Vlach pomohl skolit „svůj“ Zlín. Dát jim gól? Nedá se nic dělat, říká

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

27. února 2017, 16:51

David Jahoda

Ve Zlíně vyrostl, strávil tam největší kus své hokejové kariéry. V důležitém zápase v boji o předkolo ale pomohl útočník Roman Vlach berany skolit, ve třetí třetině poslal Olomouc do dvoubrankového vedení, čímž domácí tým uklidnil. Po utkání prozradil, že by lhal, kdyby řekl, že nevnímal, že hraje proti Zlínu, na druhou stranu se ale snažil od těchto myšlenek držet odstup. Teď myslí na jediné: Do poslední chvíle bojovat s Olomoucí o předkolo. „Nesmíme se moc ohlížet. Prostě vyhrát dva zápasy a doufat, že to nějak dopadne,“ konstatoval.

Karty byly jasně rozdány. Pokud by Mora se Zlínem padla po základní hrací době, naděje na desítku by padla. Naopak v případě výhry by si Hanáci udrželi naději na postup. A to se jim nakonec povedlo. Berany porazili poměrem 3:0 a na aktuálně desátou Plzeň ztrácí tři body. O jeden ze tří přesných zásahů do sítě ševců se postaral i Roman Vlach, který právě ze Zlína na Hané hostuje.

Měl po výhře nad Zlínem speciální radost? „Je větší než v ostatních zápasech, ale ne kvůli Zlínu, ale kvůli tomu, že jsme blízko play off. Potřebujeme zvládnout ještě dva zápasy, tenhle první, který jsme potřebovali, jsme odmakali perfektně. Výhru jsme si za celých šedesát minut zasloužili. Díky tomu mám radost,“ říkal radostně Roman Vlach.

>> Hokej v číslech: Vlach, nebo Ostřížek? Výměnu jasně vyhrála Olomouc

Střet dvou moravských celků byl dlouho vyrovnaný, což Vlach společně se spoluhráči očekávali. „Věděli jsme, že to bude bitva. Říkali jsme si, že to bude tak o gól o dva, tušili jsme, že důležitá bude hlavně obrana. Na druhou stranu to byl poměrně aktivní hokej, takže si myslím, že i koukatelný pro diváky,“ podotkl Vlach.

Dlouho bezgólový stav otevřel až ve druhé třetině přesilovkovou trefou František Skladaný. Právě Roman Vlach pak přidal ve třetím dějství druhou uklidňující branku. „Přitom gólu Kuba Herman našlápl mezi beky, ale pak to bylo, myslím si, i trochu se štěstím. Míra Blaťák, když jsme si podávali ruce, tak říkal, že do toho trochu sáhl a odrazil to přímo ke mně. Přesně v to jsem doufal, že buď mě Hermoš uvidí, nebo se to tam nějak odrazí. Jel jsem tam a dorazil to,“ popisoval svůj již pátý gól v dresu Olomouce.

Nechybělo moc a ve střelecké listině mohl být Vlach dvakrát. Odkrytou klec při zlínské hře bez brankáře ale minul. „Mohly být dva. Chybělo k tomu trochu štěstí, maličko se to tam překotilo, bylo tam dost sněhu. Myslím si ale, že to dopadlo dobře. Braňo (Konrád – pozn. red.) má nahrávku, kterou si zaslouží, navíc to pak Vyrub (Martin Vyrůbalík – pozn. red.) jako kapitán uzavřel. Perfektní!“ Nemířil schválně vedle? Zdálo by se, že dát dva góly svému kmenovému týmu by mohlo s nadsázkou být až přespříliš. „To určitě ne. Jak jsem řekl, trochu se mi to překodrcalo, a netrefil jsem to tak, jak jsem chtěl. Ne nadarmo se říká, že dát gól do prázdné branky je nejtěžší,“ smál se.

Rodina Vlachova je se Zlínem zkrátka spjata, ať chcete, nebo ne. Jaké pocity v Romanu Vlachovi vyvolal nedělní zápas? „Už jsem to řekl v jiných rozhovor, moc si to tak neberu. Každopádně nebudu lhát, že nevnímám, že hraju proti týmu, kde jsem vyrůstal a odmala hrál. To musí vnímat každý. Doufal jsem, že to dopadne tak, jak to dopadlo. A jestli nakonec můj gól rozhodne o tom, že Zlín nepostoupí, to nedokážu říct. A že jsem se trefil zrovna proti nim, to se nedá nic dělat,“ podotkl. 

„Nebudu lhát, že nevnímám, že hraju proti týmu, kde jsem vyrůstal a odmala hrál. To musí vnímat každý.“

Vlach i celá Olomouc věří, že naděje umírá poslední. Před posledními dvěma koly základní části Tipsport extraligy ztrácí na předkolo tři body, před sebou mají Hanáci střetnutí ve Vítkovicích a doma s Kometou Brno. „Nesmíme se moc ohlížet. Prostě vyhrát dva zápasy a doufat, že to nějak dopadne. Když to tak řeknu, máme to trochu ve svých rukou,“ komentoval Vlach těsnou situaci okolo desáté pozice.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz