Vaněčkův debut Tygry nezachránil: Na jeden gól se vyhrává těžko

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Ještě začátkem ledna strážil klec české dvacítky na mistrovství světa v Kanadě, teď už má za sebou první start v nejvyšší soutěži. Zranění Marka Schwarze a nemoc liberecké gólmanské jedničky Jána Lašáka odstartovaly extraligovou kariéru Vítka Vaněčka, ale statečné představení mladíka na výhru nestačilo. Bílí Tygři nepředvedli v Hradci špatný výkon, jenže to je od porážky 1:2 a vypadnutí z elitní desítky neuchránilo.

Tady je ale jasně potřeba říct – brankáři nemají na současné situaci Liberce pražádný podíl. Čtyři prohry v řadě se skóre 3:11 jdou na vrub ofenzívy, která se pod Bílou věží znovu natrápila. I když místo 48 neúspěšných střel, jako v neděli proti slávistickému Furchovi, to tentokrát bylo jen 18. „Škoda, že jsme nedali víc gólů. Na jeden gól se těžko vyhrává,“ dobře ví Vaněček.

Pro devatenáctiletého brankáře to nebyla snadná premiéra. Hradec je v tabulce domácích zápasů třetí, pro body se na jeho stadion moc nejezdí. Ale mladík zvládl svůj debut se ctí. „Jsem hrozně rád, že jsem poprvé dostal šanci. Se svým výkonem jsem celkem spokojený. Ale škoda, že jsme neurvali aspoň bod.“

Po bezbrankové první třetině Tygři rychle odpověděli na vedoucí trefu domácích, jenže zkraje třetí části inkasovali rozdílový gól z hokejky Tomáše Mertla, druhého muže kanadského bodování celé ligy. Klíčovému okamžiku předcházel pořádný zmatek v brankovišti, Vaněček se ale neměl na co vymlouvat. „Nedržel jsem puk, Hradec pořád dorážel do betonu. Pak objeli branku a já už jsem to nestíhal,“ smutní mladý odchovanec Havlíčkova Brodu.

Jestli byl zápas v něčem mimořádný, pak to určitě byla trojice trestných střílení. Dvě pro Hradec, jedno pro Liberec – ale světe div se, ani jeden gól! „Nepřemýšlel jsem o tom. Prostě jsem si říkal, že je musím chytít, abych kluky podržel. A podařilo se!“ Střelci na obou stranách neměli v úterý svůj den, i proto stříbrný medailista z loňského šampionátu do 18 let svou roli zvládl.

A to i přesto, že povolávací rozkaz dostal hodně narychlo. „Až ráno na tréninku jsem se dozvěděl, že Janko je nemocný a že půjdu chytat,“ hlásí. Na nervozitu tak ani neměl čas. „Už na to nějak nejsem, abych pravdu řekl. Jenom jsem se soustředil na svůj výkon, abych chytal puky,“ reaguje. Na druhou stranu, Vaněček snad nemusel předvést víc než pět náročnějších zákroků.

Teď reprezentační naději nezbývá než věřit, že přijdou i další možnosti. „Doufám, že ještě někdy šanci dostanu. Ale hlavně ať se Janko udraví, chytá dál a vyhrává se. Myslím, že příště už přijde do brány,“ soudí. Liberec teď nutně potřebuje vítězit, ani se nenadál, a už je tři body za postupovou desítkou. „V kabině není nejlepší nálada, ale snažíme se pořád stejně soustředit na každý zápas. Abychom šli zase výš,“ uzavírá extraligový debutant Vítek Vaněček.

Sestřih utkání Hradec Králové – Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz