VIDEO: Mladí Oceláři roznesli Spartu 9:2! Vítkovice ztratily šanci na finále

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Sparta vstupovala do finálového turnaje DHL Extraligy juniorů jako vítěz základní části a favorit číslo jedna na zisk mistrovského titulu. Druhý den v Litoměřicích ale její vyhlídky řádně rozmetal. Pražany totiž roznesli na kopytech hokejisté Třince, kteří vyhráli drtivým poměrem 9:2 a zajistili si účast ve finále! Sparťané se o postup utkají v přímém souboji s Plzní, která přetlačila Vítkovice 4:3. Moravský celek je naopak předem odsouzen k bitvě o bronz.

Vítkovice si finále nezahrají, Plzeň otočila zápas

Zklamáním turnaje jsou zatím mladíci Vítkovic, kteří nebodovali ani ve svém druhém zápase. Nad Plzní přitom vedli, jenže indiáni ve hře čtyř proti čtyřem bleskově otočili skóre – na dva góly jim stačilo pouhých 19 sekund. Od té doby se Moravané marně snažili najít svou tvář a do konce utkání už jenom dotahovali, vyrovnat se jim nikdy nepovedlo.

Po první přestávce navýšil plzeňský náskok Kokoška, ale v půlce snížil Gřeš, kterého napálil brankář Zeman při rozehrávce. Jakmile vrátil Západočechům dvougólový náskok Petr Kodýtek a závěr utkání se blížil, vše nasvědčovalo tříbodovému zisku Plzně. Jenže Tomáš Jáchym v 54. minutě snížil a na světě bylo drama. To přiživili vítkovičtí trenéři ještě hrou bez brankáře, ovšem soupeř těsné vedení udržel a mohl slavit svou první výhru.

Pavel Trnka (trenér Vítkovic): „Pokud nebudeme hrát šedesát minut, tak neuspějeme. Bohužel jsme opět šedesát minut nehráli. Měli jsme pasáže, kdy to bylo z naší strany slušné a dodržovali jsme to, co máme. A naopak jsme měli pasáže, kdy jsme totálně vypadávali z role. To se bohužel na finálovém turnaji nemůže stávat. V závěru na nás byla vidět chuť, konečně se tam objevily emoce a tlak, ale to my právě potřebujeme po celý zápas.“

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Určitě jsme zápas odehráli líp než včera. I když soupeř byl včera lepší a vždycky hrajete to, co vám soupeř dovolí. Až na ten závěr, který jsme si sami zbytečně zdramatizovali fatálními chybami, bych chtěl kluky pochválit. Myslím, že výsledek je zasloužený, byli jsme lepší. Kdybychom využili víc šancí, mohl být výraznější, pořád jsme málo produktivní. Mrzí mě závěr, kde jsme předvedli velkou naivitu a chyby jako z žákovského hokeje.“

HC VÍTKOVICE STEEL – HC PLZEŇ 1929 3:4 (1:2, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Kurovský (Malina, Žiak), 30. Gřeš, 54. Jáchym (Gřeš) – 16. Michel (Kodýtek, Kvasnička), 16. Švarc (Kokoška), 21. Kokoška (Holý, Kvasnička), 38. Kodýtek (Michel).
Rozhodčí: Pražák, Pešina – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 9:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 36:33 (12:11, 10:14, 14:8).
Diváci: 150.
Nejlepší hráči: Kamil Šimeček – Adam Zeman.
HC VÍTKOVICE STEEL: Šimeček – Adamík, Charvát, Rudl, Puzič, Ďurkáč, Klok – Kafka, Jáchym, Žiak – Ollender, Spratek, Zdráhal – Gřeš, Malina, Kurovský – Hartmann, Gabrhelík, Kmošek. Trenér: Trnka.
HC Plzeň 1929: Zeman – Kvasnička, Holý, Krystl, Kaňák, Polívka, Walter – Krliš, Kodýtek, Rubner – Petráš, Vavřička, Švarc – Vracovský, Kokoška, Vlček – Stráský, Polata, Michel. Trenér: Bruk.

Třinec udělal z očekávané bitvy exhibici

Předčasné finále. Tak se mluvilo o zápasu Sparty s Třincem, tedy dvou účastníků, kteří první den zapsali shodné výhry 6:2. Jenže tentokrát byl na ledě od začátku jenom jeden z nich! Oceláři otevřeli skóre už po dvou minutách, v první třetině přestříleli Spartu 19:6 a na góly vyhráli 3:0. I když se pak soupeř zvedl, tenhle večer v Litoměřicích zkrátka neměl nárok.

Třinec se mohl pochlubit neuvěřitelnou stoprocentní úspěšností přesilovek, využil totiž všechny čtyři, které mu Sparta nabídla. Brankář Milan Dudáček nakonec čisté konto neudržel a jeho spoluhráčům chyběl jeden gól do desítky, ale na jejich spokojenosti to nic změnit nemohlo. Nejvíc zazářila formace Lukáše Jaška s bratry Kovařčíkovými, mladší Michal vstřelil hattrick a navrch přidal dvě asistence. Oceláři mají bez ohledu na výsledek čtvrtečního derby s Vítkovicemi jistou účast ve finále, kde bude jejich soupeřem vítěz duelu Plzně se Spartou.

Darek Stránský (trenér Sparty Praha): „Výsledek hovoří za vše, bez diskuse. Od začátku jsme to nechytli, nastartovalo to první střídání, ve kterém jsme byli vyloučeni a dostali gól. Potom přišla chyba na 2:0, další vyloučení, další gól. Z prvních pěti branek jsme čtyři dostali v nerovnovážném stavu. Prostě jsme ten zápas nezvládli, byli jsme všude o krok později, možná dokonce o dva. Potom už se to násobilo, byl to zmar a zmar. Nehodnotí se to dobře, byl to nepovedený zápas se vším všudy. Musíme se z toho poučit.“

Václav Varaďa (trenér Třince): „Myslím, že jsme šli od prvního hvizdu stoprocentně za vítězstvím, nasazením a tím, že jsme dokázali využít gólové přiležitosti. První góly padly z našeho důrazu v brankovišti, tam se to malinko zlomilo. Pak se soupeři těžko hraje, když mu nic nejde. Jsem pyšný na tým, že to nevypustil ani za stavu, kdy už se zápas jenom dohrával. Pořád jsme chtěli a snažili se dohrát zápas stejně, jako jsme ho začali. Spartě jsme nic nedarovali, její branky padly až v závěru. Myslím, že jsme byli jednoznačně lepší.“

HC SPARTA PRAHA – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:9 (0:3, 0:2, 2:4)

Branky a nahrávky: 53. Lojka (Bednárik, Schwamberger), 57. Kulda (Schwamberger, Lojka) – 3. O. Kovařčík (M. Kovařčík, Pisarik), 5. M. Kovařčík (O. Kovařčík, Bartko), 18. M. Kovařčík (Jašek, O. Kovařčík), 31. Miloš Roman (Hrehorčák), 37. Miloš Roman (M. Kovařčík, Jašek), 43. Flok (Adámek, Stránský), 45. M. Kovařčík (Adámek, Stránský), 49. Zahradníček (Flok, Pala), 55. Stránský (Pisarik, Miloš Roman).
Rozhodčí: Kika, Hradil – Kajínek, Zavřel.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:4.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 34:54 (6:19, 14:13, 14:22).
Diváci: 350.
Nejlepší hráči: Ondřej Procházka – Miloš Roman.
HC Sparta Praha: Pírs (49. Chour) – Kadeřávek, Knobloch, Mikliš, Bednárik, Zeleňák, Duben – Havel, Procházka, Pulkrab – Hozák, Sladkovský, Györi – Kulda, Lojka, Schwamberger – M. Jandus, Klindera, T. Jandus. Trenér: Stránský.
HC Oceláři Třinec: Dudáček – Stránský, Adámek, Doudera, Pisarik, Zahradníček, Bartko – Lacka, Pala, Flok – M. Kovařčík, Jašek, O. Kovařčík – Michal Roman, Miloš Roman, Hrehorčák – Heider, Švaňa, Petrák. Trenér: Varaďa.

Tabulka po druhém hracím dni

 TýmZVVSNPSNPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 2 2 0 0 0 14:4 6
2. HC Sparta Praha 2 1 0 0 1 8:10 3
3. HC Plzeň 1929 2 1 0 0 1 6:9 3
4. HC VÍTKOVICE STEEL 2 0 0 0 2 5:10 0

Další program finálového turnaje

Čtvrtek 31. března – 3. zápasy:
14:00 HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE STEEL
18:00 HC Plzeň 1929 – HC Sparta Praha

Pátek 1. dubna – finálový den:
13:00 utkání o 3. místo HC VÍTKOVICE STEEL – HC Plzeň 1929 / HC Sparta Praha
17:30 finále HC Oceláři Třinec – HC Plzeň 1929 / HC Sparta Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz