VIDEO: Veselý poslal Zlín do čtvrtfinále! Vítkovice slaví záchranu

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

13. března 2016, 18:02

Martin Voltr

Posledním, osmým čtvrtfinalistou Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy se stali hokejisté Zlína! Ševci v rozhodující páté bitvě předkola zdolali Třinec brankou Ondřeje Veselého z 50. sekundy prodloužení 3:2 a čeká je pražská Sparta, Liberec se střetne s Chomutovem. Dvojici soubojů nabídla skupina o umístění, kde Vítkovice získaly proti Pardubicím jeden bod za porážku 1:2 v nájezdech, ale i ten jim stačil k definitivní jistotě záchrany. Náskok Dynama na Litvínov se zmenšil na tři body, Verva totiž vyhrála v Karlových Varech 3:2.

Zlín otočil dvoubrankovou ztrátu a jde na Spartu

Velkolepé drama, jak se na rozhodující souboj sluší a patří! Třinec do něj ale vstoupil mnohem lépe, ve 12. minutě otevřel skóre přesilovkovou ranou David Nosek a po přestávce zvýšil vedení hrdina povolaný z Kladna Denis Kindl. Ševcům ale trvala odpověď jen 30 sekund, pak tečoval Marušákovu ránu Daniel Štumpf. Nejproduktivnější hráč play off Petr Holík přidal ve 34. minutě nádherný gól a jelo se od nuly.

Víc už toho fanoušci v základní hrací době neviděli, jenže „nekonečné“ prodloužení trvalo velmi krátce – už po 50 sekundách ho střelou do prázdné brány ukončil kapitán Ondřej Veselý. Původně zpackaný ročník Zlína tak napíše další pokračování, naopak vicemistr z Třince se loučí o několik kol dřív, než se před sezonou čekalo. Ševci zároveň potvrdili, že jakmile ve vyřazovacích bojích české extraligy narazí na Oceláře, výsledek je jasný. Zlín vyhrál i na sedmý pokus!

Rostislav Vlach (trenér Zlína): „Celá série byla vyrovnaná, nikdo neměl navrch. Co jsem se díval, tak čtyři zápasy z pěti prohrál ten, kdo dal první gól. Na začátku jsme se snažili o úvodní tlak, pak jsme dostali gól v oslabení. Celkově ta hra byla oboustranně vyrovnaná. Jak už jsem řekl, rozhodovaly maličkosti a štěstí. Třinec hrál velmi dobře jak v ofenzivě, tak defenzivě a byla to otázka štěstí jak v tomto zápase, tak možná i v celé sérii.“

René Mucha (trenér Třince): „Především bych chtěl poděkovat našim fanouškům, kteří nás přijeli podpořit na všechny tři zápasy do Zlína. Dneska jsme vedli, měli jsme dvougólové vedení, ale bohužel jsme ho neudrželi. Byla to taková klasická ukázka, jak dokáže být sport krutý, domácí byli šťastnější. Nemyslím si, že byli lepší, ale šťastnější.“

PSG ZLÍN – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:2 po prodloužení (0:1, 2:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Štumpf (Marušák, Vlach), 34. Holík (Žižka, Matějíček), 61. Veselý (Ondráček, Vlach) – 12. Nosek (Pechanec, Tybor), 25. Kindl (Adamský, Polanský).
Rozhodčí: Hodek, Fraňo – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 4:3, navíc Svačina (Třinec) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 21:26.
Diváci: 6357.
Nejlepší hráči: Petr Holík – Peter Hamerlík.
Konečný stav série: 3:2.
PSG Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Horák, Řezníček – Bukarts, Holík, Říčka – Štumpf, Vlach, Veselý – Čachotský, Šťastný, Kubiš – Ondráček, Fořt, Maruna. Trenéři: Vlach a Jurík.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Hrabal, Repe, Nosek, Jank, Slovák, M. Doudera – Tybor, Kopecký, Dravecký – Kanko, Pechanec, Svačina – Kindl, Polanský, Adamský – Rákos, Kovařčík, Matuš. Trenéři: Dopita a Mucha.

Skupina o umístění:

Nájezdy ve Vítkovicích rozhodl obránce Štajnoch

Na play out vynikající návštěva 4672 diváků viděla v Ostravě jen dvě branky ze hry. I přes počáteční větší aktivitu Pardubic to byl Lukáš Kucsera, kdo v sedmé minutě z vyhraného buly poslal do vedení domácí tým. 26 sekund po polovině základní hrací doby srovnal po Cetkovského vybídnutí Patrik Poulíček a na konci bitvy bylo šťastnějším týmem jeho Dynamo. Rozhodl o tom obránce Martin Štajnoch, který jako jediný uspěl v samostatných nájezdech. Moravané však ziskem jednoho bodu získali definitivní jistotu udržení v Tipsport extralize.

Jakub Petr (asistent trenéra Vítkovic): „V posledních zápasech jsme ustoupili od aktivní hry. Snažili jsme se zkonsolidovat defenzivu a zlepšit hru v obranném pásmu. I průměr inkasovaných branek tomu napovídá. Je pravda, že i nyní jsme hlavně ve třetí třetině hráli hodně defenzivně, ale účel světí prostředky. Tyto zápasy nejdou hrát na krásu. Naším cílem bylo co nejrychleji se zachránit. Těší nás, že nás nemusí trápit existenční zápasy. Vím, že ostravský fanoušek je zvyklý na něco jiného. Věřím, že přijdou lepší časy, snad už v další sezoně.“

Peter Draisaitl (trenér Pardubic): „Gratuluji Vítkovicím k tomu, že se zachránily. Za stavu 1:1 mi to hlavně ve třetí třetině připadalo, že domácí chtěli za každou cenu ubránit bod. Nám chyběla šťáva prosadit se za tři body. Ten druhý extra bod nám samozřejmě pomůže víc než Vítkovicím, jsme za něj rádi. Ještě nás ale čeká cesta za tím, čeho nyní dosáhly Vítkovice.“

HC VÍTKOVICE STEEL – HC DYNAMO PARDUBICE 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Kucsera (Kolouch) – 31. Poulíček (Cetkovský, Kaut), rozh. nájezd Štajnoch.
Rozhodčí: Polák, Hejduk – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 3:2, navíc Štajnoch (Pardubice) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 23:33.
Diváci: 4672.
HC VÍTKOVICE STEEL: Bartošák – Čerešňák, Kovář, Sloboda, Klok, Štencel, Philipp – Olesz, Hlinka, Kafka – Strapáč, Kolouch, Kucsera – Zdráhal, Balán, Hovorka – Szturc, Maliník, Němec. Trenéři: Svozil a Petr.
HC Dynamo Pardubice: Kopřiva – Štajnoch, Gregorc, Ščotka, Čáslava, Bokroš, Havlík, Zdráhal – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Moňa, Nahodil, Orsava – Rapáč, Tomášek, Beran – Cetkovský, Kaut, Poulíček – Moučka. Trenéři: Draisaitl, Král a Potajčuk.

Duda srazil svůj bývalý tým, Litvínov dál žije

Před třetím kolem skupiny o umístění už Karlovy Vary nemohly odvrátit baráž. Větší motivace druhé strany se velmi rychle přenesla do skóre, Litvínov totiž po sedmi minutách vedl zásluhou Kubáta s Hüblem už o dvě branky. Jenže stejná porce času pak stačila domácím k vyrovnání, když na Hunu navázala modla karlovarských fanoušků Václav Skuhravý, která odehrála první zápas po návratu z Kladna. Nedisciplinovaná Energie hrála ve zbytku utkání dvakrát ve třech, což ještě zvládla ubránit, ale poslední oslabení už nikoli. V čase 58:20 rozhodl svou tečí Radek Duda, jenž do Litvínova přišel v polovině sezony právě z Varů. Jeho aktuální zaměstnavatel tak snížil ztrátu na Pardubice na tři body a dál živí realné naděje, aby se vyhnul prolínací soutěži.

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Vstup do zápasu se nám opět nepovedl, nicméně jsme se do něj vrátili, bojovali jsme. Na můj vkus jsme udělali spoustu chyb, hlavně jsme se nechali několikrát zbytečně vyloučit a z poslední přesilovky soupeř rozhodl. Kluci dnes sice makali, ale bodový zisk je pro nás opět nula.“

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Samozřejmě jsme věděli, že pokud máme mít nějakou naději, tak potřebujeme vyhrát. Po našem dobrém vstupu se Vary dostaly do zápasu, daly kontaktní branku na 1:2. Tam jsme znejistěli a dostali i druhou branku v oslabení. Myslím si však, že od druhé třetiny jsme nebyli horším týmem a rozdílový gól jsme si zasloužili.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC VERVA LITVÍNOV 2:3 (2:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Huna (Koblasa), 14. Skuhravý (Bartek) – 5. Kubát (Gerhát), 7. Hübl, 59. Duda (Pavelka, Lukeš).
Rozhodčí: Pavlovič, Pešina – Pešek, Jelínek.
Vyloučení: 10:5.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 19:33.
Diváci: 2584.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – J. Tomeček, Bičánek, Sičák, M. Rohan, Benák, Baránek – Huna, Skuhravý, Vachovec – Bartek, Kůs, T. Rohan – Svoboda, Marosz, Koblasa – V. Tomeček, Vrána, Gorčík. Trenéři: Mlejnek, Antonik a Kněžický.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Chaloupka, Kubát, Pavlík, Pavelka, Černý, Frolo – Gerhát, Hübl, Lukeš – Duda, Hanzl, Hořava – Martynek, Piroš, Trávníček – Jurčík, Válek, Doležal. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Tabulka skupiny o umístění TELH

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC VÍTKOVICE STEEL 55 18 6 5 26 148:153 71
2. HC Dynamo Pardubice 55 17 4 5 29 122:162 64
3. HC VERVA Litvínov 55 11 11 6 27 118:145 61
4. HC Energie Karlovy Vary 55 13 3 2 37 117:189 47

Program čtvrtfinále ČP play off TELH

Pondělí 14. března – 1. zápasy:
17:20 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc (ČT sport)
18:00 Mountfield HK – BK Mladá Boleslav

Úterý 15. března – 2. zápasy:
17:20 Mountfield HK – BK Mladá Boleslav (ČT sport)
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc

Středa 16. března – 1. zápasy:
18:00 Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov
18:20 HC Sparta Praha – PSG Zlín (ČT sport)

Čtvrtek 17. března – 2. zápasy:
18:00 Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov
18:20 HC Sparta Praha – PSG Zlín

Kompletní rozlosování play off naleznete zde.

Další program skupiny o umístění TELH

Pátek 18. března – 4. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE STEEL

Neděle 20. března – 5. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE STEEL
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice

Pátek 25. března – 6. kolo:
15:30 HC VÍTKOVICE STEEL – HC VERVA Litvínov
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz