Vzpoura prvoligistů! Motor dobyl Pardubice, Dukla otočila bitvu ve Varech

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

28. března 2017, 20:44

Jan Šimek

Bitvy o účast v příští sezoně Tipsport extraligy odstartovaly! Baráž o dvě volné vstupenky mezi tuzemskou hokejovou smetánku začala úvodním kolem v Karlových Varech a Pardubicích. Na led Energie dorazila jihlavská Dukla, která třikrát prohrávala, skóre ale dokázala otočit a zvítězila 4:3. Hokejisté Pardubic před více než deseti tisíci fanoušky podlehli Motoru fotbalově 1:2.

Dynamo narazilo. Výhru Motoru trefil v závěru Rob

Na led posledního extraligového celku z Pardubic dorazil rozjetý jihočeský Motor, který za celé play off WSM Ligy prohrál jediný zápas. První zajímavou šanci si vytvořili domácí, ale Bártovu střelu z otočky si pohlídal Kváča. Na opačné straně vzápětí Dostálkova bomba skončila v boční síťce pardubické branky. Následně Čáslava vysunul svého parťáka z obrany Schause, ten obkroužil klec Motoru, ale puk do ní usměrnit nedokázal.

Sám před Kváčou neuspěl Rolinek, přečíslení Dynama ve druhé třetině taktéž skončilo na skvělém Kváčovi a Jihočeši brzy trestali. V přesilovce pět na tři nejprve Pajič selhal, ale v klasické početní výhodě Novák nabil Chovanovi a ten střelou bez přípravy otevřel skóre. Pardubičtí ve třetí třetině zabrali, českobudějovický tým zatlačili. Nahodil trefil tyčku, domácí nevyužili krátkou přesilovku pět na tři.

Dynamo se dočkalo v čase 53:43, kdy v početní výhodě vznikla před brankou Motoru velká skrumáž. Puk vylovil Schaus, objel Kváčovu klece a nabil Tomáškovi. Ten sice puk netrefil čistě, ale zvláštním obloučkem jej přesto dostal do branky Českých Budějovic – 1:1. Pardubický stadion bouřil. V závěru ale Nahodil fauloval a 48 sekund před koncem trefil výhru Motoru Rob. České Budějovice tak na úvod baráže zaskočily favorita.

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „Chtěli jsme to za každou cenu urvat a děkujeme fanouškům za obrovskou podporu. Hráči dřeli nadoraz, někdy jim to až svazovalo ruce. Vyzkoušeli si, o čem je baráž. Jsme mínus jedna a musíme to dohnat. Ohledně nasazení chtění nemám hráčů co vytknout. Co ale mohu je proměňování přesilových her. Máme hráče, kteří to v takových zápasech musí rozhodovat. Nadřeli jsme se i na první gól. Pak jsme dostali dost nešťastnou branku na 1:2, ale musíme jít dál. Je to první zápas. Nesmíme věšet hlavy.“

Antonín Stavjaňa (trenér Českých Budějovic): „Je pozitivní takhle vstoupit do baráže, nicméně je to jen první bitva, válku jsme ještě nevyhráli. Bude důležité to potvrdit nejen výkonem, ale i výsledkově doma.“

HC DYNAMO PARDUBICE – ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 54. Tomášek (Schaus) – 32. Chovan (Novák, Fronk), 60. Rob (Pavlin, Vráblík)
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Tošenovjan, Hlavatý.
Vyloučení: 7:8.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 38:28.
Diváci: 10 045.
HC Dynamo Pardubice: Růžička – Schaus, Čáslava, Trončinský, Chaloupka, Ovčačík, Zajíc – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Tomášek, Hubáček – Zadina, Špirko, M. Kaut – Bárta, T. Kaut, Starý – Beran. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.
ČEZ Motor České Budějovice: Kváča – Novák, Fillman, Pýcha, Pavlin, Mucha, Vráblík – Čermák, Pajič, Chovan – Hřebejk, Rob, Dostálek – Šulek, Fronk, Vak – Babka, Škoda, Vlček. Trenéři: Stavjaňa a Štrba.

Energie třikrát vedla, nemá nic. Po obratu slaví Dukla

Karlovarská Energie hostila jihlavské hokejisty, kteří se do baráže procpali po náročné sedmizápasové sérii s Kladnem. Domácí favorit šel do vedení v čase 10:59, kdy Rýgl využil střelou od modré přesilovku. Hosté stihli srovnat skóre ještě v první třetině, když 16 sekund před jejím koncem po chybě karlovarské defenzivy Diviš prostřelil Závorku mezi betony – 1:1.

Energetici po přesilovkové trefě Skuhravého v polovině utkání svému soupeři znovu odskočili, ale Dukla oplácela stejnou mincí a ofenzivní bek Říha srovnal na 2:2. Situace se pak znovu opakovala ve třetím dějství. Nejdříve Beránek vrátil Karlovým Varům vedení, jenže pak se děly věci.

V čase 52:38 vyrovnal Bilčík a nalomený karlovarský celek vzápětí inkasoval počtvrté. Neuběhly ani dvě minuty a dlouhou početní výhodu Dukla proměnila ve vítězný gól. Šidlíkovu ránu od modré tečoval Kaláb a Jihlava si z Karlových Varů odvezla cennou výhru v poměru 4:3.

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Věděli jsme, že nás čeká urputná soupeř rozjetý z play off, kde hrál těžkou sérii. V tomto zápase se to potvrdilo. Byl to obrovský boj. Dostaneme se do vedení 3:2, ale pak vlastní nedisciplinovaností soupeři nabídneme šanci zápas zvrátit. Dobrý tým jako je Jihlava toho samozřejmě využil. Zápas jsme bohužel nezvládli, ale pokračujeme dál a věřím, že si hráči uvědomí, že v takto vypjatých utkáních bude strašně důležitá disciplína. Pokud chceme dobře odehrát baráž, musíme se vrátit k disciplinovanému a zodpovědnému hokeji.“

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Jsme samozřejmě rádi, že si z Karlových Varů vezeme vítězství, ale nebylo to nic jednoduchého. Soupeř byl od začátku velice aktivní. Do utkání jsme se dostávali postupem času. Po naší chybě jsme dostali nešťastný gól na 3:2, ale pak nám pomohla pětiminutová přesilovka. Kluci pracovali výborně celý zápas. Vítězství nepodceňujeme ani nepřeceňujeme.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC DUKLA JIHLAVA 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 11. Rýgl (Skuhravý, Kindl), 34. Skuhravý (Sičák, Kindl), 46. O. Beránek (Flek) – 20. Diviš (J. Říha), 36. J. Říha (Zeman, Čachotský), 53. Bilčík (Jergl), 55. Kaláb (Šidlík, Zeman)
Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 4:5, navíc Dvořák a Skuhravý (oba Karlovy Vary) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 29:24.
Diváci: 3 058.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák, Harant, Baránek, Tomáš Dvořák, Rýgl – T. Rachůnek, Gríger, Mikulík – Vachovec, Skuhravý, Kindl – Harkabus, Tuominen, V. Tomeček – O. Beránek, Dušek, Flek – Davídek. Trenéři: Tlačil a Antonik.
HC Dukla Jihlava: M. Svoboda – Kajínek, J. Říha, Dundáček, Bilčík, Šidlík, Kaláb – Diviš, J. Skořepa, Důras – Anděl, Hubáček, Jiránek – Zeman, F. Seman, Čachotský – Jergl, Březina, Danišovský. Trenéři: Vlk, Ujčík a Zeman.

Tabulka baráže o TELH po 1. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dukla Jihlava 1 1 0 0 0 4:3 3
2. ČEZ Motor České Budějovice 1 0 0 0 0 2:1 3
3. HC Energie Karlovy Vary 1 0 0 0 1 3:4 0
4. HC Dynamo Pardubice 1 0 0 0 1 1:2 0

Nejbližší utkání baráže o TELH

Pátek 31. března – 2. kolo:
17:30 ČEZ Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice

Neděle 2. dubna – 3. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC Dukla Jihlava – ČET Motor České Budějovice

Úterý 4. dubna – 4. kolo:
17:30 ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary 

Pátek 7. dubna – 5. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary
17:30 ČEZ Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice

Neděle 9. dubna – 6. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – ČEZ Motor České Budějovice
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz