Winter Classic nabídne pikantní souboj Bostonu s Montrealem

30. července 2015, 13:25

Jaroslav Svoboda

Už osmá kapitola oblíbeného seriálu NHL Winter Classic se napíše 1. ledna 2016 přibližně 30 kilometrů jihozápadně od Bostonu, a to ve Foxborough na tamním Gillette Stadium. Tam působí jako domácí týmy například celek NFL New England Patriots či fotbalový tým MLS New England Revolution. Massachusetts se tak navíc stane prvním státem USA, který uvítá Winter Classic podruhé. A ještě jednu premiéru bude mít novoroční duel. Slavný Montreal Canadiens sice už odehrál několik zápasů pod otevřeným nebem, ale poprvé se zúčastní jedinečné série NHL Winter Classic.

To Boston Bruins odehráli Winter Classic už v roce 2010, na Fenway Parku přímo v Bostonu porazili Bruins hosty z Philadelphie 2:1 po prodloužení. Vítěznou trefu zaznamenal Marco Sturm, v utkání tehdy jednou asistencí bodoval i David Krejčí. Oba týmy se později setkaly i v play off.

Tentokrát se nebude hrát přímo v Bostonu, ale přibližně 30 kilometrů od něj, ve městě Foxborough, které má sice necelých 17 000 obyvatel, ovšem kapacita Gillette Stadium je přes 68 000 diváků. Stadion byl otevřen v květnu 2002, v minulosti hostil zápasy mistrovství světa ve fotbale žen, včetně čtvrtfinále USA – Norsko. V roce 2009 zde odehráli derby milánské fotbalové kluby, o dva roky později pak 51 000 diváků sledovalo utkání místních fotbalových Revolution s Manchesterem United, kdy anglický tým vyhrál 4:1.

Hokej se zde ale bude hrát poprvé. Winter Classic v minulosti zažil současný manažer Montrealu Marc Bergevin, a to v roce 2011 jako asistent manažera v Chicagu. "Bude to určitě zábava pro hráče a vzrušující podívaná pro diváky. Montreal navíc není tak daleko, tak doufám a očekávám, že dorazí i spousta fanoušků Canadiens," nechal se Bergevin slyšet. "Souboje Montrealu s Bostonem jsou vždy zábavou."

Vlastníkem stadionu je společnost Kraft Sports Group, kterou založil Robert Kraft v roce 1998. Podle časopisu Forbes je Kraft dlouhodobě jedním z nejbohatších občanů v USA. A hlavně velký sportovní fanoušek. Kraft Sports Group vlastní oba zdejší profesionální kluby, Patriots i Revolution. Během návštěvy prosluneného Foxboro ale Kraft ujistil Garyho Bettmana, že v lednu zde bude podstatně větší zima. A zavzpomínal i na hokejovou historii.

"V roce 1980 jsem vzal syna v rámci oslav šestnáctých narozenin na utkání Bostonu s Montrealem. S hrůzou jsme sledovali, jak Montreal v závěru utkání otočil duel ve svůj prospěch. I teď, po 35 letech, ten zápas doma často řešíme," usmál se Kraft. Ten ví, že se na Gillette Stadium představí dva legendární hokejové kluby.

"Zápasy těchto týmů jsou legendární, ať v základní části, či dokonce v play off. Mnoho z nich jsou pro hokej prostě památná utkání. A věřím, že 1. ledna 2016 se další takový duel odehraje i ve Foxborough. A slibuji, že počasí k tomu bude nahrávat, že bude zima větší, než vůbec budou lidé chtít."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz