VIDEO: Liberec zničil Zlín, slaví Sparta i Piráti. Poslední je Litvínov

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

29. listopadu 2015, 17:56

Václav Jáchim

V programu 24. kola Tipsport extraligy se většinou potkali soupeři z opačných pozic průběžného pořadí, vzájemné bitvy mohly potvrdit či vyvrátit skutečnost, že vyrovnané soupeření může kdykoli nabídnout nejrůznější překvapení. A že ani největší favorité nemají nic jistého. Jedinou výjimkou byl souboj nejhorších týmů soutěže, který potvrdil litvínovskou mizérii. Verva totiž doma podlehla Karlovým Varům. Důležité vítězství naopak slaví Vítkovice, vedoucí Liberec doma jasně přehrál Zlín. Nájezd Sýkory zajistil Plzni skalp Třince, Piráti loupili v Hradci Králové. A Sparta doma porazila Pardubice.

Bitva nejhorších pro Energii! Verva doma znovu selhala

V přímém souboji si to rozdali o verdikt, komu po 24. kole zůstane poslední místo v tabulce. Hokejisté Litvínova i Karlových Varů prožívají mizerný podzim, oba soupeři potřebovali nutně zabrat, aby si alespoň částečně vylepšili náladu i sebevědomí. Povedlo se to hostům! Energii pomohl vedoucí gól Rohana ze 13. minuty, pak se skóre urputné bitvy měnilo až v závěru druhého dějství, kdy se trefil obránce Benák. Domácím vrátil naději rychlou trefu po nástupu do hry Kubát, ale na víc se už Litvínovští nevzmohli. Jakmile v 53. minutě zvedl ruce nad hlavu Rachůnek, bylo rozhodnuto. Zatímco Karlovy Vary napodobily předchozí duel venku a podobně jako ve Zlíně znovu braly tři body, Verva čeká na plný zisk od 16. října, kdy v normální době zvítězila právě na ledě Energie.

Radim Rulík (trenér Litvínova): "Představovali jsme si od mužstva úplně jiný výkon, ale bohužel se nám to nepodařilo. Vary lépe bruslily, hrály do obrany, byly zarputilejší v osobních soubojích. I když se nám dvě třetiny nepovedly, dali jsme rychle gól ve třetí třetině a věřili, že bychom to utkání ještě mohli zdramatizovat. Pokazili jsme si to ale sérií vyloučení a inkasovali jsme další branku. Pak už jsme dohrávali v křeči. Proč zaostáváme v bruslení? Opravdu nevím, museli byste se zeptat hráčů. Já vidím to, co vy, ale nevíme, proč to tak je."

Karel Mlejnek (asistent trenéra K. Varů): "Myslím, že nám paradoxně pomohl vstup do utkání tím oslabením. Naši hráči se jako by dostali do utkání. Vstup do druhé a třetí třetiny nebyl z naší strany dobrý, tam jsme měli velké problémy. Klíčový moment z našeho pohledu byl ten dlouhý úsek přesilových her ve třetí třetině, kdy jsme nakonec jednu přesilovku využili a dali třetí gól. Tři body jsou pro nás vynikající, hlavně z pohledu psychického rozpoložení mužstva."

HC VERVA LITVÍNOV - HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 41. Kubát (Trávníček) - 13. Rohan, 38. Benák (Marosz, Rachůnek), 53. Rachůnek (Benák), 54. Gorčík (Osmík).
Rozhodčí: Hribik, Hrubý - Frodl, Zavřel.
Vyloučení: 6:5.
Využití: 0:1.
Oslabení: 0:1.
Střely na branku: 28:31.
Diváci: 4124.
Nejlepší hráči: Jaroslav Janus - Tomáš Rachůnek.
HC VERVA LITVÍNOV: Janus - Kubát, Gula, Baránek, Pavelka, Frolo, Pavlík - M. Hořava, Hanzl, Lukeš - Jánský, Hubl, Trávníček - Válek, Piroš, Havlíček - Jurčík, Smolka, Gerhát. Trenéři: Rulík a Weissmann.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka - Dvořák, Bičánek, Sičák, Benák, Gulaši, Rodney, Redlihs- Huna, Marosz, T. Rachůnek - Duda, Bulík, Bartek - Koblasa, Kůs, Vachovec - T. Rohan, Osmík, Gorčík. Trenéři: Oremus a Mlejnek. 

Vítkovický stroj zastavil Hanáky, Dolejš má nulu

Podle aktuálního umístění nebyli favority, hokejisté Vítkovic si ovšem jasně dokráčeli pro triumf. Svěřenci trenérů Svozila a Petra dokázali najít recept na důsledný hokej Hanáků. Domácí stroj nastartoval v páté minutě Balán, další zásah přidal v polovině zápasu Kucsera. Zatímco hosté měli potíže s finální fází, Vítkovičtí nasázeli Konrádovi celkem čtyři branky, což se slovenskému gólmanovi stalo teprve potřetí v sezoně. Konečnou podobu výsledku dal dvěma trefami z posledního dějství mladík Tomi. Olomouc vyšla po čtyřech zápasech bodově naprázdno a počtvrté v tomto ročníku se střelecky neprosadila, Vítkovice naopak poprvé od povedené bitvy s Třince vydolovali vítězství v normální hrací době. Daniel Dolejš k tomu přispěl třetí letošní nulou.

Jakub Petr (asistent trenéra Vítkovic): „Podali jsme solidní a zodpovědný výkon. Byli jsme poctiví v defenzivě, což trenéry vždy potěší. Nebyli jsme pasivní a vyhráli všechny tři sety. Jsem rád, že po nezdarech fotbalu a basketu jsme ostravským fanouškům udělali radost alespoň my. Co se týče Tomiho, vím, že takové góly dává. Znám ho od šesté, sedmé třídy a tohle je jeho parketa.“

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): „Do zápasu jsme vstoupili velmi vlažně a Vítkovice z našeho nedůrazu před brankou vytěžily úvodní gól. Ve druhé i třetí části jsme hru zlepšili, ale domácí využili své šance. Byli jsme neproduktivní a kvůli tomu jsme prohráli. Navíc jsme inkasovali čtyři góly, což je na naše poměry docela dost.“

HC VÍTKOVICE STEEL - HC OLOMOUC 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Balán (Burger), 30. Kucsera (Němec, Burger), 44. Tomi (Kudělka, Čerešňák), 51. Tomi (Hlinka)
Rozhodčí: Mrkva, Šindler - Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 6:4, navíc Štich (Vítkovice) do konce utkání.
Bez využití.
Střely na branku:
28:32.
Diváci: 6042.
Nejlepší hráči: Daniel Dolejš - Martin Vyrůbalík
HC VÍTKOVICE STEEL: Dolejš - Čerešňák, Kudělka, Sloboda, Štich, Kovář, Pastor - Szturc, Strapáč, Ölvecký - Vandas, Kolouch, Kucsera -– E. Němec, Balán, Burger - Tomi, Hlinka, Húževka. Trenéři: Svozil a Petr.
HC Olomouc: Konrád - Houdek, Vyrůbalík, Valenta, Ondrušek, Jaroměřský, Staněk - Buc, Knotek, Laš - Staněk, Mikúš, Kucharczyk - Eberle, Řípa, Vodný - Matai, Herman, Holec. Trenéři: Venera a Tomajko. 

Jasná jízda lídra soutěže, Zlín neměl v Liberci šanci

Podle papírových předpokladů jasná jízda pro Liberec, na ledě posléze také. Duel Bílých Tygrů se Zlínem brzy potvrdil předpoklady. Vedoucí tým soutěže odstartoval brankou Valského ze šesté minuty, hostující gólmani Kašík se Štůralou pak třikrát inkasovali ve druhé třetině, z toho dvě trefy zaznamenal Slovák Bakoš. A bylo rozhodnuto. Severočeši v pohodě dokráčeli pro další výhru (i díky třem povedeným přesilovkám), zapomněli na páteční nezdar v Olomouci a vévodí extraligovému pelotonu, hosté po několika zlepšených výkonech a výsledcích poslední doby zklamali. Pod Ještědem nakoupili jasnou porážku 1:5, domácímu brankáři Schwarzovi sebral šanci na první čisté konto sezony v 58. minutě Říčka.

Filip Pešán (trenér Liberce): "Jsem rád, že se nám podařilo vstřelit tři góly v přesilových hrách. Od začátku jsme byli aktivnějším týmem, byli jsme silnější na kotouči a tlačili se do brány. Kdyby byl rozdíl ve hře během první části o trochu větší, tak by byl zápas o trochu klidnější. Zlín ale neustále hrozil z brejků a hubený výsledek nás po dlouhou dobu trochu znervózňoval, nicméně v závěru jsme již hosty přehrávali, a zaslouženě tak vyhráli."

Juraj Jurík (asistent trenéra Zlína): "Bohužel se nám zápas vůbec nevyvedl, domácí byli již od začátku lepším mužstvem. Trochu nás srazila smolná první branka. Ale ve druhé třetině Tygři zápas definitivně zlomili díky přesilovým hrám ve svůj prospěch a zaslouženě získali tři body."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC - PSG ZLÍN 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Valský (Krenželok), 24. Ševc (Jelínek), 30. Bakoš (Bulíř), 32. Bakoš (Radivojevič, Šimek), 44. Jonák - 58. Říčka (A. Havlík, P. Holík).
Rozhodčí: Hejduk, Polák - Kis, Lučan.
Vyloučení: 3:6.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 40:22.
Diváci: 4595.
Nejlepší hráči: Martin Bakoš - Dalibor Řezníček.
Bílí Tygři Liberec: Schwarz - Šimek, Ševc, Říha, Derner, Plutnar, Výtisk, Havlín - Lakatoš, Vampola, Birner - Bakoš, Bulíř, Radivojevič - Valský, Jelínek, Krenželok - Ordoš, Stránský, Vlach - Jonák. Trenéři: Pešán a Čermák. 
PSG Zlín: Kašík (30. Štůrala) - Kotvan, Urbanec, Matějíček, Žižka, Řezníček, Horák - Čachotský, P. Holík, Říčka - Bukarts, Cibák, T. Sýkora - Ondráček, Maruna, Kubiš - A. Havlík, Popelka, O. Veselý. Trenéři: Vlach a Jurík. 

Piráti přetlačili Mountfield, bodovali poosmé v řadě

Chtěli zapomenout na tři porážky za sebou, jenže hráči Mountfieldu jsou dál v útlumu. Na svém ledě neuspěli proti Chomutovu, který je aktuálně v solidní pohodě. Piráti šli do vedení v 18. minutě po zakončení Davida Květoně, který v duelu nakonec zaznamenal dvě branky. Východočeši se probudili až ve chvíli, kdy to bylo 0:3, a díky trefám Vydareného s Knotkem se přiblížili soupeři na dohled. Nicméně extraligový nováček má Romana Červenku, který v 52. minutě zakončil rychlé přečíslení ve dvojici s Vondrkou. Svěřenci trenéra Růžičky si pak závěr pohlídali a bodovali tudíž už poosmé za sebou. Naopak Mountfield má co zlepšovat, z posledních čtyř klání vydoloval jen dva bodíky.

Peter Draisaitl (trenér Hradce Králové): "Stav 0:3 se samozřejmě těžko obrací, tak daleko to nesmí dojít. Je vidět, že se k nám dostavila nejistota, chybí nám sebedůvěra a klid na hokejkách. Hráči se prostě trápí, teď je to očividné. Na pořadu dne pro nás bude, abychom je dostali do pohody, aby byli schopni hrát ten hokej, který umí.“

Břetislav Kopřiva (asistent trenéra Chomutova): "Utkání potvrdilo, že naše výkony se zvedají a i venku jsme schopni bodovat. Zápas jsme dobře rozehráli, góly nám hodně pomohly a stav byl velice nadějný. Ve druhé třetině ale hrozilo, že zápas můžeme ještě ztratit. Přestávka ale Hradec zarazila a nám hodně pomohla. Mužstvo se zkonsolidovalo, dali jsme mu pokyny a do třetí třetiny jsme vstoupili velice slušně. Nějaké problémy jsme sice měli, ale pak jsme dali gól a ten všechno rozhodl. Jsme velice spokojeni, kluci tady odvedli dobrou práci.“

MOUNTFIELD HK - PIRÁTI CHOMUTOV 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 36. Vydarený (Courchaine, Ihnačák), 37. Knotek (Šimánek, Pláněk) - 18. D. Květoň (Růžička, Pereťagin), 28. Hřebejk (Dušek), 29. D. Květoň (Jánošík), 52. Červenka (Vondrka, T. Pospíšil).
Rozhodčí: Hradil, Úlehla - Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 5:4.
Bez využití.
Střely na branku: 31:19.
Diváci: 4359.
Nejlepší hráči: Tomáš Knotek - David Květoň.
Mountfield HK: A. Svoboda (29. Kacetl) - Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Čáp, Dietz, Jank, Vašíček - Kudrna, Ihnacak, Šimánek - Bednář, Kukumberg, Dej - Červený, T. Knotek, Courchaine - Köhler, Honejsek, Pavlík. Trenéři: Draisaitl a T. Martinec.
Piráti Chomutov: Strmeň - Rutta, Skinner, Jánošík, Dlapa, Šidlík, Pereťagin, J. Mrázek - T. Pospíšil, Červenka, Tomica - D. Květoň, Růžička, Vondrka - Hovorka, Kämpf, Sklenář - R. Veselý, Dušek, Hřebejk. Trenéři:  V. Růžička st., B. Kopřiva a Šťastný. 

Sparta vyzrála na Maxwella a slaví skalp Dynama

Teprve podruhé v listopadu se hokejisté Sparty představili na domácí půdě a proti Pardubicím se v zajímavém utkání hodně nadřeli. Pražané bojovali hlavně s výborným brankářem Maxwellem (poměr střel 41:17), ve 23. minutě ho překonal Polášek a pak až v závěru třetí třetiny Klimek, který slavil jubilejní 500. extraligový start. Trenéři Jandač s Motákem museli nasadit poněkud kombinovanou sestavu, chyběl především lídr Hlinka, ale favorit utkání zvládl. Pardubičtí nedokázali ani jednou překonat brankáře Lukáše a dál zaostávají za elitní desítkou. Sparta naopak zapomněla na předchozí porážku v Třinci, která znamenala ukončení série 12 utkání s bodovým ziskem.

Josef Jandač (trenér Sparty): "Naše vítězství se nerodilo lehce. Ve druhé třetině jsme měli odskočit na dvoubrankový rozdíl a dýchalo by se nám pak lépe. Tím, že to bylo pořád 1:0, tak každá chyba mohla zápas změnit. Pak nám Honza Lukáš chytil trestné střílení, což bylo pro výhru rozhodující. V závěru jsme naštěstí přidali pojistkové góly. Myslím, že pardubický brankář podal výborný výkon."

Richard Král (trenér Pardubic): "Zápas bych rozdělil na tři fáze. První třetina byla vyrovnaná, hráli jsme v ní dobře dozadu a Spartu nepustili do žádné vyložené šance. Druhá část byla z naší strany špatná. Dostali jsme se v oslabení pod tlak a celou třetinu jsme se z něj nedostali. Třetí třetinu jsme už sehráli dobře, byli jsme lepším týmem, ale bohužel Sparta v přečíslení přidala druhý gól a závěr si už pohlídala. Myslím, že domácí zaslouženě vyhráli."

HC SPARTA PRAHA - HC DYNAMO PARDUBICE 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 23. Polášek (Eminger), 51. Klimek (Švrček), 60. Čajkovský.
Rozhodčí: Horák, Fraňo - Jindra, Zika.
Vyloučení: 4:7.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 41:17.
Diváci: 8716.
Nejlepší hráči: Jan Lukáš - Brandon Maxwell.
HC Sparta Praha: Lukáš - Čajkovský, Švrček, Eminger, Polášek, Hrbas, Mikuš - Buchtele, Sabolič, Netík - Kudrna, Klimek, Hamilton - Kumstát, Pech, Procházka - Forman, Černoch, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell - Štajnoch, Gregorc, Nedbal, Čáslava, Bokroš, Ščotka, Šeda, Havlík - J. Svoboda, Redenbach, Marcinko - P. Sýkora, Nahodil, Rolinek - Poulíček, Tomášek, Voženílek - Šimun, Kaut, Moučka. Trenéři: Král a Zadina.

Plzeň přemohla Oceláře v nájezdech, rozhodl Sýkora

První vzájemný duel skončil v této sezoně výhrou 5:1 pro Oceláře, bitva na plzeňském poli byla mnohem vyrovnanější. Západočechy už v 6. minutě poslal do vedení výborně hrající Lev, pak branky padaly až v polovině utkání - na trefu třineckého Plíhala bleskově odpověděl Kubalík, jenž zaznamenal už svůj 15. letošní gól. Zajímavý duel musel do prodloužení, protože v závěru třetí třetiny vyrovnal obránce Linhart. Dramatický souboj musely určit až nájezdy. První tři série nenabídly přesného střelce, pak se prosadili Johnson, Klepiš a nakonec Ján Sýkora, jenž tedy přihrál bodík navíc do kapsy Škody.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): "Třinec je velmi kvalitní tým. Není to s nimi jednoduché, když jsme hráli v Třinci, tak nás dobře načapali. Dnes jsme jim to chtěli vrátit, od začátku jsme hráli aktivně, napadali a podařilo se nám jít do vedení. Poté jsme inkasovali, pak rychle odpověděli. Třetí třetinu šel Třinec za gólem, byl aktivnější, my jsme se vůbec nedostali do hry. Nájezdy jsou o štěstí, komu to tam padne. Jsme rádi, že jsme to zvládli a mohli si zařvat v kabině."

René Mucha (trenér Třince): "Na začátku jsme dostali rychlý gól. Upozorňovali jsme na přesilovky domácích, ale hned z té první jsme dostali branku. Po vyrovnání jsme opět dostali hned gól, což byla chyba. Musíme poděkovat brankáři, že jsme poté neinkasovali znovu. Ve třetí jsme si vyrovnání zasloužili. Prodloužení nerozhodlo, nájezdy poté vyšly lépe domácími mužstvu."

HC ŠKODA PLZEŇ - HC OCELÁŘI TŘINEC 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Lev (Kubalík, Jeřábek), 31. Kubalík (Kubka, Indrák), rozhodující nájezd J. Sýkora - 30. Plíhal (Klepiš, Dravecký), 56. Linhart (Chmielewski).
Rozhodčí: Lacina, Pavlovič - Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 23:27.
Diváci: 3170.
Nejlepší hráči: Dominik Kubalík - Tomáš Plíhal.
HC Škoda Plzeň: Machovský - Chalupa, Jeřábek, Holý, Pulpán, Sklenička, Kubka - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Schleiss, Bližňák, Johnson - Hossa, Preisinger, J. Sýkora - Beran, Lev, Poletín. Trenéři: Michal Straka, Čihák a Pejchar. 
HC Oceláři Třinec: Hamerlík - Nosek, Linhart, Galvas, L. Doudera, Hrabal, M. Doudera - Klepiš, Matuš, Dravecký - Tybor, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Rákos - Christov, Kopecký, Rufer - Chmielewski. Trenéři: Mucha a Malík. 

Utkání HC Kometa Brno - BK Mladá Boleslav se hraje v úterý 1. prosince od 18 hodin.

Tabulka Tipsport extraligy po 24. kole 

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 23 13 3 3 4 76:55 48
2. HC Škoda Plzeň 24 11 4 3 6 86:69 44
3. HC Sparta Praha 22 10 3 6 3 82:65 42
4. BK Mladá Boleslav 22 10 4 4 4 69:55 42
5. Piráti Chomutov 24 10 3 4 7 58:56 40
6. HC Olomouc 24 11 2 3 8 53:56 40
7. Mountfield HK 23 10 2 4 7 61:61 38
8. HC VÍTKOVICE STEEL 23 9 4 0 10 69:58 35
9. HC Kometa Brno 21 10 1 1 9 62:56 33
10. HC Oceláři Třinec 24 8 2 3 11 61:66 31
11. HC Dynamo Pardubice 23 7 1 1 14 50:69 24
12. HC Energie Karlovy Vary 24 7 1 1 15 57:78 24
13. PSG Zlín 22 4 3 4 11 41:62 22
14. HC VERVA Litvínov 23 2 6 2 13 50:69 20

Další program Tipsport extraligy

Úterý 1. prosince - dohrávka 6. kola:

17:30 PSG Zlín - HC Dynamo Pardubice

Úterý 1. prosince - dohrávka 24. kola:

18:00 HC Kometa Brno - BK Mladá Boleslav

Pátek 4. prosince - 25. kolo:

17:00 HC VÍTKOVICE STEEL - Bílí Tygři Liberec
17:20 HC Olomouc - HC VERVA Litvínov (ČT sport)
17:30 PSG Zlín - HC Škoda Plzeň
17:30 Piráti Chomutov - HC Sparta Praha
17:30 BK Mladá Boleslav - HC Oceláři Třinec
18:00 HC Energie Karlovy Vary - Mountfield HK
18:00 HC Dynamo Pardubice - HC Kometa Brno

Neděle 6. prosince - 26. kolo:

15:00 HC Oceláři Třinec - HC Olomouc
15:20 HC Škoda Plzeň - Piráti Chomutov (ČT sport)
15:30 HC Kometa Brno - PSG Zlín
16:00 Bílí Tygři Liberec - HC Energie Karlovy Vary
17:00 Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice
17:00 HC Sparta Praha - BK Mladá Boleslav
17:30 HC VERVA Litvínov - HC VÍTKOVICE STEEL 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz