Výtisk už potřetí ovládl Radegast index a vstupuje mezi legendy

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Jan Výtisk, vyhlášený ranař a hokejový bojovník, minulý pátek naskočil do 900. utkání v české nejvyšší soutěži. Jeho hra je fyzicky extrémně náročná. Každý hit nebo pád do střely jej vystavují riziku zranění. O to více je toto jubileum obdivuhodné. V utkání proti Spartě navíc převzal ocenění pro nejlepšího hráče měsíce podle bodování Radegast indexu – statistiky, které neohroženě vládne poslední tři měsíce.

Výtiskův styl je už od jeho hokejových začátků spojen s velkou mírou sebeobětování a s důraznou hrou do těla. „Vyply byl vždycky hráč – buldok,“ říká na adresu současného kapitána Vítkovic jeho protějšek z Třince Zbyněk Irgl. Právě on s vousatým bojovníkem hokejově vyrůstal ve Vítkovicích. Minulý pátek se potkali na ledě při historickém derby, ze kterého vyšel vítězně Třinec. „Je to skvělý spoluhráč, na kterého se můžete spolehnout. Jaký je to protihráč, ví všichni. Nedá vám centimetr ledu zadarmo,“ dodává Irgl.

900 zápasů je už pořádná porce, která v mnohém svědčí o hokejové dlouhověkosti. Výtisk však hovoří spíše o šťastné souhře okolností. „Je to samozřejmě hezké. Ale já jsem měl hlavně štěstí, že se mi vyhýbala zranění,“ říká skromně.

Kulaté výročí Výtisk oslavil v dresu svého rodného klubu, do kterého se před letošní sezonou vrátil. Dokázal by si představit, že by ve Vítkovicích oslavil i 1000 zápasů? „To samozřejmě nezáleží jen na mě, ale bylo by to hezké,“ myslí si hráč, který v letošní sezoně už potřetí obdržel ocenění pro vítěze Radegast indexu.

Jistota, se kterou Výtisk vládne tomuto bodování hokejových bojovníků, přitom nemá obdoby. Vítkovický bek zatím do konce listopadu nasbíral už 239 RI bodů, přičemž vítěz ze sezony 2014-15, Jiří Vašíček, jich za celou základní část získal „jenom“ 249. Jediným, kdo se alespoň částečně může s Výtiskem rovnat, tak zůstává Michal Gulaši. Ten dokázal v prvním ročníku po zavedení Radegast indexu vyhrát celkem pětkrát. Na konci sezony měl na svém kontě 309 bodů.

Jakožto vítěz měsíčního bodování převzal Jan Výtisk v neděli zelenou helmu. Pro utkání na Spartě navíc vybavenou speciální kamerou v helmě. Stejnou helmu nasadil v zápase také nejvýše postavený bojovník Radegast indexu v dresu Sparty, Michal Barinka. Fanouškům se tak nabízel jedinečný pohled na toto utkání očima bojovníků Radegast indexu.

Co je Radegast index?

Radegast index je parametr statistik, který je od sezony 2013-14 sledován a zobrazován současně s oficiálními statistikami. Radegast index se zaměřuje na bojovnost hráčů. Skládá se z +/- bodů, blokování střel a blokování hráče (hit), což je fyzický kontakt s výjimkou faulu, který vede k zastavení nebo „dohrání“ soupeře. Na základě Radegast indexu je každý měsíc vyhlášen Radegast index hráč měsíce. Více zde.

Co je Hořká volba?

Hořká volba je součást letošního ročníku nejvyšší hokejové soutěže. Projekt má za cíl najít v každém extraligovém klubu nejobětavějšího fanouška, který se obětoval se pro klub. Více informací o projektu a možnost nominovat fanouška s příběhem hořké volby najdete zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz