VIDEO: Smutná tečka za mistrovstvím. Češky dlouho vedly, přesto končí šesté

Foto: Jan Havlovic

(KAMLOOPS, od našeho zpravodaje) Česká hokejová reprezentace žen zakončila mistrovství světa v kanadském Kamloops porážkou. Nad Švédskem přitom po dvou gólech kapitánky Aleny Polenské dlouho vedla 2:0, jenže v posledních deseti minutách zápasu soupeřky výsledek dokonale otočily a vyhrály 4:2. Národní tým i tak pojede domů s úspěchem v kapse – šesté místo je pro něj nejlepším výsledkem v historii!

Do závěrečného utkání na mistrovství vstoupily svěřenkyně Jiřího Vozáka poměrně lehkovážně a v úvodních pěti minutách se ocitly pod tlakem aktivně hrajících Švédek. Národní tým se však postupně rozkoukal a začalo to "šlapat". Denisa Křížová po pravém křídle prosvištěla do útočného pásma a zpoza branky naservírovala přesnou přihrávku Aleně Polenské, jež i s trochou štěstí propasírovala puk za záda Grahnové – 0:1.

Po úvodní brance následovala česká přesilovka, ve kterých se národnímu výběru na turnaji příliš nedařilo. Teď to však neplatilo, hokejistky sehrály početní výhodu velmi dobře a dokázaly se podruhé prosadit. Od modré čáry vyslala tvrdou ránu opět kapitánka Alena Polenská a puk skončil až za zády Grahnové – 0:2! I výběr Tří korunek dostal k dispozici přesilovou hru, avšak svěřenkyně trenéra Boorka početní výhodu nedokázaly zužitkovat.

Vstup do prostřední periody byl ze strany českého týmu o poznání aktivnější. S výběrem Tří korunek hrál vyrovnanou bitvu, ve které diváci v McArthur Island Centre marně čekali na větší šanci. Až v polovině třetiny zahrozila Udenová Johanssonová, která však svou bombou z mezikruží Peslarovou nepřekonala.

 
Sweden vs. Czech Republic (5th place) - 2016 IIHF Ice Hockey W...

HIGHLIGHTS from Sweden's 5th-place win against the Czechs at the #WomensWorlds.

Zveřejnil(a) International Ice Hockey Federation (IIHF) dne 3. duben 2016

Těsně po této situaci následovalo vyloučení Winbergové, a na Češky čekala přesilová hra. Většinu přesilové hry strávily v pásmu soupeře, avšak hře českého týmu chyběla častější střelba a Švédky se dokázaly ubránit. Po návratu Winbergové na led hrál početní výhodu i soupeř. Výběr Tří korunek se rovněž usadil na delší dobu v útočném pásmu, avšak Peslarová a spol. se dokázaly ubránit.

Do poslední třetiny vstoupila švédská reprezentace s daleko větším důrazem v osobních soubojích a byla lepším týmem. Švédský tlak postupně narůstal, avšak česká obrana v čele s Klárou Peslarovou stále držela nulu. Těsně po polovině třetí třetiny však Švédky udeřily z hole Udenové Johanssonové, která přesně mířenou střelou nedala české brankářce šanci – 1:2.

Švédky se rázem dostaly do laufu a o pár desítek sekund později bylo bohužel vyrovnáno. O druhou švédskou branku se postarala Anna Borgqvistová, která se po závaru v českém brankovišti dostala k odraženému kotouči a poslala puk do sítě – 2:2. Češky si vybraly v polovině třetí třetiny opravdu slabší chvilku a Švédky dalším zásahem bleskově otočily skóre utkání. Lisa Johanssonová se dostala do úniku a přesně mířenou střelou nedala Peslarové šanci – 3:2. Tři švédské góly dělilo pouze dvě minuty a patnáct vteřin.

V závěru zápasu dostal český výběr ideální možnost na srovnání stavu. Hanna Olssonová přidržela kotouč v rukavici příliš dlouho a putovala na trestnou lavici. Trenér Vozák odvolal brankářku Peslarovou a Češky to zkoušely při power-play. Národní tým však závěr zápasu nezvládl, v útočné třetině ztratil kotouč a švédskou výhru pečetila gólem do prázdné branky Lambertzová Kullerová – 4:2.

Česká hokejová reprezentace žen svůj zápas o páté místo skvěle rozehraný, avšak po nepovedené poslední desetiminutovce zbyla na svěřenkyně Jiřího Vozáka šestá příčka. Národní tým však zažil povedené mistrovství, poprvé v historii se dostal do čtvrtfinále a rozhodně se nemá za co stydět!

Jasno už je o sestupujícím týmu, po dvou porážkách se Švýcarskem putují do divize IA Japonky, které na příštím mistrovství světa nahradí Němky. V očekávaném finále se utkají Kanada a Spojené státy, o bronz budou hrát Finsko s Ruskem.

Zápas o 5. místo:

ŠVÉDSKO – ČESKO 4:2 (0:2, 0:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 51. Udenová Johanssonová (Lindhová, Borgqvistová), 52. Borgqvistová (Lindhová, Eliassonová), 53. Johanssonová (Olssonová), 60. Lambertzová Kullerová (Winbergová) – 8. Polenská (Křížová, Hymlárová), 10. Polenská (Zíková, Křížová).
Rozhodčí: Nakajamová (Japonsko), Glennová – Frattarelliová (obě USA), Girardová (Francie).
Vyloučení: 5:5.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 22:20 (8:9, 7:3, 7:8).
Diváci: 612.
Nejlepší hráčky: Emilia Ramboldtová – Denisa Křížová.
Švédsko: Grahnová – Lundbergová, Ramboldtová, Eliassonová, Svedinová, Olofssonová, Fällmanová, Kjellbinová, Markströmová – Udenová Johanssonová, Borgqvistová, Lindhová – Olssonová, Winbergová, Carlssonová – Rasková, Lambertzová Kullerová, Johanssonová – Skoldová, Löwenhielmová, Asserholtová. Trenér: Boork.
Česko: Peslarová – Zíková, Tejralová, Herzigová, Horálková, Flachsová, Kolowratová, Zedníková – Polenská, Hymlárová, Křížová – Vanišová, Pejzlová, Studentová – Povová, Přibylová, Lédlová – Manhartová, Bukolská, Neubauerová – Patočková. Trenéři: Vozák a Tejral.

Semifinále:

USA – RUSKO 9:0 (5:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Stacková (M. Lamoureuxová, Bellamyová), 8. J. Lamoureuxová-Davidsonová (Darkangelová, Bozeková), 11. Bozeková (Pankowskiová), 12. Knightová (Bellamyová, M. Lamoureuxová), 20. Dugganová (J. Lamoureuxová-Davidsonová, Bozeková), 26. J. Lamoureuxová-Davidsonová (Knightová, M. Lamoureuxová), 38. Deckerová (Knightová), 40. Stacková (Skarupaová, Carpenterová), 42. Knightová (Deckerová, Steckleinová).

KANADA - FINSKO 5:3 (1:1, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 13. Spoonerová (Lacquetteová, Poulinová), 38. Agostaová (Spoonerová, Lacquetteová), 46. Spoonerová (Poulinová), 57. Turnbullová (Fortinová), 58. Spoonerová (Poulinová) – 7. Valkamaová, 56. Karvinenová (Väliläová, Nieminenová), 60. Saariová (Savolainenová).

Série o udržení:

JAPONSKO – ŠVÝCARSKO 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Raselliová (Rüeggová, Stalderová), 32. Stiefelová (Hüniová, Stalderová), 33. Stalderová (I. Waidacherová, Hüniová), 60. Hüniová (Stalderová).
Konečný stav série: 0:2. Japonsko sestupuje do divize IA, v TOP divizi ho nahradí Německo.

Další program mistrovství světa

pondělí 4. dubna:
15:00 zápas o 3. místo Finsko – Rusko
19:30 finále USA – Kanada

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v místním čase, v Česku je o 9 hodin víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz