VIDEO: Z Finska s úsměvem. Po krachu si dvacítka vyšlápla na Rusko

Foto: Karel Málek

9. listopadu 2015, 13:07

David Jahoda

Nálada reprezentační dvacítky po odletu z finského turnaje čtyř zemí nakonec nebyla tak špatná. Svěřenci Jakuba Petra dokázali rychle hodit za hlavu šestigólový výprask od Švédů a v posledním zápase turnaje porazili výběr Ruska. České dvacítce se po přesunu do Hämeenlinny konečně podařilo odehrát celé utkání bez výraznějšího herního výpadku, což nakonec neslo ovoce. „Ukázali jsme charakter,“ říká kapitán dvacítky David Kaše po úspěšném nedělním zakončení.

Reprezentační dvacítka má za sebou poslední turnaj před mistrovstvím světa. Svůj čtyřdenní výlet do Finska se jí podařilo zakončit výhrou. Sobotní porážka 0:6 od Švédska byla dostatečně velkým vykřičníkem, v nedělním zápase proti Rusku odehráli junioři svůj nejlepší zápas.

„Je to super! Po dvou prohrách konečně vyhrát je výborné. První zápas jsme podle mě zbytečně ztratili, proti Švédům nám to uteklo, skoro celý zápas jsme spali. Proti Rusku se ukázal náš charakter a bojovnost. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli,“ komentoval po utkání s Ruskem kapitán dvacítky David Kaše.

„Početním výhodám Ruska jsme se věnovali ještě ráno před zápasem. Ukazovali jsme si hráče, kteří na přesilovku chodí. Byla to trochu speciálnější příprava,“ doplnil trenér Petr. Zároveň však upozornil: „Ale na mistrovství světa nemůžeme mít v první třetině osm trestných minut. Na šampionátu musíme jít do utkání daleko disciplinovanější, zůstat co nejdéle mimo trestnou lavici.“

V zápasech proti Finsku a Švédsku se juniorům povedla vždy jen první polovina utkání, v souboji s mladou sbornou ale svěřenci kouče Jakuba Petra dokázali udržet dobrou výkonnost po celý zápas. Stejně jako v prvních dvou zápasech inkasovala, následně se však dostala do vedení 2:1, které ve třetí třetině navýšila. Rusové sice duel v závěru ještě zdramatizovali, vyrovnat se jim ale nepodařilo.

V cestě za vítězstvím proti Rusku vedly dva klíčové momenty. Soupeř české dvacítky měl za svého jednobrankového vedení velkou možnost odskočit na dvě branky, hrál totiž čtyřminutovou přesilovku. Čeští mladíci si ale v oslabení zvládli skvěle a sami pak o pár minut později srovnali.

„Bylo to důležité, myslím, že jsme hráli hodně obětavě. Mužstvo vždycky nakopne, když se oslabení podaří ubránit. Musíme se toho ale vyvarovat. Myslím si, že jsme měli zbytečně moc vyloučení,“ doplnil Kaše, který hrál celou dobu v první formaci.

Poté, co se střetnutí přehouplo do druhé poloviny, poslal Čechy do vedení liberecký útočník Lakatoš. Náskok jednoho gólu si přinesla dvacítka do třetí části, kde došlo k rozhodujícímu momentu. Čeští junioři dostali výhodu dlouhé přesilovky pět na tři, kterou nepohrdli. Důležitost situace si byl vědom i trenér Petr, který předtím dvojnásobnou početní výhodou sáhnul k oddechovému času.

„Tušili jsme, že by to mohl být klíčový okamžik. Chtěli jsme početní výhodu sehrát shora, hráči ale dobře ruské hráče přečetli a vykombinovali to, takže spokojenost,“ usmíval se Petr.

Téměř vždycky platí, že se čeští hokejisté dokáží na zápasy s ruskou sbornou speciálně namotivovat. Ať už jde o jakékoliv kategorie. David Kaše i trenér Jakub Petr však jako vidinu motivace viděli něco jiného. „Myslím, že hlavní motivací byla nepovedená polovina utkání proti Švédsku. Výsledek 0:6 je hrozivý. Kluci to sami vycítili. Pohovor po sobotním zápase byl hodně důrazný. Spousta hráčů proti Rusku bojovala o to, aby se s námi sešli za měsíc v širší nominaci,“ řekl Jakub Petr.

 „Hráči proti Rusku bojovali o to, aby se s námi sešli za měsíc v širší nominaci.“

„Asi bych do toho úplně netahal Česko – Rusko. Možná už to tihle kluci ani tak nevnímají,“ doplnil hlavní trenér, kterého v podobném duchu následoval i kapitán David Kaše. „Na každý zápas se připravujeme stejně, akorát nám to v poslední době na Rusáky lepí. Doufám, že to tak bude i dál,“ prozradil osmnáctiletý mladík, kterého si v posledním draftu NHL zamluvila Philadelphia.

I přesto, že bilance české reprezentační dvacítky byla ve Finsku záporná, tým odjížděl s pozitivními myšlenkami. „Co se týká věcí, které jsme chtěli vidět, oříšků, které jsme chtěli rozlousknout, tak turnaj účel splnil. A když to vezmu po třetinách… určitě nejsme nespokojení, to nemůžu říct. Protože vazby, které chceme vytvářet, tam byly,“ hodnotil krátce turnaj čtyř trenér Petr, na kterém jeho tým obsadil třetí místo.

Zároveň je však jasné, že před šampionátem, který se rovněž bude konat ve Finsku, je stále na čem pracovat. „Co musíme zlepšit? Musíme hrát na sto procent celý zápas. Se Švédy jsme úplně vypustili druhou třetinu, což se nám nevyplatilo. Co také musí z naší strany být lepší, je tlak do branky. Každý si musí hru zjednodušit,“ nechal se slyšet David Kaše. 

Foto: Karel Málek

Šampionát dvacítek začíná 26. prosince. Junioři se však do Finska přemístí už 18. prosince, aby zde proběhl kemp, ze kterého se následně vyberou vyvolení hráči pro turnaj. Dvacítka v rámi kempu odehraje utkání s Dány a Kanaďany (20. a 22. prosince). Pod vedením Jakuba Petra dosáhla reprezentační osmnáctka na stříbro. Jak si stejní hokejisté se stejným koučem povedou v o dva roky starší kategorii?

RUSKO "20" – ČESKO "20" 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Železkov (Kudako), 58. Slepcov (Kraskovskij) – 19. Veselý (Sklenička), 34. Lakatoš (Rašner, Hronek), 46. Tomášek (Kaše, Hronek).
Vyloučení: 3:6.
Využití: 1:1.
Nejlepší hráči: Jegor Korškov – Radek Veselý.
Sestava Česka: Vejmelka – Hronek, Rašner, Mikliš, Ščotka, Havlín, Sklenička, Bahounek – Kaše, Lakatoš, Veselý – Vopelka, Tomášek, Jašek – Ordoš, Andres, Gřeš – Christov, Černoch, Voženílek.

Výsledek druhého utkání: Finsko –Švédsko 4:1.

Konečná tabulka turnaje čtyř zemí ve Finsku:

1. Finsko           3  3  0  0  0  9:3   9
2. Švédsko   3 1 0 1 1 9:7 4
3. Česko            3  1  0  0  2  5:11  3
4. Rusko            3  0  1  0  2  5:7   2

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz