Ve Slovanu hrozí bojkot. Situace už je neúnosná, přiznává Smoleňák

Foto: Facebook HC SLOVAN Bratislava

1. prosince 2016, 12:09

Adam Bagar

Slovan Bratislava se v letošní sezoně ruské KHL trápí, na play off momentálně ztrácí už třináct bodů a klubu navíc reálně hrozí, že jeho hráči v pátek nenastoupí k zápasu s Novokuzněckem. Důvod? Peníze. Ty neviděli už dlouhé čtyři měsíce a pomalu už jim dochází trpělivost. "Situace už je neúnosná, společně s týmem si sedneme a uvidíme, co podnikneme," prozrazuje útočník Radek Smoleňák v rozhovoru pro hokej.sk.

Po středeční porážce 2:5 s Novosibirskem se více než další nepovedené vystoupení Slovanu řešily finanční problémy. Už dříve promluvil o chybějících výplatách Václav Nedorost, hráči slovenského klubu neviděli své peníze už od července. „Bylo nám slíbeno, že výplaty budou uhrazeny do konce listopadu, který už skončil. Vedení tedy svoje slovo nedodrželo,“ zlobí se další český hokejista Radek Smoleňák.

Možná i tohle všechno má vliv na výsledcích Říhova týmu. „Někde v podvědomí si to všichni uvědomujeme. Hokej je naším živobytím a za snahu nám náleží finanční ohodnocení. Někteří kluci už mají hluboko do kapsy. Mají rodiny, děti, musejí platit jídlo, nájem. To, že někdo tam nahoře si neplní závazky a tváří se, jakoby se nic nedělo, je úplně nepřípustné. Nikdo za námi ani nepřišel,“ líčí frustrovaným tónem.

"To, že někdo tam nahoře si neplní závazky a tváří se, jakoby se nic nedělo, je úplně nepřípustné."

Hrozí dokonce bojkot pátečního utkání s Novokuzněckem. „Uvidíme, na čem se dohodneme. Sedneme si jako tým a uděláme nějaké rozhodnutí, které bude prezentovat názor náš všech,“ pokračuje Smoleňák. „Naší úlohou je hrát hokej a dělat svou práci, za kterou máme být ohodnoceni. Tak to funguje také v jiných zaměstnáních. Jenže tady se tak neděje. Každá akce vyvolá reakci,“ hlásí naštvaný útočník.

Ten už působil také v zámoří, ve Finsku, Švédsku a naposledy dokonce v Chorvatsku, ovšem podobnou situaci zažívá poprvé ve své bohaté kariéře. „Je to zvláštní, když muž chodí několik měsíců domů s prázdnýma rukama. Manželka a děti se vás ptají, kde jsou peníze a jak se něco zaplatí. Zkušenější hráči už stihli něco naspořit, ale jsou tady také kluci, kteří počítají euro po euru. Situace je už kritická,“ přiznává.

"Je to zvláštní, když muž chodí několik měsíců domů s prázdnýma rukama. Jsou tady kluci, kteří počítají euro po euru."

A jak na to reaguje kouč Miloš Říha? „Na to bych se nevymlouval. Až vyhrajeme tři zápasy, pak si stěžujme, to je chlapské slovo. V hlavách to sice hráči mají a baví se o tom skoro každý den, ale nejsme jediné mužstvo v KHL s tímto problémem. Slyšel jsem, že hráči Novosibirsku neviděli výplaty tři a půl měsíce a nehráli špatný hokej. Situace je složitá, ale taková vyjádření se mi nelíbí,“ říká pro agenturu TASR.

Osmapadesátiletý lodivod Bratislavy věděl, že kabina plánuje situaci řešit, ale nechtěl, aby se tak stalo ještě před středečním střetnutím. „Hráče jsem prosil, aby to odložili na další den. Situace se řeší, vím to, protože jsem denně v kontaktu s vedením. Ruská strana nám něco slibuje, ale stále nepřišlo, co mělo. My však věříme, že to přijde. Rozumím, že někteří hráči nemají našetřené peníze a chybějí jim.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz