VIDEO: Venku na mrazu. Kometa poprvé okusila led za Lužánkami

Foto: Jiří Grulich, hc-kometa.cz

Mínus tři stupně, město pokryté prvním sněhem a do toho první venkovní trénink hokejistů brněnské Komety před dlouho očekávaným zápasem s Plzní. Sobotní poledne přilákalo za Lužánky mnoho zvídavých fandů, kteří se přišli podívat na to, jak jejich miláčci naloží s posledními přípravami na začínající Hokejové hry.

Na místo bývalého zimního stadionu za Lužánkami přijeli brněnští hokejisté z domácí DRFG Areny již ve výstroji. Po vystoupení z autobusu tak rovnou zamířili na nově vybudovanou ledovou plochu, kde jejich prvnímu tréninku přihlíželo zhruba dva tisíce nedočkavých fanoušků.

I když byl trénink v mnoha faktorech podobný, jako kdyby se odehrával klasicky pod střechou, samotní aktéři se shodli na dvou hlavních rozdílech. Led je podle jejich slov užší a počasí mrazivější. "Když jsem vlezl na led, přišlo mi, že prvních pět minut je strašná zima. Pak jsem se ale zadýchal a bylo to naštěstí lepší," vypráví útočník Jakub Koreis.

"Ani v mládí jsem čepici nenosil, věřím, že to vydržím. Mě musí zahřívat, jak budou kluci na ledě makat, střílet. Nejvíce mě zahřeje, když hra bude v plném tempu, dáme góly a vyhrajeme." 

O něco chladněji bylo jeho spoluhráči Davidu Ostřížkovi. "Abych řekl pravdu, byla mi zima," prohodil hned před novináři. "Ještě jednu vrstvu na zítřek asi přidám. Když začne foukat, není to příjemné," pokračuje pětadvacetiletý forvard.

Ten se přitom po ledě proháněl s čepkou přetaženou přes helmu. Stejně modrou pokrývku hlavy měl i jeho parťák z útoku Jan Hruška. "Čepka se nevejde pod helmu, tak jsme to vymysleli tak, že se dá navléci na helmu. Splnilo to svůj účel, protože mi nebyla taková zima na hlavu přes průduchy, co na helmě jsou," popisuje svoji vychytávku Ostřížek.

Do nedělního zápasu s Plzní ji ale nakonec nebude moci použít. "Kvůli reklamám na helmě si ji asi nevezmu. Spíš někde vyhrabu lyžařskou kuklu a tu si nasadím pod helmu," plánuje útočník zahajovací formace.

To trenér domácího celku Alois Hadamczik podobné trable vůbec neřeší. "Ani v mládí jsem čepici nenosil, věřím, že to vydržím. Mě musí zahřívat, jak budou kluci na ledě makat, střílet. Nejvíce mě zahřeje, když hra bude v plném tempu, dáme góly a vyhrajeme," usmívá se zkušený kouč.

Spolehnout se bude moci i na Petra Tona. Vyhlášený kanonýr se po tříměsíčním zranění vrací zpět do hry a v souboji s Plzní nastoupí v první formaci. Smůla ho ale zatím neopouští. I na sobotním tréninku si přivodil lehčí zranění, když byl trefen hokejkou Tomáše Dujsíka do obličeje. Krvavý šrám byl ale zašit a Ton se za aplausu diváků ještě stačil do tréninku vrátit.

"Ani jsem si celé situace nevšiml, řídil jsem druhou stranu," vykládá trenér Hadamczik. "Že Petr dostal do obličeje, jsem se dozvěděl až potom. Doufám, že už si všechno špatné vybral. Snad už toho bylo dost, ne," odpovídá otázkou Hadamczik směrem k novinářům.

Přítomnost elitního střelce zpět v týmu mu však dělá enormní radost. "Vezměte si jeho 22 gólů každou sezónu. Kdybychom měli teď jeho jedenáct, máme o deset bodů více a jsme v první čtverce tabulky. Méně gólů už inkasovat nelze, hlavně jich musíme více dávat," velí směrem k nedělnímu zápasu Hadamczik.

Že Kometě půjde primárně o vítězství potvrzuje i útočník Koreis. "Zápas to bude jako každý jiný, kdy se musíte prostředí přizpůsobit. Všichni se na něj strašně moc těšíme, ale pořád jde o tři body do tabulky," uzavírá důrazný centr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz