VIDEO: Dvacítka schytala kanára. Třetí třetina? Alarmující, tvrdí Petr

Foto: Karel Málek

7. listopadu 2015, 22:09

David Jahoda

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) České dvacítce se na finském turnaji čtyř zemí výsledkově nedaří. Po nadějném utkání s domácími Finy museli čeští mladíci spolknout hořkou pilulku v podobě porážky 0:6 se Švédskem. Výsledek vypadá hrozivě, Petrovi svěřenci však dokázali víc jak polovinu utkání držet se Seveřany krok. Klid v zakončení a nezvládnutí herního systému v poslední části však dovolilo Švédům udělit české dvacítce větší nálož, než si možná zasloužila. „Byla to pro nás obrovská lekce,“ říká trenér Jakub Petr.

Zápas proti Finsku? Prohra 2:3. Duel se Švédy? Vysoká porážka 0:6. Na první pohled zcela odlišné zápasy, průběhy utkání však byl v některých fázích jako přes kopírák. „Stejně jako proti Finsku se nám povedl začátek utkání, hráli jsme lépe než soupeř. Hráli jsme systém, který po nás trenéři chtějí. Dařilo se nám ho dodržovat, naše hra byla výborná,“ nechal se slyšet člen prvního útoku Dominik Lakatoš.

Jenže druhá část se od samého začátku odehrávala podle švédské taktovky, to stejné se české dvacítce přihodilo v pátečním střetnutí s Finy. Proti domácímu výběru dokázali Češi vydržet bez inkasované branky, se Švédy ale v závěru druhého dějství dvakrát kapitulovali. „Ve druhé třetině jsme chtěli dobře bránit a nedostat gól, jenže to se nám nepovedlo. Každý si začal hrát, jak chtěl. Začali jsme hrát takový ‚hurá hokej‘ a Švédové toho využili. Následně už nás přehrávali,“ podotkl Lakatoš.

Podobného názoru byl i hlavní trenér českých juniorů Jakub Petr. „Myslím si, že víc než do poloviny zápasu to bylo velmi vyrovnané utkání. Bohužel neproměňujeme šance. Pak přišly dva slepené góly, které byly ne hloupé, ale zbytečné určitě. A když takového soupeře dostaneme do sedla, je to pak těžké,“ nechal se slyšet Petr.

Bylo znát, že dva slepené góly Švédska v závěru druhé periody psychikou hráčů české dvacítky značně zatřásly. Ve třetí části se českému výběru nedařilo vůbec nic, Švédové naopak dál pálili ostrými. „Po třetím gólu jsme vypnuli, nedokázali jsme se soupeřem dále vyrovnávat. Už nám ujel vlak, jak se říká,“ komentuje útočník Lakatoš, který byl vyhlášen nejlepším českým hráčem utkání.

„Je to neomluvitelné. Avizoval jsem, že výsledky nejsou úplně to hlavní, ovšem vzkaz ze třetí třetiny zápasu proti Švédům je pro nás alarmující,“ upozorňoval jednačtyřicetiletý kouč. „Přestali jsme zkrátka hrát náš systém, a poté to dopadá tak, jak to dopadá. Byla to pro nás obrovská lekce,“ doplnil Petr.

Ukázalo se, že pokud chce česká dvacítka vyhrávat proti mužstvům jako je Finsko nebo Švédsko, musí udržovat konstantní výkon po celý zápas. „Hráli jsme dobře půlku utkání, ale to na této úrovni nestačí. Všechno vychází z osobních soubojů, prohrají se dva a psychika hráčů jde dolů, jsou to mladí kluci,“ potvrdil Jakub Petr.

Na závěrečný zápas finského turnaje čtyř se česká reprezentace do 20 let přesouvá z Tampere do Hämeenlinny. V nedělním utkání posledního turnaje před mistrovstvím světa čeká Petrovi svěřence ruská sborná (10:00), která na turnaji dokázala po prodloužení zdolat Švédsko, ovšem následně nedala ani branku Finsku. Junioři si chtějí za každou cenu zlepšit reputaci. „Nic jiného než výhru nebereme,“ pravil odhodlaně Dominik Lakatoš.

ČESKO U20 – ŠVÉDSKO U20 0:6 (0:1, 0:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 9. Lindblom (Carlsson, Holmström), 34. Holmström (Petterson), 36. Eriksson Ek (Lindblom, Holmström), 42. Holmström (Lindblom, Larsson), 47. Kovacs (Aho), 59. Kovacs.
Vyloučení: 7:5.
Využití: 1:0.
Nejlepší hráči: Dominik Lakatoš – Axel Holmström.
Sestava ČR U20:  Lukeš (Vejmelka) – Hronek, Sklenička, Havlín, Ščotka, Rašner, Mikliš, Bahounek – Kaše (C), Lakatoš, Veselý – Vopelka, Tomášek, Jašek – Ordoš, Andres, Gřeš – Christov, Černoch, Voženílek.

Výsledek druhého utkání: Finsko –Rusko 2:0.

Tabulka po sobotních zápasech:

1. Finsko           2  2  0  0  0  5:2   6
2. Švédsko   2 1 0 1 0 8:3 4
3. Rusko            2  0  1  0  1  3:4   2
4. Česko            2  0  0  0  2  2:9   0

Nedělní program turnaje čtyř zemí ve Finsku:

Neděle 8. listopadu: 

10:00 Česká republika - Rusko (Hämeenlinna)
13:00 Finsko - Švédsko (Hämeenlinna)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz