VIDEO: Konečně jsem to prolomil! kvituje Salák. Finy dal na osmý pokus

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

22. dubna 2015, 21:10

Václav Jáchim

Až dosud měl s finskými hokejisty mizernou bilanci. Alexandr Salák nastoupil proti týmu Suomi sedmkrát - a pokaždé odešel jako poražený. Osmý pokus dopadl mnohem lépe, však si také gólman ruského Novosibirsku výsledek 4:1 hodně užíval. "Konečně jsem to prolomil. Skoro ve třiceti letech!" pochvaluje si účastník dvou posledních šampionátů a loňské olympiády v Soči.

Salák netajil spokojenost, poslední dobou mu to v reprezentaci chytá. Únorové bitvy s ruskou sbornou zvládl na jedničku, teď přidal další kvalitní zápas. "Jsem pochopitelně rád," přiznává. Proti Finům měl zatím zápornou bilanci, byť podrobné statistiky si prý nevede. "Úplně ne, ale vím, že na některé týmy se mi daří o něco víc. Myslím si, že je to spíš v hlavě. Tak pro legraci. Ne seriózní věc,“ usměje se.

Odchovanec strakonického hokeje si připsal v přípravě na mistrovství světa první start. Salák dostal od trenéra Růžičky volno, aby mohl po náročném play off KHL dobít baterky. Teď na jihu Moravy absolvuje ostrý test. Přiznává, že start zápasu byl po delší pauze dost tvrdý. "Prvních deset minut bylo hrozných," vydechne. "Vůbec jsem nevěděl, kde jsem. Načasování zákroků špatné... Ale potom jsem se do toho dostal. A kluci odehráli výborný špíl. Postupně to bylo lepší a lepší," popisuje. K pohodě pochopitelně nepomohl rychlý finský gól, jehož Barkov docílil už po 35 vteřinách hry.

"Byla tam přihrávka zpoza brány nahoru, on střílel z jedničky. Já jsem tam letěl a už nestihl zpátky. To se stane, bohužel," popisuje. Vedení soupeře na chvilku ovlivnilo český hokejový stroj, ovšem reprezentanti postupně našli potřebný rytmus.Stejně tak Salák. "Kluci hráli výborný zápas, druhou třetinu toho moc nebylo," chválí spoluhráče. Je rád, že v bráně měl docela práci. "Mohl jsem si na to sáhnout, což je dobře. Jsem rád, že to byl takový zápas. Kdyby do toho Finové v první třetině víc šlapali, bylo by to asi 0:5," upozorní.

Hokejisté se však nepoložili a zabrali. "Tým je zkušený, kluci vědí, jak to chodí. Dostali jsme góla, ale jelo se dál." Přiznává, že pomohla také atmosféra vyprodaného znojemského stadionu. "Super. Lidi byli výborní už na tréninku. Je vidět, že hokej žerou. Hrát před takovou kulisou, to je pro nás veliká zábava," děkuje na dálku. Podle Saláka se na výsledku příznivě projevil rovněž nástup posil z NHL. "Kluci zatáhli dobře, i když přiletěli teprve před dvěma nebo třemi dny. Výborný výkon, jsem překvapený."

Pro brankáře Novosibirsku jde v utkáních s Finskem o důležité testování. Trenér Růžička naznačil, že je na výkon Saláka hodně zvědav. Ovšem někdejší hvězda švédského Färjestadu nebo Petrohradu je v klidu. "Snažím se chytat pořád stejně, už jsem to říkal několikrát. Vždycky se pokouším podat co nejlepší výkon. Když mi Vláďa dá důvěru, jsem za to rád," hlásí. Nikterak nespekuluje, jak se vyvine situace v brankovišti před mistrovstvím světa. "Do toho se vůbec nebudu pouštět. Snažím se klukům pomoci, jak nejlépe umím. Potom záleží na Vláďovi. On má nejvíc odpovědnosti. My jsme tu od toho, abychom hráli. A ne, abychom se pouštěli do spekulací. To nám nepřísluší,“ uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz