VIDEO: Rozhodnuto! Pardubice a Boleslav slaví postup do čtvrtfinále

Foto: hcpce.cz

8. března 2015, 19:23

Martin Voltr

Osmička účastníků Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy je kompletní! Předkolo vítězně završily před svými fanoušky Pardubice, které obrátily sérii s Vítkovicemi, i Mladá Boleslav, pro kterou znamená skalp Plzně další velký historický milník. Pardubice tak ve čtvrtfinále vyzvou Litvínov a Boleslav čeká vítěz základní části z Třince. Hrálo se i ve skupině o umístění, kde uspěly Karlovy Vary i Olomouc a zůstává mezi nimi sedmibodový rozdíl.

Pardubické řádení ve druhé části a Vejmelkova nula

Pod hrozbou konce sezony pomohl Vítkovicím i Ondřej Roman, který předchozí zápas kvůli nemoci vynechal. Po závěrečné siréně přebíral cenu pro nejlepšího hráče hostů, ale radost mu to těžko mohlo udělat – tou dobou už totiž pardubický stadion mohutně slavil postup do čtvrtfinále! Východočeši převálcovali svého soupeře ve druhé třetině, kdy během dvanácti minut skórovali hned čtyřikrát, a pak už jen kontrolovali vítězství. Bezchybný Karel Vejmelka navíc Vítkovicím v jejich posledním utkání ročníku nedovolil ani gól, pochytal všech 35 střel!

Miloš Říha ml. (asistent trenéra Pardubic): „První třetina nebyla podle našich představ, nebyli jsme vůbec aktivní, což se ukázalo při dvojnásobné přesilovce, ve které jsme ani nevystřelili. V kabině jsme si k tomu něco řekli a nástup do druhé části už byl lepší. Utkání jsme dovedli k zaslouženému vítězství. Krizi ze základní části jsme si přenesli i do předkola. I když jsme první třetinu prvního zápasu odehráli dobře, tak se nám to pak rozpadlo. Ve druhém utkání jsme ale vstali z mrtvých a vybojovali vítězství na krev. To bylo klíčové pro celou sérii.“

Ladislav Svozil (trenér Vítkovic): „ Dneska jsme nezačali vůbec špatně, dlouho jsme drželi bezbrankový stav, to jsme chtěli. Věřili jsme, že domácí začnou být nervózní, my jsme naopak neměli co ztratit. Měli jsme tady prohrát a to se také stalo. Hráli jsme stále v oslabení a Pardubice dokázaly nabídnuté přesilovky proměnit. Pak už jsme neměli šanci. Naše přesilovky přišly až za stavu 5:0, to byla kosmetická změna, taková kašpariáda, to nejde nic. Domácí byli dnes lepší. Sérii jsme si prohráli ve druhém domácím utkání, kde jsme po vysokém vítězství nastoupili zase laxně a prohráli. Pardubice si za tím ve svých domácích zápasech šly více.“

HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE – HC VÍTKOVICE STEEL 5:0 (0:0, 4:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Čáslava (Venkrbec, Zohorna), 28. Starý (Benák), 31. Sýkora (Marcinko), 36. Sýkora (Radil, Venkrbec), 46. Zohorna (Čáslava).
Rozhodčí: Fraňo, Svoboda – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 9:12, navíc Zohorna – Vandas oba 10 minut.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 33:35.
Diváci: 7102.
Nejlepší hráči: Karel Vejmelka – Ondřej Roman.
Konečný stav série: 3:1 (2:8, 4:2, 6:3, 5:0), postupují Pardubice.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Vejmelka – Gregorc, Čáslava, Benák, Čutta, Kolafa, Havlík, Ščotka – Sýkora, Zohorna, Venkrbec – Radil, Nahodi, Starý – Tybor, Marcinko, Gašparovič – Špaček, Moučka, Poulíček. Trenéři: Říha st. a Říha ml.
HC VÍTKOVICE STEEL: Šindelář – Kovář, Stehlík, Čerešňák, Kudělka, Štencel, Dlapa, Pastor – Szturc, Hlinka, Olesz – Huna, Roman, Svačina – Svoboda, Kolouch, Zdráhal – Vandas, Húževka, Kucsera – Němec. Trenéři: Svozil a Petr.

Boleslav je v euforii! Předloňský mistr na lopatkách

Jízda nekončí. Už postup do předkola play off znamenal pro nováčka z Mladé Boleslavi velký úspěch, a Bruslaři dokázali přepsat historii rovnou i postupem! Stejně jako v sobotu, i tentokrát pořádně zabrnkali svým příznivcům na nervy – vedení 3:0, které nabyli v polovině zápasu, se ještě do přestávky málem stalo minulostí. Předloňský mistr z Plzně ale na vyrovnání nedosáhl a když Boleslav odskočila gólem Klimenty, mohla slavit.

František Výborný (trenér Mladé Boleslavi): "Za stavu 3:0 se zdálo, že je rozhodnuto, ale soupeř dokázal naskočit do toho svého pověstného kvapíku a ještě nám pořádně zatopit. Hráčům chci moc poděkovat. Jsme rádi, že jsme svým fanouškům dokázali ukázat i něco jiného než jen play-out a baráž. Teď k tomu přibudou ještě minimálně dva zápasy s Třincem. Gratulaci od Plzně bereme jako velkou poklonu. Byli favoritem, v základní části to na nás opravdu uměli."

Michal Straka (trenér Plzně): "Domácí si postup zasloužili a já jim k němu můžu jen pogratulovat. Byli zkušenější. Uměli klíčové momenty naklonit na svoji stranu. Strašně byl například vidět David Výborný, a to je hráč, který se prostě počítá. Nechtěl jsem, aby to před začátkem série vypadalo, že brečíme, ale faktem je, že když se ukázalo, že ztrácíme Ondřeje Kratěnu, věděl jsem, že přicházíme o hodně. Chyběl nám v koncovce, v klíčových chvílích. Takže jak říkám: Gratuluji Mladé Boleslavi a přeji jí mnoho úspěchů do další série."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC ŠKODA PLZEŇ 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Hyka (Musil, Trška), 23. Pabiška (Kočí), 30. Bárta (Ovčačík, Pabiška), 54. Klimenta (Broš, Látal) – 34. T. Sýkora (Kubalík), 39. Simon (Lev, Jeřábek).
Rozhodčí: Hribik, Pavlovič – Gebaurer, Lederer.
Vyloučení: 7:13.
Bez využití.
Střely na branku: 37:27.
Diváci: 4200 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Lukáš Pabiška – Tomáš Sýkora.
Konečný stav série: 3:1 (5:4, 1:2, 4:2, 4:2), postupuje Mladá Boleslav.
BK Mladá Boleslav: M. Růžička – Vidmar, Kučný, Ovčačík, Kočí, Trška, Robar, Čermák – Klimenta, Broš, Látal – Bárta, Výborný, Pacovský – Pabiška, Kašpařík, Mikulík – Lenc, Musil, Hyka. Trenéři: Výborný a Jelínek.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Kadlec, Jeřábek, Mozík, Pulpán, Kubka, Boháč – J. Sýkora, Simon, Indrák, Bližňák, Schleiss, Lev, Kubalík, Hollweg, T. Sýkora. Trenéři: Straka, Čihák a Špaček.

Skupina o umístění:

Čistá výhra nováčka téměř po dvou měsících

Bílí Tygři už mají záchranu jistou, proto se na Hanou vydali s mladou sestavou a do branky poslali účastníka juniorského šampionátu Vítka Vaněčka. Hosté sice v šesté minutě díky Jelínkovi zapsali první úspěch, ale Olomouc brzy vyrovnala a dvěma brankami v prostřední části si vytvořila rozhodující náskok. Severočechy tak letos porazila počtvrté z pěti pokusů a fanoušci měli aspoň jeden velký důvod k oslavám: Tříbodové vítězství jejich tým zapsal naposledy 9. ledna, tedy skoro dva měsíce zpátky!

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): „Kluci se snažili, bojovali jsme celý zápas, protože hrajeme o všechno. Zápas rozhodla druhá třetina, ale na konci utkání jsme znervózněli. Deset minut jsme se neudrželi na puku a zbytečně zalezli. Asi jsme byli nervózní z výhry za tři body po takové pauze. Všechny góly jsme dali z předbrankového prostoru po důrazu, který nám předtím chyběl. Doufám, že příští zápas zvládneme s větším klidem. Musíme se od toho odrazit a nebát se o výsledek.“

Filip Pešán (trenér Liberce): „Do Olomouce jsme přijeli hrát bojovný hokej se spoustou mladých hráčů. Rozhodla druhá třetina. V ní jsme hráli neustále v oslabení, ve čtyřech nebo třech hráčích, a dostali dva góly. Tím se zápas rozhodl. Utkání jsme ale nechtěli odevzdat zadarmo, dohrávali jsme souboje a takto chceme pojmout i další zápasy. Budeme obehrávat mladé hráče, ale to neznamená, že utkání budeme vypouštět. Naopak chceme porážet soupeře i s mladším týmem.“

HC OLOMOUC – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Zuzin, 30. Kucharczyk (Skrbek, Řípa), 39. Buc (Knotek, Jaroměřský) – 6. Jelínek (Krenželok, Valský), 45. Bulík (Urban, Jonák).
Rozhodčí: Hradil, Mikula – Bryška, Skopal.
Vyloučení: 3:5, navíc Ulrych a Jelínek (oba Liberec) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 26:22.
Diváci: 3297.
HC Olomouc: Trvaj –Vyrůbalík, Skrbek, Majeský, Ondrušek, Houdek, Jaroměřský – Buc, Knotek, Laš – Zuzin, Diviš, Matai – Kucharczyk, Marosz, Řípa – Patera. Trenéři: Fiala, Tomajko a Dopita.
Bílí Tygři Liberec: Vaněček – Výtisk, Derner, Plutnar, Ulrych, Voráček, Kolmann, Havlín – Valský, Jelínek, Krenželok – Bulík, Mikyska, Radivojevič – Bakoš, Urban, Jonák – Dlouhý, Vlach, Hrníčko. Trenéři: Pešán a Čermák.

Energie odpověděla obratem v Edenu

Suverénně nejnižší návštěva letošního ročníku Tipsport extraligy přihlížela druhé bitvě play out. Tomáš Vlasák sice 1120 diváků rozradostnil už po 15 sekundách, ale i když Slavia vedla ještě jednou, karlovarští hokejisté vystřihli ve druhé polovině zápasu povedený obrat. Ten završil v 52. minutě Václav Skuhravý, a Západočeši tak odpověděli na triumf Olomouce tou nejlepší možnou mincí: Čtyři kola před koncem stále mají na Hanáky pohodlný náskok sedmi bodů.

Josef Beránek (trenér Slavie Praha): "Utkání jsme začali dobře, tři čtvrtiny zápasu jsme byli aktivnější a snažili jsme se to zlomit na naši stranu. Bohužel se nám to nepovedlo, mimo jiné jsme nevyužili přesilovku pět na tři, takže je na čem pracovat. Soupeř pak využil našich chyb, závěr Vary odehrály slušně. Nám se nepovedlo korigovat výsledek.

Jaromír Kverka st. (asistent trenéra K. Varů): "Měli jsme slabší vstup do zápasu, po 15 vteřinách jsme dostali gól. Během první třetiny jsme se v Edenu trošku rozkoukávali, je to úplně něco jiného než O2 arena, kde panuje atmosféra komorní. Myslím, že zlomovým okamžikem byla nevyužitá přesilovka pět na tři. Mohli dát na 3:1, nedali, v podstatě neohrozili bránu. To nás nastartovalo k obratu, za který jsme moc rádi. Body potřebujeme, navíc Olomouc vyhrála, takže pro nás důležité vítězství."

HC SLAVIA PRAHA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 2:4 (2:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Vlasák (Bednář, Pletka), 15. Tomica (Čermák, Valach) – 8. Redlihs (Zadražil), 39. Bičánek (D. Hruška, Balán), 46. D. Hruška (Balán, Vachovec), 52. Skuhravý (Bičánek, Šmach).
Rozhodčí: Hodek, Souček – Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 6:5, navíc Štich 10 minut – Duda 10 minut a trest do konce utkání.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 26:25.
Diváci: 1120.
HC Slavia Praha: Svoboda – Valach, Šenkeřík, Šulc, Štich, Knot, Kolařík, Růžička, Novák – Vlasák, Bednář, Pletka – Stránský, T. Doležal, Holec – Čermák, Sklenář, Tomica – Andres, Veselý. Trenéři: Beránek a Srdínko.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Harant, Sičák, Deyl, Bičánek, Šmach, Redlihs, Tomeček – D. Hruška, Balán, Vachovec – Bartek, Zadražil, Duda – Tomeček, Skuhravý, Micka – Koblasa, Kverka, Gorčík. Trenéři: Mlejnek a Kverka st.

Program čtvrtfinále Česká pojišťovna play off TELH

středa 11. března – 1. zápasy:

18:00 HC Kometa Brno – PSG Zlín
18:30 HC Sparta Praha – Mountfield HK

čtvrtek 12. března – 2. zápasy:

18:00 HC Kometa Brno – PSG Zlín
18:30 HC Sparta Praha – Mountfield HK

pátek 13. března – 1. zápasy:

HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
HC VERVA Litvínov – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

sobota 14. března – 2. zápasy:

HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
HC VERVA Litvínov – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

neděle 15. března – 3. zápasy:

15:30 PSG Zlín – HC Kometa Brno
18:20 Mountfield HK – HC Sparta Praha

pondělí 16. března – 4. zápasy:

18:20 PSG Zlín – HC Kometa Brno
18:00 Mountfield HK – HC Sparta Praha

úterý 17. března – 3. zápasy:

BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC VERVA Litvínov

středa 18. března – 4. zápasy:

BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC VERVA Litvínov

čtvrtek 19. března – případné 5. zápasy:

HC Kometa Brno – PSG Zlín
HC Sparta Praha – Mountfield HK

pátek 20. března – případné 5. zápasy:

HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
HC VERVA Litvínov – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

sobota 21. března – případné 6. zápasy:

PSG Zlín – HC Kometa Brno
Mountfield HK – HC Sparta Praha

neděle 22. března – případné 6. zápasy:

BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC VERVA Litvínov

pondělí 23. března – případné 7. zápasy:

HC Kometa Brno – PSG Zlín
HC Sparta Praha – Mountfield HK

úterý 24. března – případné 7. zápasy:

HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
HC VERVA Litvínov – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

Semifinále odstartuje 26. března a finále se bude hrát od 11. dubna, přičemž případný rozhodující sedmý zápas se uskuteční 23. dubna 2015.

Tabulka skupiny o umístění

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 54 17 9 3 25 132:134 72
2. HC Energie Karlovy Vary 54 17 2 11 24 117:152 66
3. HC Olomouc 54 14 6 5 29 133:172 59
4. HC Slavia Praha 54 12 3 2 37 108:187 44

Další program skupiny o umístění

Pátek 13. března:

17:30 HC Slavia Praha – HC Olomouc
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary 

Neděle 15. března:

15:30 HC Energie Karlovy Vary – Bílí Tygři Liberec
17:00 HC Olomouc – HC Slavia Praha 

Pátek 20. března:

18:00 HC Slavia Praha – Bílí Tygři Liberec
18:00 HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary 

Neděle 22. března:

15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
17:00 Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz