VIDEO: Hraju si, co potřebuju, říká Jágr. Změny v útoku chápe, ale nevítá

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

8. května 2015, 19:50

Daniel Poláček

„Příští zápas,“ okřikl Jaromír Jágr postávající novináře po jejich žádosti o rozhovor, načež zmizel v kabině. Po chvíli však jeden z nejlepších českých hráčů na šampionátu přikráčel zpátky. Už bez helmy, ale se zimní čepicí a širokým úsměvem.

Že by ho okouzlila výhra 4:0 nad Rakouskem, se ale říct nedá. „Budu upřímnej,“ spustila hvězdná osmašedesátka. „Nemyslím si, že hrajeme dobře. To vůbec ne. Máme ve hře spoustu mezer. Jen jsme teď hráli se slabšími soupeři. Těžko říct, jak na tom jsme.“

Kde vidíte nedostatky českého týmu?
Poslední dva zápasy jsme měli rezervy v přesilovce. Dáváme si komplikovaný a zbytečný přihrávky skrz třetinu. Měli bychom to řešit jednodušeji. Až přijde ten velký zápas, tak se v přesilovkách bude rozhodovat. Teď jsme v nich sice nepotřebovali dát góly, ale to nás nemůže uspokojit. Vymýšlíme kraviny. Perfektní gól do prázdné brány stejně nedáme. Doba 1980 je pryč.

Vy osobně jste dnes nebodoval, ale jinak vám to na turnaji jde. Jak se cítíte?
Já se cítím v pohodě. Každý zápas je samozřejmě jiný, ale šance mám pokaždé. Dneska jsem jich měl spoustu, ale gól jsem nedal. Někdy to tak je.

Fanoušci asi ocenili hlavně vaši pohlednou akci v závěru utkání, které chyběl jen gól…
Většinou to tak bývá. (smích) Bohužel se to hraje na góly a ne na krásu. Táta vždycky říkal, že to není krasobruslení, ale hokej. Za krásu ti nikdo body nedá, ale když vedeš 4:0, tak chceš udělat něco pro lidi nebo vymyslet něco extra.

Zatím se nezdá, že vám dělá potíže širší kluziště. Vidíte to stejně?
Necítím se špatně. Hraju si to, co potřebuju. Navíc jsem zhubnul. Pořád sice mám 110 kilo nebo 105, ale dřív jsem měl 115. To je pak těžký hrát proti těm, co mají 80. Chtěl bych je vidět s třicetikilovou vestou. (usměv) Mám ale výhodu v tom, že jsem silnější u mantinelu.

Musíte tady na mistrovství bruslit víc než v NHL?
Bruslení není problém, pokud máš puk na holi. Pokud ho nemáš, tak je to problematičtější, protože musíš mnohem víc jezdit. Ten, kdo má puk, určuje tempo hry. Je to jako ve fotbale, kde někdo má balon a někdo ne. Je fyzicky náročnější hrát bez puku nebo bez balonu.

Dnes se na levém křídle vašeho útoku objevil Červenka, který nahradil Simona. Je pro vás těžké pořád si zvykat na někoho nového?
To víš, že to není jednoduchý. Já bych byl nejradši, kdybych měl stálou pětku. Ale není to jednoduché, trenér musí zkoušet různé varianty, protože za čtyři dny přijde klíčový zápas. Těžko si můžeš z voleje říct, že takhle ty pětky budou a vydrží celý turnaj. To si mohli dovolit Rusáci v osmdesátých letech, ale tenkrát měli hráče z CSKA, kteří spolu hráli celých deset let. Tady je to problematické i v tom, že trenér do poslední chvíle neví, kteří hráči přijedou. Navíc si je nemůže vyzkoušet. Půlka je z NHL, půlka z Evropy.

S kým se vám zatím hrálo nejlíp?
Těžko říct, každý soupeř je jiný. Hráč, který ti bude vyhovovat na jednoho soupeře, ti nemusí vyhovovat na jiného. Růža (Vladimír Růžička) je takovej kuchař, on to během zápasu vždycky nějak zamíchá.

Jaromír Jágr v utkání MS proti Rakousku.

Jaromír Jágr v utkání MS proti Rakousku. | Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

V minulém utkání jste se zastal benjamínka týmu Simona. Můžete se k tomuhle momentu vrátit?
To vyplynulo ze situace. Udělal by to každý, kdo někdy hrál kolektivní sport. Každý hráč potřebuje toho druhého. Je úplně jedno, jestli jde o dobrou nahrávku nebo o to, že tě někdo brání.

Simon se v útoku posunul zpátky k Zaťovičovi. Oba bodovali i proti Rakousku. Co na jejich výkony říkáte?
Líbí se mi, když jsou spolu. Hrají si svůj styl. Jsou to oba takoví prckové. (smích) Svým pohybem si vytvářejí šance a podle mě je rozumný nechat je pospolu. Stylem mi připomínají lajnu s Paterou, Vejvodou a Procházkou, i když dávají míň gólů.

Jaké to je hrát ve vyprodané O2 areně, která vás často vyvolává?
Je to hezký. Dá se to srovnat s play-off v Americe, i když tady je to trochu jiné. Fanoušci jsou hlučnější a i písničky jsou dobře vybíraný. Všichni tu tím žijou. Myslím, že i hráči pak za stavu 3:0 nehrají údržbu a snaží se pro diváky dát co nejvíc gólů.

Zítra máte volno. Půjdete se podívat na očekávané fotbalové klání?
Já nikam nejdu. (smích) Vím, že hraje Sparta s Plzní. Není důležitý, komu budu fandit. Je ale hezký, že zápas může rozhodnout o tom, kdo bude mistr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz