Výkon jsme zase trošku posunuli, těší Jandače. Skalp Rusů je správnou injekcí

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

První duel těsně nevyšel, druhý naopak o prsa ano. Čeští hokejisté svedli v přípravě na Světový pohár dvě dramatické bitvy s Rusy, odveta jim nakonec přinesla radost po nájezdech, což před cestou do zámoří znamená vítanou injekci. "Je to samozřejmě důležité. Hráči věří, že když budeme hrát tímhle způsobem, můžeme uspět. Oproti prvnímu utkání jsme výkon zase trošku posunuli, nám trenérům se líbilo, že hráči to vnímají a jsou ochotni to dělat. Protože v tom je naše šance," konstatuje Josef Jandač.

Hlavní kouč a jeho štáb se snaží vyladit formu týmu na ostrý start turnaje, stranou nesmí zůstat žádný dílek puzzle. "Tentokrát jsme zlepšili činnost v obranném pásmu, při utkání v Rusku nám to úvodní dvě třetiny příliš nefungovalo. Kluci tentokrát hráli s mimimem chyb, s tím jsme spokojeni," hodnotí kouč. 

Český tým měl velkou chuť v zakončení, nicméně dlouho čekal na gól. Přitom v počtu střel na tom byli domácí lépe než soupeř.
"I v Petrohradu jsme byli aktivní, podle statistik jsme soupeře přestříleli také. Ale musíme rozlišovat, o jaké střely jde. V prvním utkání jsme oředváděli dobrou práci v předbrankovém prostoru, zároveň tam ale nebyly úplně nebezpečné šance. Tentokrát se i projevil způsob a styl ruského hokeje, soupeř poměrně dost kombinoval, přehrával situace a místo zakončení ještě volil nahrávku. Zámořské týmy budou mít jiný drajv na bránu."

Reprezentanti si poprvé vyzkoušeli prodloužení tři na tři. Co je v těchto situacích klíčové?¨
"Hráči s výborným bruslením, dovednostmi a se schopností rozhodnout  My zvolili variantu jeden obránce - dva útočníci, byť jsme uvažovali také o třech útočnících. Když pak došlo na nájezdy, posílali jsme kluky, s nimiž na penalty počítáme. Podle pravidel NHL musíme střelce při nájezdech střídat, rozhodli jsme se správně a šťastně."

Parádní bitva a šťastný konec. Češi přetlačili Rusy, rozhodl Hemský »

Líbila se vám kulisa zápasu?
"Jestliže do takové haly přijde podobná návštěva, atmosféra je vždycky krásná. Sice nebylo úplně plno, venku hezký den, sobota... Ale lidé nás hnali. Jsme také rádi, že jsme v O2 areně prolomili sérii bez vstřeleného gólu. Sice až v poslední minutě, ale i to se počítá."

Měl jste tuhle šňůru v hlavě?
"Vůbec jsem na to nemyslel. Začal jsem s tím až po zápase, když to tam někdo řekl. Samozřejmě - jde o raritu. Dva zápasy na mistrovství světa, dvě přípravná utkání. Teď jsme to konečně odpanili (usměje se)."

V Petrohradu čelil ruským hvězdám Petr Mrázek, v pražské odvetě Michal Neuvirth. Už víte, kdo bude jedničkou pro Světový pohár?
"Oba brankáři chytali výborně, potvrdili kvality. Chceme si to nechat projít hlavou. Jeden z nich nastoupí v Pittsburghu proti Výběru Severní Ameriky do 23 let a tam se rozhodne, kdo pak půjde na Kanadu." 

V první formaci vedle Tomáše Plekance a Jakuba Voráčka naskočil Milan Michálek. Neovlivní to vaše představy o tom, že by v tomto útoku hrál Roman Červenka?
"Ani ne. Sestavu jsme potom různě motali, protože jsme měli jedenáct útočníků do hry. Do tohoto útoku jsme nejčastěji dávali Milana Michálka, kluci nehráli vůbec špatně. Myslím, že to lajně trošičku pomohlo. S Michalem Birnerem měl tento útok spíš defenzivnější úkoly, hlavně co se týká oslabení.To byl důvod, proč jsme složení změnili."

Můžeme hrát s každým, ví Michálek. Štvaly ho ruské zákroky a rval se »

Jak vypadá situace s Vladimírem Sobotkou?
"Od lékařů jsme slyšeli, že 17. září by měl být Sobotka na 99 procent připraven. Malinký otazník bude viset ještě nad utkáním proti Výběru Severní Ameriky do 23 let. Ale už budeme mít k dispozici dvanáct útočníků, protože se k nám dnes v noci nebo v neděli ráno připojí Roman Červenka. Pro další přípravný zápas nemusíme čerpat síly hráčů, kteří jsou víc přetěžovaní."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz