VIDEO: Dal dva góly, přesto smutnil! Švédové byli hratelní, hlásí Vrána

Foto: Pavel Mazáč, cslh.cz

27. prosince 2014, 4:00

Václav Jáchim

(TORONTO, od našeho zpravodaje) Na mistrovství světa osmnáctiletých se stal nejlepším střelcem, šampionát dvacítek zahájil dvěma trefami do švédské sítě. Jakub Vrána má formu, potvrzuje ji ve švédském Linköpingu, mušku si přivezl i do Kanady. Jenže s ohledem na výsledek jsou pěkné branky k ničemu. "Bohužel, prohráli jsme. Od toho se všechno odvíjí. Musíme to hodit za hlavu a pořádně se připravit na Švýcary," velí naděje Washingtonu.

Směrem dopředu ukázali reprezentanti slibné věci. První formace Vrány s Kämpfem a Ondřejem Kašem dostávala soupeře do úzkých, líbily se i některé akce spoluhráčů. Jenže Češi nakupili také dost chyb, nebyli koncentrování, místy vázla souhra. "Je jasné, že na úvod by nám výhra pomohla. Zvlášť proti Švédům, které jsou na mistrovství dlouho neporazili. Ale nevyšlo to," mrzí rychlého českého střelce.

Co českému týmu především ukázal první zápas na šampionátu?
"Nesmíme polevit. Ani na minutu! Tady každý vidí, na jaké úrovni mistrovství světa je. Bohužel - nám se to stalo. Ale už se nemůžeme koukat dozadu. Je třeba být pozitivní a připravit se na další utkání. Tedy na Švýcary."

Byli Švédové tentokrát hratelní?
"Myslím si, že hratelný je každý tým. Jde jen o to, jak k tomu přistoupíme my. Jak to odehrajeme. Myslím, že první dvě třetiny byly dobré. V té třetí nám to trošku uteklo, a je škoda, že jsme po vyrovnání na 2:2 hnedka dostali třetího góla."

Co tentokrát nejvíc chybělo? Větší koncentrace, třeba lepší přesilovky? 
"Přesilovky se nám moc nedařily, to je pravda. Střelba tam byla, ta nám nechyběla.Spíš větší důraz a tlak do brány."

V prvním utkání na šampionátu jste dal dva góly. Zvedlo vám to náladu?
"Tohle vždycky potěší, ale zápas jsme prohráli, takže od toho se nálada odvíjí. Porážka mrzí. U té první branky byla nejdřív chyba švédského obránce, nepovedla se mu rozehrávka a já se pak snažil jenom vystřelit. A druhý gól? Dobrá práce obou kluků - Kämpfíka i Kašouna. Ondra Kaše to dobře přihrál před bránu a já to chtěl pak dostat do brány."

Švédové pak po vás docela šli, hlavně obránce Bergman, který vás s druhou sirénou nepříjemně trefil hokejkou.
"Nechci moc říkat, kam to bylo. Trefil mě do genitálií. Ale nemyslím si, že to bylo úmyslné. Byl tam puk a on se ho asi snažil hrát."

Švédské soupeře dobře znáte, jelikož hrajete v Linköpingu. Hecovali jste se na ledě?
"Skoro všichni jsou moji kamarádi, ale jak se říká - na ledě kamaráda neznáš. Bylo to trošku vyhecované, nebylo to však poprvé, co jsem proti nim hrál. Takže si nemyslím, že by se jednalo o něco extrémního."

Co říkáte na atmosféru v Air Canada Centre? Moc volných míst by se v hledišti nenašlo!
"To bylo neskutečné! Tohle je jenom v Kanadě! Pro každého paráda, když můžete hrát před takovým publikem."

Hned dnes večer českého času vás čeká další utkání proti Švýcarsku. Je nejlepší na duel se Švédy zapomenout, oklepat se a hodit porážku za hlavu?
"Určitě. V takovém turnaji nemáte čas rozebírat chyby, co se staly. Musíme se dívat dopředu a připravit se nejlépe, jak budeme moci."

V čem jsou Švýcaři nepříjemní?
"Dá se říci, že mají dost divný systém. Hodně napodobují Kanadu. Pokud se dobře nachystáme, tak je přehrajeme!"

Porážkou se Švédskem jste se dostali trošku pod tlak. Favorita jste porazit mohli, Švýcary musíte.
"Jasně. Když se prohrají dva zápasy, tak ten třetí by se měl zvládnout. Nám nevyšly dva přípravné duely, teď ani ten třetí. Bohužel jsme trošku pod tlakem, ale musíme to hodit za hlavu. A zůstat pozitivní!"

Může porážka s Tre Kronor nechat částečné stopy na českém sebevědomí?
"Pomohla by nám každý výhra, se Švédy speciálně, protože ty jsme na mistrovství už dlouho neporazili. Jak říkám - je to škoda, ale je to pryč. Teď musíme zabrat se Švýcary!"

Základní skupina může být hodně vyrovnaná, Dánové kupříkladu vzali bod Rusům.
"Pár dánských kluků znám a myslím, že to z jejich strany zase takové překvapení není. Hráči jako Eller, Bjorkstramd, Ehlers jsou výborní. Mají dost dobrý tým. V Linköpingu máme dva Dány, jsou hrozně bojovní. Řekl bych, že dánská dvacítka bude zrovna tak. Určitě nás tady nečeká žádný lehký zápas."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz