VIDEO: Máme rezervy, ale ukázal se týmový duch, těší kouče Petra

Foto: Michal Slavík

18. dubna 2015, 9:15

Jan Šimek

(ZUG, od našeho zpravodaje) Čeští mladíci se oklepali z úvodní porážky s Finskem a ve druhém utkání na mistrovství světa do osmnácti let si poradili s Lotyši rozdílem tří branek. Češi se prezentovali aktivní hrou, nechyběl jim elán a chuť do hry. V sobotu si reprezentační osmnáctka od zápasů odpočine. „Dopoledne máme pracovní, ale hlavně musíme odstranit šrámy. Fyzioterapeutka, kondiční trenér i doktor jsou v plné permanenci. Odpoledne budou mít hráči volno. Svým výkonem a přístupem si jej zasloužili,“ říká kouč národního týmu Jakub Petr.

„Na mistrovství není slabého soupeře a zápas s Lotyšskem to jednoznačně dokázal. Musím říct, že nám spadl kámen ze srdce. Nebudeme tady vykládat, že to bylo jednoznačné utkání. Šancí jsme sice měli hodně, ale deset minut před koncem byl stav 2:1 a navíc jsme nedali trestné střílení,“ přiznává trenér Jakub Petr.

„Od poloviny utkání bylo vidět to, co jsme prohlašovali před mistrovstvím. Kvalita samozřejmě ještě není taková, rezervy ve hře máme, ale už tam byl týmový duch, zblokované střely, obrovská práce útočníků a ubráněná oslabení. Z toho pohledu je to pro nás i s tím výsledkem hodně pozitivní věc, protože tým se po debaklu s Finskem dokázal vrátit zpátky na naši pozitivní notu,“ pokračuje.

„Všichni shodili ego a hráli pro jeden tým. Už při rozcvičce před utkáním bylo vidět, že kluci do toho jdou a chtějí.“

Českému celku se oproti úvodnímu zápasu s Finskem podařilo omezit počet vyloučených. Z patnácti menších trestů jejich počet spadl na číslo sedm. „K rozhodčím se vyjadřovat nechceme, ale je dobře, že jsme byli disciplinovanější. Na druhou stranu je rozdíl hrát v přesilovce Lotyšů a Finů. Nechci je podceňovat, ale finské přesilovky jsou exkluzivní. Mají tři nebo čtyři varianty, o kterých jsme věděli, a připravovali se na ně. Sled přesilovek byl tak rychlý za sebou, že se mužstvo dřív nebo později prosadí. Ať je to na juniorské, nebo seniorské úrovni,“ tvrdí kouč reprezentační osmnáctky.

Zbořil si odpykával stopku, lékař v plné polní

Ten musel společně s realizačním týmem řešit před zápasem nepříjemnou starost. Týmu bylo oznámeno, že v utkání nesmí nastoupit jeden z klíčových obránců Jakub Zbořil. „Události, které se děly před zápasem, nebyly zrovna nejlepší, ale tým to ještě více semklo. Kuba Zbořil dostal v posledním zápase Quebec Major trest do konce utkání, z čehož automaticky vyplývá stop. Dvě hodiny před zápasem jsme se dozvěděli, že se to vztahuje i na mistrovství světa. Nastoupil proti Finsku a z toho důvodu nemohl hrát nyní. Komunikovali jsme s naším svazem a direktoriátem turnaje. Situace byla komplikovanější, ale do zápasu nastoupit nesměl, tudíž jsme šli do hry se šesti obránci,“ vysvětluje šéf české střídačky.

Souboj českého výběru s Lotyšskem nabídl spoustu tvrdých osobních soubojů, na ledě to jiskřilo. „V první třetině tam byly asi čtyři ošetření. V jednu chvíli jsme byli s Péťou Svobodou na střídačce skoro sami. Měli jsme trochu problémy ne s organizací hry, ale rozbily se nám tím dvě přesilovkové lajny. Z toho pak vyplynulo šest hráčů na ledě. Ti co z něj přišli, měli dojem, že do přesilovky naskakují. Byl to asi nejkrizovější okamžik pro mužstvo, tam se však ukázal týmový duch a bojovnost, což je nejpozitivnější do dalšího vývoje turnaje. David Kaše tam parádně zblokoval střelu v oslabení tři na pět,“ chválí Petr kapitána osmnáctky a dodává: „Zapojil se i zbytek realizačního týmu. Doktor předvedl skvělou práci, protože v první třetině toho měl opravdu hodně. Více hráčů bylo v kabině, než na střídačce.“

Dopoledne práce, odpoledne volno. Přiletí Chlapík

V sobotu české naděje nehrají, mohou se to v klidu připravit na nedělní duelu s Kanadou. „Dopoledne máme pracovní, ale hlavně musíme odstranit šrámy. Fyzioterapeutka, kondiční trenér i doktor jsou v plné permanenci. Dorazí Filip Chlapík a je otázka, jestli jej zapojíme do tréninku. Jsme spíš zastánci toho, aby regeneroval prací, takže věříme, že se nám jej podaří zapojit. Věnovat se budeme věcem, které nás trápí s ohledem na utkání s Kanadou. Kanaďany ještě uvidíme v duelu s domácím týmem,“ připomíná respektovaný hokejový odborník.

Odpoledne dostanou hráči volno. „Nehrajeme hokej 24 hodin denně. Tedy realizační tým ano, hráči ale určitě ne a ani to po nich nechceme. Mají tady příbuzné, svým výkonem a přístupem si zasloužili odpoledne volno, aby trochu vypustili z hlavy. Nejen na nás, ale hlavně na ně byl velký nápor. V prvním utkání jsme dostali facku. Ono se dá říct, vyčistíme hlavy a jdeme na to. Z hlav těchto hráčů, kteří tolik zkušeností nemají, to ale nedostanete. Z toho pohledu je pro nás obrovský bonus a zadostiučinění, jak se k tomu postavili. Všichni shodili ego a hráli pro jeden tým. Už v rozcvičce před utkáním bylo vidět, že reprezentují, jdou do toho a chtějí,“ těší Jakuba Petra.

Další program české osmnáctky v základní skupině MS:

Neděle 19. dubna:
18:45 Česká republika - Kanada

Úterý 21. dubna:
19:45 Česká republika - Švýcarsko

Všechny zápasy sehraje český výběr v Zugu, druhou skupinu hostí Lucern.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz