V Pardubicích vsadili na trio zámořských posil, cizince na soupiskách nemají Slavia a Zlín

16. září 2011, 10:50

Václav Jáchim

Při hledání zahraničních posil se tuzemské kluby v minulosti soustředily především na Slovensko, ovšem poslední dobou se do popředí dostali i hráči ze zámoří. Jsou kvalitní, cenově dostupní, adaptabilní. Letošní ročník nejvyšší soutěže bude díky tomu hodně zajímavý, těsně před startem ještě mohl počty legionářů ovlivnit Třince, kde testují tvrďáka Darcyho Verota a ostříleného beka Roba Davisona. Pokud si Oceláři s uvedenou dvojicí neplácnou, zůstane na soupiskách klubů Tipsport extraligy 56 cizinců. Někteří už ale u nás působí delší dobu, limit pro krajánky se na ně tudíž nevztahuje.

Příchod kanadských a amerických hokejistů býval v minulostí spíš raritou. Na pionýry Leggeta ve Zlíně či na start Nedomanského mladšího v Litvínově nenavázalo moc dalších posil ze zámoří, hráči jako Dunlop (Litvínov), Miller (Č. Budějovice), Aitken (Sparta), Brown (Olomouc) a další se příliš neuplatnili a brzy zase zmizeli. Přéd dvěma však nastal obrat. Postarala se o to Plzneň, konkrétně sportovní ředitel Západočechů Milan Tichý, jenž pečlivě vytipoval trojici Mark Bomersback, Tyler Scofield, Doug O´Brien. Všichni odvedli týmu výtečné služby.

Sázka na borce zpoza Atlantiku se vyplatila. "Je to výborné řešení, hráči nemají přehnané finanční požadavky, touží se prosadit třeba do jiné evropské soutěže, v extralize jsou platní důrazem, bojovností, nasazením," říkal Tichý. Bývalému reprezentačnímu obránci se povedlo posily trefit, jinde třeba takové štěstí neměli. Příchod krajánků bývá totiž občas krokem do neznáma. Kdo dá jen na doporučení agentů, nebo vezme v úvahu dva tři roky staré statistiky, může být zklamaný.

To však není případ Plzně. "Hráče jsem mapoval delší dobu. Viděl jsem je na DVD, některé na vlastní oči. Sbíral jsem informace od mých kolegů skautů, vzal jsem v úvahu názor více stran. Samozřejmě se můžete spálit, ale věděli jsme, jaké typy hokejistů potřebujeme, hledali jsme s jasným záměrem," popisoval Tichý. Západočeši měli štastnou ruku i loni, zkušený Slaney, Lammers a Johnson odvedli dobrou práci. Letos v Plzni se zámořskými posilami počítají znovu - zůstali Johnson a St. Pierre, navíc přišel Kinrade.

Podobnou cestou se vydali v Pardubicích, kde mají tři zvučná zámořská jména. Generální manažer Zbyněk Kusý se nejprve dohodl s Coreyem Elkinsem (na snímku), jenž v Los Angeles nakoukl do NHL, coby náhrada za Josefa Melichara přišel Casey Borer z organizace Caroliny. Nejvíc zkušeností má ovšem na kontě útočník Jonathan Sim, jenž loni působil v New York Islanders a v NHL nasbíral 469 zápasů. Kádr Východočechů naopak opustili Jeff Jilsson (Chomutov) a Adam Pineault, jenž je v zámoří nablízku vážně nemocné manželce.

Podíváme-li se na soupisky účastníků nové extraligové sezony, zjistíme, že nejvíc zahraničních hráčů mají Sparta (7) a Mladá Boleslav (6). Před rokem upravená pravidla umožňují týmům využít jen šestice zahraničních licencí, nicméně mezi krajánky nejsou počítáni ti hráči, kteří v českých soutěžích hráli nebo hrají tři ročníky v řadě. Všechny kluby ještě mají možnost doplnit sestavy o posily s cizím pasem, nejvíc volných míst najdeme u Slavie a Zlína, kde pro nový ročník nepočítají s žádným cizincem.

Jasnou převahu mezi legionáři mají tradičně Slováci, v klubech Tipsport extraligy jich je 39. Mezi mantinely nejvyšší soutěže by se mělo představit osm Kanaďanů, čtyři Američané, dva Francouzi, Fin Sasu Hovi a slovinský obránce Aleš Kranjc. Počty hokejistů s cizím pasem postupně klesají, během sezony 2009-10 jich nastoupilo 78, loni jen 66, teď je v kádrech klubů prozatím šestapadesát krajánků. Ale změny nejsou vyloučeny, řada posil v minulosti do české kotliny dorazila až v rozehrané soutěži.

Přehled cizinců v Tipsport extralize 2011/12 (celkem 56 hráčů):

HC Sparta Praha (7):
Troy Milam (USA; obránce), Michal Sersen (Slovensko; obránce), Mario Bližňák (Slovensko; útočník), Alex Foster (USA; útočník), Adam Lapšanský (Slovensko; útočník), Yorick Treille (Francie, útočník), Sacha Treille (Francie; útočník).

BK Mladá Boleslav (6):
Michal Valent (Slovensko; brankář), Gord Baldwin (Kanada; obránce), Boris Žabka (Slovensko; obránce), Tomáš Beňovič (Slovensko, obránce), Roman Tománek (Slovensko; útočník), Roman Tomas (Slovensko; útočník).

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (5):
Casey Borer (USA; obránce), Martin Bartek (Slovensko; útočník), Corey Elkins (Kanada; útočník), Jonathan Sim (Kanada; útočník), Radovan Somík (Slovensko; útočník).

HC Kometa Brno (5):
Sasu Hovi (Finsko; brankář), Tomáš Malec (Slovensko; obránce), Juraj Valach (Slovensko; obránce), Branislav Jankovič (Slovensko; útočník), Andrej Podkonický (Slovensko; útočník).

HC Vítkovice Steel (5):
Denis Rehák (Slovensko; obránce), Karol Sloboda (Slovensko; obránce), Peter Húževka (Slovensko; útočník), Juraj Sýkora (Slovensko; útočník), Juraj Štefanka (Slovensko; útočník).

HC Energie Karlovy Vary (5):
Martin Gründling (Slovensko; obránce), Marek Bartánus (Slovensko; útočník), Rastislav Dej (Slovensko; útočník), Tomáš Klíma (Slovensko; útočník), František Skladaný (Slovensko; útočník).

Bílí Tygři Liberec (4):
Martin Čakajík (Slovensko; obránce), Darrell Hay (Kanada; obránce), Milan Bartovič (Slovensko; útočník), Dalibor Bortňák (Slovensko; útočník).

HC Plzeň 1929 (4):
Tomáš Frolo (Slovensko; obránce), Geoff Kinrade (Kanada; obránce), Nicolas St. Pierre (Kanada; obránce), Nicholas Johnson (USA; útočník).

HC Verva Litvínov (4):
Ján Brejčák (Slovensko; obránce), František Gerhát (Slovensko; útočník), Martin Hujsa (Slovensko; útočníci), Juraj Majdan (Slovensko; útočník).

HC Oceláři Třinec (4):
Peter Hamerlík (Slovensko; brankář), Stanislav Hudec (Slovensko; útočník), Michal Chovan (Slovensko; útočník), Bryan McGregor (Kanada; útočník).

Rytíři Kladno (4):
Jason Lepine (Kanada; obránce), Jiří Bicek (Slovensko; útočník), Marek Hovorka (Slovensko; útočník), Michal Lukáč (Slovensko; útočník).

HC Mountfield České Budějovice (3):
Aleš Kranjc (Slovinsko; obránce), Peter Mikuš (Slovensko; obránce), René Vydarený (Slovensko; obránce).

HC Slavia Praha a PSG Zlín (0): nikdo.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz