Vošvrda: Kdo říká, že KHL není propaganda na válku, nemá všech pět pohromadě

Foto: Facebook HK Poprad

18. července 2023, 9:17

Adam Bagar

Bývalý brankář Tomáš Vošvrda patří k hráčům, kteří se nebojí napřímo říct, co si myslí. V rozhovoru pro Šport.sk se ostře vyjádřil také k hokejistům mířícím v této době do ruské KHL.

„Když někdo řekne, že ruská KHL není propaganda na válku, myslím si, že nemá všech pět pohromadě. Na stadionech jsou symboly Z, kluby nastupují ve vojenských dresech... Pokud tohle není propaganda, hráč musel sotva dochodit základní školu, když to nevidí,“ hlásí 33letý Vošvrda v rozhovoru s Tomášem Prokopem.

„Pokud tohle není propaganda, hráč musel sotva dochodit základní školu, když to nevidí.“

V Kontinentální lize mají podepsáno také Češi: Dmitrij Jaškin s Kazaní, David Sklenička v Astaně a Libor Šulák s Omskem. Ostap Safin, jehož rodina pochází z Ruska, se dokonce po nečekaném odchodu ze Sparty vzdal českého občanství, aby zabojoval o flek v kádru Togliatti, jež se do soutěže vrací po pěti letech v nižší VHL.

Ovšem to je nic proti tomu, kolik Slováků do KHL mířilo a stále míří. V minulé sezoně jich tam působilo devět včetně čtyř bronzových medailistů z Pekingu. Nedávno se tam vydal i bývalý třinecký obránce Martin Gernát, jenž si plácl s Jaroslavlí, a po šampionátu se upsal Omsku asistent slovenského nároďáku Andrej Podkonický.

„Jeden z mých klientů se mě ptal: „Vošvec, co kdybych chtěl jít v budoucnu do KHL?“ Tak jsem mu na rovinu odpověděl, že bychom ukončili spolupráci.“

„Je to smutné. Česká republika je v tomto úplně jinak nastavená než Slovensko, až mě to překvapuje. Jsem přesvědčený, že kvalitní hokejista, který má nabídku z Kontinentální ligy, dostane slušné peníze i ve Švédsku, Švýcarsku nebo Finsku,“ má jasno Tomáš Vošvrda, momentálně pracující jako trenér brankářů a hráčský agent.

„Jeden z mých klientů se mě ptal: „Vošvec, co kdybych chtěl jít v budoucnu do KHL?“ Tak jsem mu na rovinu odpověděl, že bychom ukončili spolupráci a šel by k jiné agentuře. Mám na to jasný postoj. Každý musí nést zodpovědnost za svoje rozhodnutí,“ pokračuje teď už bývalý gólman Vítkovic, Olomouce či Liberce pro Šport.sk.

„Za mě je velmi smutné, že jde někdo v dnešní době do KHL.“

Podle Prokopa je největším problémem, že slovenská společnost, svaz a extraligové kluby nevytvářejí na hráče tlak a pocit hanby. „Je to zvláštní, překvapuje mě to. Známí v Popradu mají podobné názory jako já, ale jsou jen tak čtvrtinou v porovnání s ostatními, kteří říkají, proč by si nemohli vydělat peníze, když jdou hrát jen hokej. Já to ale nevidím jen o hokeji. Za mě je velmi smutné, že jde někdo v dnešní době do KHL.“

Foto: Facebook HK Poprad

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz