Vyjádření šéfa hráčské asociace? Svaz reaguje na výroky Černoška

Foto: Jaroslav Legner, iSport.cz

26. května 2015, 12:02

hokej.cz

Český svaz ledního hokeje reaguje na výroky předsedy výkonného výboru hráčské asociace CAIHP Marka Černoška, které uveřejnil v pondělí na svých stránkách. "Jeho výroky, obsažené v prohlášení výkonného výboru České asociace hokejistů k situaci v českém hokejovém hnutí, jsou podle našeho názoru jasným důkazem jeho nekompetentnosti v problematice financování ledního hokeje a sportu vůbec," píše se v tiskové zprávě, kterou hokej.cz zaslal tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund.

Vyjádření Českého svazu ledního hokeje:

1. Pokud jde o transparentnost využití veřejných příspěvků, na kterou prohlášení poukazuje, státní podpora je realizována v několika programech, které přesně definují jak výši příspěvku, tak účel, na který může být využit. S výchovou mládeže v klubech souvisí program podpory sportovně talentované mládeže, přičemž veškeré prostředky z uvedeného programu směřují na mládežnické trenéry. Jejich využití je pravidelně auditováno a kontrolováno. Zatím poslední kontrolu využití finanční prostředků poskytnutých ze státního rozpočtu na podporu sportovní činnosti dětí a mládeže, provozování sportovních zařízení, organizaci sportovních akcí a podporu sledge hokeje provedl v roce 2014 Nejvyšší kontrolní úřad, přičemž v případě ČSLH nebyly zjištěny žádné závady ani nedostatky.

2. Pokud jde o celkovou podporu mládeže ze strany ČSLH, na kterou prohlášení rovněž odkazuje, investice v této oblasti jsou nejrychleji rostoucí položkou svazového rozpočtu a v posledních pěti letech vzrostly o 80 %, ze 47 na téměř 90 milionů Kč. Zahrnují jak mládežnické reprezentace, tak podporu mládeže v klubech, ať už se jedná o Akademie ČSLH (přes 30 milionů Kč), projekt Hokejová výzbroj pro nejmenší (přes 30 milionů Kč) nebo nově o zajištění profesionálních trenérů mládeže pro nejmenší kluby.

Vzhledem k tomu, že se jedná o příspěvky z veřejných rozpočtů, jsou příslušné údaje – na rozdíl například od odměn profesionálních hokejistů – veřejně dostupné na internetových stránkách MŠMT i v tiskových informacích ČSLH.

3. Pokud jde o financování extraligy, předseda CAIHP, což je alarmující, zjevně neví, že veškeré finanční náležitosti jsou řešeny smlouvami mezi společností BPA sport marketing a jednotlivými extraligovými kluby. Jinak by se v této souvislosti neobracel na ČSLH, z jehož prostředků ani z veřejných dotací není profesionální soutěž financována.

ČSLH respektuje, že cílem CAIHP je v první řadě „reprezentace a ochrana zájmů profesionálních hráčů ledního hokeje“, upozorňuje však, že profesionální hokej včetně mezd a odměn hráčů je financován výhradně z prostředků, které zajišťují kluby. Jejich vzájemné vztahy upravuje Přestupní řád ČSLH, Registrační řád ČSLH a Hráčské smlouvy, jejichž principy byly v minulosti několikrát posuzovány nezávislými soudními a jinými institucemi, přičemž ve výsledcích těchto šetření nebyly zpochybněny, což na druhé straně neznamená, že by této problematice nebyla věnována trvalá a náležitá pozornost.

Jakkoli se v prohlášení Marka Černoška uvádí, že jeho cílem „není řešit zásadní problémy skrze média a veřejnost“, skutečností zůstává, že prohlášení rozeslala CAIHP sdělovacím prostředkům, zatímco ČSLH ho do dnešního dne neobdržel. Za nepravdivé tvrzení, týkající se údajného výroku předsedy ČSLH Tomáše Krále o „výši finančních subvencí do hokeje“, ponese předseda CAIHP právní důsledky.

Právě nekompetentnost v problematice financování hokeje a neznalost jeho právní základny považuje ČSLH za jednu z hlavních příčin toho, že CAIHP zatím – i přes mimořádně vstřícný přístup svazu – nezaujala v našem hokejovém prostředí takové místo, jaké by jí příslušelo.

Prezident ČSLH Tomáš Král vyzval CAIHP k omluvě.

Vyjádření Marka Černoška (zdroj www.caihp.cz):

Výkonný výbor České asociace hokejistů (CAIHP), veden snahou o další rozvoj hokeje v České republice, a to jak výkonnostního (profesionální na úrovni TELH a 1. ligy), tak mládežnického, se musí vrátit a reagovat na diskusi, která proběhla v rámci televizního pořadu České televize "Máte slovo" ze dne 21. 5. 2015. Tématem moderátorky Michaely Jílkové byla problematika financování sportu a korupční prostředí v mládežnickém hokeji. Oficiální prohlášení činí z pověření výkonného výboru CAIHP jeho předseda Marek Černošek, bývalý dlouholetý extraligový hráč.

"Myslím, že ani pozitivní ohlasy na organizačně velmi úspěšně zvládnuté mistrovství světa pořádané v Praze a Ostravě by nemělo odsunout do pozadí řešení dlouhodobě přetrvávajících a v televizní debatě jednoznačně pojmenovaných nedostatků, které současný český hokej trápí. O to více nás mrzí, že se těmito problémy, přes již dvouletou snahu CAIHP, nechtějí odpovědní funkcionáři Českého svazu ledního hokeje a Asociace profesionálních klubů zabývat s patřičnou vážností.

Chci podotknout, že obrovským přínosem ve zmiňované televizní debatě byla jednoznačně přítomnost dr. Luďka Bukače. Velká trenérská osobnost a člověk, který má o českém hokeji obrovský přehled a hokeji rozumí jako málokdo z nás, se minulý čtvrtek několikrát ostře pustil do vedení českého hokeje. V pořadu se mimo jiné vyjádřil i ke kauze kolem Vladimíra Růžičky a Miroslava Palaščáka: ´Tady nejde o ojedinělý případ. Tady vládne korupce, trenéři se nechovají férově, rodiče se nechovají férově. A výsledkem je, že ve dvaceti letech máme drzé nespokojené fracky, kteří jsou zklamaní z toho, že se jim nepovedlo dosáhnout toho, o čem v dětství snili. Dokud nezměníme uvažování, že sport jde ruku v ruce s výchovou, nezmění se to.´

Naší snahou není řešit zásadní problémy skrze média a veřejnost, ale asi není jiné cesty. CAIHP se už druhým rokem snaží jednáním s Českým svazem ledního hokeje a prostřednictvím Hráčské komise na tyto problémy poukázat a aktivním přístupem najít řešení. Bohužel zatím marně.

Výsledkem současných jednání jsou částečná a neúplná řešení, která stávající poměry v českém hokeji nevyřeší. ČSLH a APK svým přístupem pouze oddalují problémy, které se kumulují. To bohužel vede ke stále větší nespokojenosti všech zúčastněných stran kromě samotných ČSLH, APK a BPA, které se stále tváří, že extraliga je jejich privátní byznys, do něhož nikomu nic není. Samotní profesionální hráči v něm pouze statují, ale bez nich by přitom hokej nebyl. Ani bez mládeže hokej v budoucnu nebude a bez podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se také neobejdeme.

Profesionální hokejisté jsou maximálně znevýhodněni zcela nevyváženou hráčskou smlouvou, kvůli které jsou v podstatě moderními otroky systému. Mládež je odmalička odsouzena držet krok a mlčet kvůli tabulkovým hodnotám a monopolu na jejich práva, což se týká opět i profesionálních hráčů, a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se musí téměř obhajovat, když hovoří o výši finančních subvencí do hokeje, která je podle citace pana Krále k smíchu.

Proč například svaz transparentně neukáže, jak je nakládáno s příspěvky a dotacemi z veřejných peněz i s penězi sponzorů? Jakým dílem z nich je podporována svazem mládež? Kolik přispívá BPA na chod extraligy. Jak využívá BPA finanční prostředky za absolutní exkluzivitu k osobnostním právům profesionálních hráčů (díky již zmiňované hráčské smlouvě), což je světový unikát stejně jako Přestupní a Registrační řád ČSLH (přestupní tabulky)?

Stojím si za tím, že jsem byl toto prohlášení nucen vydat a podělit se o snahách hráčské asociace s veřejností a všemi, kterým na českém hokeji záleží. Je nejvyšší čas současnou situaci razantně řešit a trvat na dosažení změn. Jinak se může stát, že náš národní sport utrpí ránu, ze které se bude kvůli přístupu ČSLH roky léčit."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz