo, když skóre otevřel Duhaime, ale Avto průbězný výsledek dvěma góly otočilo. Výhru zařídil Steelu Laczynski gólem z přesilovky v čase 57:50. Daniel Vladař do zápasu nezasáhl.

„Medvědi vědí, že budu chytat v Chicagu USHL. Řekli mi, že to je dobrá alternativa. Zvyknu si na zámořský hokej, což je pro brankáře hodně důležité, zlepším angličtinu. Po všech stránkách se připravím.“

Vladař si vybral zajímavou cestu, jak prorazit v zámoří. Vzhledem k tomu, že prestižní kanadské juniorky sdružené pod hlavičkou CHL (WHL, QMJHL, OHL) zakázaly mladým evropským gólmanům nastupovat v jejich klubech, zvolil pražský rodák, pro velký hokej vychovaný kladenskými Rytíři, americkou soutěž známou pod zkratkou USHL. V draftu na něj ukázal hned na sedmém místě Steel, ambiciózní celek z Windy City.

„Medvědi vědí, že budu chytat v Chicagu USHL. Řekli mi, že to je dobrá alternativa. Zvyknu si na zámořský hokej, což je pro brankáře hodně důležité, zlepším angličtinu. Po všech stránkách se připravím,“ hlásil Vladař v červenci. Boston ve vytáhlém sympaťákovi získal další klenot do svého gólmanského portfolia, které zahrnuje třeba loňského vítěze Vezinovy trofeje Tuukku Raska či Malcolma Subbana, mladšího bratra defenzivní opory Montrealu Canadiens.

Na Boston jsem hrdý, říká Vladař. Premiéru s Chicagem prožije v Rusku

"Oceláři" jsou moc rádi, že se Vladař rozhodl obléci jejich dres. Přitom mohl setrvat v první lize, kde by čelil útočným ztečím dospělých hráčů. Jenže ty by jej těžko posunuly dále v nadějné kariéře. Vždyť za velkou louží, kde by jednou chtěl excelovat, se hraje zcela jiný hokej. Od Jaromíra Jágra při letních trénincích okoukal, co se dalo. Více mu již nemohli nabídnout ani jiní slaví veteráni, obzvláště když Tomáš Kaberle odešel do brněnské Komety.

Vladař tedy zvolil velmi rozumně. „Chicago je nádherné město,“ popisoval první dojmy ze slavné destinace českých osadníků. „Udělám vše, aby se nám dařilo,“ slíbil. A své sliby plní. Zatím podává opravdu solidní výkony a lidé z organizace Steel, především pak asistent trenéra Peter Mannino, bývalý brankář NHL, z něj mají velkou radost. „Je to úžasný atlet, má vynikající pohyb do stran,“ popisuje Vladaře generální manažer Matt Moran.

„Jsme moc rádi, že jsme ho získali," dodává. A twitterové příspěvky Steelu to jedině potvrzují. Chicago si pochvaluje Vladařovu hru, která upoutala i vedení USHL. Pod dohledem Mannina by z něj mohl vyrůst opravdu kvalitní gólman. Bronz ze Světového poháru juniorských klubů je více než příjemnou motivací do další práce.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz