VIDEO: Jediný gól rozhodl. Sledge hokejisté sestupují z elitní skupiny MS

Foto: Facebook Czech Sledge

1. května 2015, 3:11

David Soumar

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Po dobrém výkonu v zápase s Kandou se českému výběru postavili Němci. Ve hře bylo skutečně hodně. Bojovalo se o to, kdo pro příští mistrovství setrvá mezi osmičkou nejlepších. Důležitý souboj pro Břízovy svěřence však nemohl dopadnout hůř. Němci si připsali těsnou výhru 1:0 a poslali Čechy do B skupiny. Naši sledge hokejisté uzavřou šampionát v sobotu utkáním o 7. příčku.

Od úvodních minut bylo znát, že se hraje o hodně. K vidění byl urputný boj o každý kousek ledu. První třetina dokonce postrádala jakoukoliv významnější šanci a oba gólmani dohromady předvedli jen devět zákroků. „Spousta střel navíc šla mimo, nebyly ani nijak povedené. Chyběla i větší dravost,“ říká o výkonu českého týmu Zdeněk Hábl.

O osudu zápasu rozhodla druhá perioda, ve které byli o něco úspěšnější Němci. První varování k Matouškovi, jenž dostal v bráně pro rozhodující bitvu důvěru, vyslal Rennhack. Německý hráč sice nahazoval až ze střední třetiny, přesto nebylo pro českého gólmana jednoduché poskakující kotouč zastavit. Pak ale Felix Schrader dostal pas do volného prostoru a měl i dostatek času na to, aby přesně zakončil – 0:1. Český brankář neměl na střelu nárok a na německé straně propukla obrovská radost.

Český tým se sice nenechal zastrašit, Němce ale vstřelená branka pořádně nabudila. „Drželi s námi krok a úspěšně nabourávali naši hru,“ uvědomuje si Hábl. Výsledkem byla další šance Německa. Schrader, střelec úvodní branky, se znovu dokázal dostat za obránce a Matoušek musel vytáhnout další zákrok.

Do závěrečné periody naskočili Češi hodně odhodlaně a kromě jednoho přečíslení už své západní sousedy k ničemu nepustili. Sok se však bránili zarputile. „Dobře se pohybovali a hráli to, co potřebovali. Pouze posouvali kotouč do středního pásma a snažili se využívat brejků,“ říká trenér Bříza. Nepříliš pohledná hra byla nad očekávání úspěšná.

Češi téměř celou závěrečnou třetinu odehráli v útoku a německý icing nebyl ničím neobvyklým. Jen odměna za předvedou hru nepřicházela. Připravit Kunsta o čisté konto parta kolem kapitána Šafránka nedokázala. „Chyběl nám klid v koncovce. Šancí bylo také dost, prostě se to ale odráželo tam, kam nemělo,“ říká Berger. Jindy zase čeští borci namísto slibné střely zvolili riskantní pas. „Potřebovali jsme někoho, kdo by to vzal na sebe,“ říká Bříza.

Závěr zápasu zkusili čeští sledge hokejisté odehrát se šesti muži v poli. Hra bez brankáře kýžené ovoce nepřinesla. Výsledek 0:1 připravil českou reprezentaci o místo mezi elitou a minimálně pro následující mistrovství ji odeslal do B skupiny. „Přijdeme o konfrontaci s nejlepšími týmy,“ ví Hábl. Češi budou muset oželet zápasy s celky jako jsou USA, Kanada, Rusko nebo Norsko. Plán pro následující světový turnaj je tedy jednoznačně daný. „V roce 2017 chceme béčko vyhrát,“ velí Hábl.

ČESKÁ REPUBLIKA  – NĚMECKO 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Schrader (Disveld, Rennhack).
Rozhodčí: Myers – Shaw, Harrington.
Bez využití.
Střely na branku: 12:10.
Nejlepší hráči utkání: Jan Matoušek - Felix Schrader. 
Česká republika: Matoušek – Motyčka, Berger, Kubeš, Hrbek – Novák, Šafránek, Geier, Raul, Palát, Hábl, Krupička.
Německo: Kunst – Jaster, Pabst, Stumpe, Pilz – Disveld, Rennhack, Wolff, Kuhli-Lauenstein, Hering, Wedde, Schrader.

Ostatní zápasy čtvrtého hracího dne

o udržení: Japonsko – Itálie 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz