Vítkovice na úvod předkola přehrály Plzeň, koncert Boleslavi řídil Hyka

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Šestice nejlepších týmů Tipsport extraligy po základní části má volno, hokejisté Liberce a Třince čekají na soupeře pro čtvrtfinále, kteří vzejdou z předkola. Do série mezi Vítkovicemi a Plzní vstoupili lépe domácí, Západočechy přetlačili především důsledným hokejem a ujali se vedení. Duel Pirátů s Mladou Boleslaví se proměnil v koncert hostů, jejichž ofenzivě velel autor hattricku Tomáš Hyka. Druhé bitvy sérií se na stejných kluzištích hrají v úterý.

Vítkovičtí vykročili pravou, slaví první vítězství

Ve 48. kole ovládli vzájemný duel hokejisté Plzně poměrem 6:2, ovšem ve vyřazovacích bojích nehraje historie roli. Hráči Vítkovic vykročili do předkola pravou nohou, vhod jim přišlo vedení po trefách Petra Koloucha a bývalého plzeňského obránce Marka Hrbase, především pak spolehlivá obrana v čele s gólmanem Patrikem Bartošákem. Škoda, jež postup vybojovala až v pátečním duelu na Spartě, se od poloviny zápasu zvedla, Ondřej Kratěna snížil a zadělal na drama. Ovšem domácí nakonec odolali, při power play hostů  a v oslabení namířil do prázdné brány Sloboda, Vítkovičtí tím pádem mají v sérii první čárku za úspěch. Odveta se na stejném ledě uskuteční v úterý.

Jakub Petr (trenér Vítkovic): "Nám se vydařil vstup do zápasu. Jsem rád, že jsme úvodní tlak korunovali brankou. Za stavu 2:0 jsme nevyužili své šance a paradoxně v přesilové hře, které nám celou sezonu nejdou, jsme inkasovali. Pak už duel měl všechny znaky play off. Výborní gólmani na obou stranách, plno osobních soubojů. To je jediný způsob, jak můžeme proti Plzni uspět, přesně tímto stylem hry. Je to teprve první výhra, ještě nás čeká těžká série."

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): "Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, což se nám nepodařilo. Vítkovice byly jasně lepší, měly lepší pohyb, byly silnější na kotouči, zatlačily nás a logicky to vyústilo v úvodní branku. Měli jsme pasáže, kdy jsme měli náznaky šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. Dokázali jsme pak v oslabení snížit a cítili, že máme šanci. Bohužel v závěru, kdy jsme soupeře zatlačili, už nebylo tolik prostoru. Pak jsme měli přesilovku šest na čtyři, místo vyrovnání jsme však potřetí inkasovali. Musíme se z toho poučit a dobře se připravit na druhý zápas."

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC ŠKODA PLZEŇ 3:1 (1:0, 1:1, 1:0) 

Branky a nahrávky: 4. Kolouch (Vandas), 24. Hrbas (Balán, Sloboda), 59. Sloboda (Výtisk) – 34. Kratěna (Lev).
Rozhodčí: Lacina, Petružálek – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 6:6.
Bez využití.
Oslabení: 1:1.
Střely na branku: 32:26.
Diváci: 5903.
Nejlepší hráči: Patrik Bartošák – Matěj Machovský.
Stav série: 1:0.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Sloboda, Hrbas, Baranka, Klok, D. Krenželok, Výtisk, Kovář – Zdráhal, Roman, Olesz – Vandas, Kolouch, Kucsera – Hudeček, Stastny, Květoň – Tomi, Balán, Szturc – Kurovský. Trenéři: Petr a Trnka.
HC Škoda Plzeň:  Machovský – Kadlec, Kvasnička, Sklenička, Moravčík, Čerešňák, Pulpán – T. Svoboda, Kracík, Kubalík – M. Procházka, Kratěna, Lev – Indrák, Preisinger, Stach – Schleiss, Koreis, Hrnka. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Hanzlík. 

Piráti byli na ručník, jízdu Boleslavi řídil Hyka

Bitvy play off nabízejí nejrůznější scénáře, od vyrovnané přetahované po nečekaně jasná utkání. První klání mezi Chomutovem a Mladou Boleslaví patří mezi duely s nevídanou jízdou hostů. Hodně trpkou premiéru pro Piráty ovlivnil skvělý start Středočechů. Po 20 vteřinách byl v nájezdu faulován Tomáš Hyka, který z následného trestného střílení otevřel skóre. Ve třetí minutě přidal reprezentační útočník další zásah, ospalé domácí srazili ještě zkušení Vampola s Klepišem. Po katastrofální první třetině se hokejisté Chomutova lehce probrali a díky Mrázkovi snížili, jenže soupeř pokračoval v naprostém klidu. Náskok znovu navýšil Hyka a naplnil hattrick, Boleslavi vyšlo téměř všechno, naopak hokejový Chomutov byl na ručník. Piráti začali divokou domácí porážkou, v úterý mají příležitost složit reparát.

Vladimír Růžička (trenér Chomutov): "Rozhodla první třetina a začátek zápasu, kdy jsme ve třetí minutě prohrávali 0:2. Boleslav si to potom už hlídala. Trochu jsme se dostali zpátky, když jsme snížili na 1:4, ale hned jsme zase inkasovali, takže se utkání potom jenom dohrávalo.“

František Výborný (trenér Mladé Boleslavi): "Pro nás se utkání vyvíjelo od začátku dobře, jelikož dal Hyka hned v první minutě z trestného střílení gól. A následně pak další. První třetina sice vyzněla pro nás, ale vždycky je takové utkání těžké na dohrání. Za stavu 4:1 to začalo trošku jiskřit, což ukončil pátý gól. To bylo asi zlomové.“

PIRÁTI CHOMUTOV – BK MLADÁ BOLESLAV 1:7 (0:4, 1:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Mrázek (Skokan) – 1. Hyka z trestného střílení, 3. Hyka (Kurka), 12. Vampola (Urban, Látal), 16. Klepiš (Žejdl, Orsava), 26. Hyka (Musil), 32. Žejdl (Orsava, Štich), 33. Pospíšil (Kurka).
Rozhodčí: Pražák, Souček – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 9:11..
Využití: 0:2.
Střely na branku: 46:24.
Diváci: 3541.
Nejlepší hráči: Jaroslav Mrázek – Tomáš Hyka.
Stav série: 0:1.
Piráti Chomutov: Laco (12. – 33. Král) – Flemming, Dlapa, Rutta, Mrázek, Valach, Skinner, Kudělka – Vondrka, Huml, Tomica – Račuk, Sklenář, Skokan – Koblasa, Kämpf, Poletín – Hlava, Raška, Lauko – Kaše. Trenéři: Růžička st., Martínek a Šťastný.
BK Mladá Boleslav: Maxwell – Stříteský, Kučný, Kurka, Hanzlík, Bernad, Štich, Hrdinka – Hyka, Musil, Lenc – Orsava, Klepiš, Žejdl – Látal, Urban, Pacovský – Pabiška, Vampola, Pospíšil. Trenéři: F. Výborný a Žabka. 

Další program předkola Generali play off TELH

Úterý 7. března – 2. zápasy:
17:20 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň (ČT sport)
17:30 Piráti Chomutov – BK Mladá Boleslav

Čtvrtek 9. března – 3. zápasy:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:30 BK Mladá Boleslav – Piráti Chomutov

Pátek 10. března – případné 4.zápasy:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:30 BK Mladá Boleslav – Piráti Chomutov 

Neděle 12. března – případné 5. zápasy:
15:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň
15:30 Piráti Chomutov – BK MLadá Boleslav 

Série předkola Generali play off se hraje na tři vítězná utkání. Časy a televizní vysílání 3., 4. a 5. zápasů sérií budou upřesněny.

Úvodní utkání čtvrtfinále Generali play off TELH

Pondělí 13. března - 1: zápasy:
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
18:30 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno (ČT sport) 

Úterý 14. března – 2. zápasy:
17:20 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov (ČT sport)
18:30 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno  

Středa 15. března – 1. zápasy:
17:00 HC Oceláři Třinec –  postupující z předkola
18:20 Bílí Tygři Liberec – postupují s předkola (ČT sport)

Čtvrtek 16. března – 2. zápasy:
17:20 HC Oceláři Třinec –  postupující z předkola (ČT sport)
18:00 Bílí Tygři Liberec – postupují s předkola 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz