VIDEO: Slavia sestupuje z extraligy. Nahoru jde Chomutov

Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

17. dubna 2015, 19:15

Daniel Poláček

Slavia Praha po 21 sezonách v extralize sestupuje do první ligy. Rozhodlo o tom předposlední kolo baráže, v němž Pražané prohráli na ledě Chomutova 2:3 v prodloužení. A protože Olomouc uspěla v Budějovicích, sešívaní už se nemohou posunout ze třetí, nepostupové příčky. V příštím ročníku extraligy tak znovu bude Olomouc, kterou doplní Chomutov.

Piráti nyní mají na prvním místě barážové tabulky 21 bodů, Olomouc bod ztrácí. Třetí jsou slávisté, kteří nasbírali 17 bodů. Posunout už se nemůžou, neboť mají s Olomoucí horší bilanci vzájemných zápasů. Závěrečné kolo baráže, které je na programu v neděli, už tedy nemůže nic změnit.

Mora rozhodla během pěti minut

Olomoučtí byli v úvodu duelu na ledě Budějovic lepším mužstvem, ale v urputném hokeji se k šancím nedostali. Na startu druhého dějství navíc inkasovali (z dorážky skóroval Kuchejda) a o chvíli později nevyužili minutovou přesilovku pět na tři. Důležitý souboj zkrátka nezvládali. Ve třetí třetině však znenadání povstali. Během pěti minut nasázeli tři góly, přičemž dvakrát se trefil Kucharczyk. Parádní obrat poté při hře soupeře v šesti dokonal Knotek.

Radek Bělohlav (asistent trenéra Českých Budějovic): "V zápase jsme 50 minut drželi se soupeřem krok. Dneska ale rozhodly přesilovky, v nichž byla Olomouc úspěšnější. Musíme uznat, že nám soupeř dneska dal lekci z produktivity."

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): "Nevyšel nám vstup do zápasu, domácí navíc ve druhé třetině vstřelili gól, po němž jsme trochu znervózněli. Naštěstí se nám podařilo vývoj otočit a pak jsme čekali, jak to dopadne v Chomutově. Jsme rádi, že jsme o záchraně extraligy rozhodli teď a nenechali to na poslední zápas."

ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC OLOMOUC 1:4 (0:0, 1:0, 0:4)

Branky a nahrávky: 22. Kuchejda (Vráblík, Straka) – 48. Kucharczyk (Ondrušek), 50. Škůrek, 53. Kucharczyk (Knotek), 60. Knotek.
Rozhodčí: Šír, Hradil – Brejcha, Suchánek
Vyloučení: 4:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 27:23.
Diváci: 5 521.
ČEZ Motor České Budějovice: Bláha – Punčochář, Žovinec, Suchánek, Vráblík, Mucha, Semrád, D. Růžička, Kachyňa – Přibyl, Pajič, Boháč – Nouza, J. Straka, Kuchejda – Vaniš, Rob, Švihálek – Marek, Švec, Pašek. Trenéři: Rosol a Bělohlav
HC Olomouc: Vošvrda – Skrbek, Houdek, Vyrůbalík, Staněk, Ondrušek, Škůrek, Rašner – Buc, Patera, Matai – Laš, Knotek, Kucharczyk – Řípa, Herman, Pekr – T. Rachůnek, Marosz, Dlouhý. Trenéři: Fiala, Tomajko a Dopita.

O sestupu Slavie rozhodl Rýgl

Radost z vedoucího gólu nevydržela slávistům ani pět minut. Rychlé vyrovnání si vzal na starost Hovorka. Stejný hráč se prosadil i ve 41. minutě, kdy otočil skóre na 2:1. A drama odstartovalo. Oba týmy si vytvářely ohromné šance, přičemž šťastněji z toho vyšli Pražané. Ti se opět prosadili ve dvojnásobné přesilovce a poslali zápas do prodloužení. Kdyby v něm uspěli, stále mohli pomýšlet na udržení. Jenže inkasovali z hole Rýgla. To je jméno muže, který poslal Slavii do první ligy.

Aleš Totter (asistent trenéra Chomutova): "Na obou týmech bylo vidět odhodlání i to, že se hraje o všechno. Myslím si, že naše výhoda trošku byla, když jsme v záloze měli zápas v Olomouci. Slavia hrála o všechno. První klíčový moment bylo vyrovnání tři minuty před koncem první třetiny. Pak to bylo hodně o druhém gólu. My už jsme věřili, že to uhrajeme na 2:1. Pak přišlo vyloučení do tří a vyrovnání. Druhý důležitý moment bych viděl v tom, že jsme zůstali stále aktivní. Vybojovali jsme si přesilovku, tu jsme neproměnili. Říkali jsme, že si v prodloužení jdeme pro bod a nebudeme spoléhat na nájezdy. Ukázalo se to jako důležité rozhodnutí. Díky aktivitě všech čtyř hráčů jsme tam vjeli do volného prostoru a rozhodli krásnou střelou."

Josef Beránek (trenér Slavie): "Samozřejmě jsme věděli, že tady potřebujeme uhrát minimálně dva body. Myslím si, že jsme odehráli dobré utkání, ale nebylo to na to, aby to stačilo. Všechny ty zápasy byla velká zátěž. Není to lehká soutěž, ale celou sezonu bych nerozebíral. Já si myslím, že kluci hráli výborně a odehráli jsme dneska dobrý zápas. Samozřejmě - pocity nejsou příjemné. Co to znamená pro Slavii, je otázka na vedení."

PIRÁTI CHOMUTOV – HC SLAVIA PRAHA 3:2 po prodl. (1:1, 0:0, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Hovorka (Rýgl, Hřebejk), 41. Hovorka (Hřebejk), 64. Rýgl (Kaše O., Hovorka) – 12. Štich (Bednář, Vlasák), 51. Pletka (Vlasák, Bednář).
Rozhodčí: Hodek, Šindler – Jelínek, Ondráček.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 46:25.
Diváci: 5 250 (vyprodáno).
Piráti Chomutov: Kopřiva – Rutta, Skinner, Rýgl, Drtina, Šulák, Toman, Bartejs – Hovorka, Gajovský, Hřebejk – Květoň D., Růžička V., Kaše O. – McGregor, Dušek, Květoň L. – Račuk, Chlouba, Šagát – Veselý. Trenéři: Kopřiva a Totter.
HC Slavia Praha: Furch – Štich, A. Růžička, Šulc, Knot, Kolařík, Novák, Šenkeřík, Drahorád – Sklenář, Vas, Bednář – Doležal, Vlasák, Holec – Kolář, Pletka, Stránský – Poletín, Andres, Babka. Trenéři: Beránek a Srdínko.

Tabulka po 11. kole baráže o TELH

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1 Piráti Chomutov 11 5 3 0 3 36:20 21
2. HC Olomouc 11 6 0 2 3 29:24 20
3. HC Slavia Praha 11 4 2 1 4 21:20 17
4. ČEZ Motor České Budějovice 11 2 0 2 7 19:41 8

Další program baráže o Tipsport extraligu

Neděle 19. dubna – 12. kolo:

17:00 HC Slavia Praha – ČEZ Motor České Budějovice
17:00 HC Olomouc – Piráti Chomutov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz