Český hokej přišel o další legendu, v 75 letech zemřel František Ševčík

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

22. července 2017, 17:20

Adam Bagar

Dnes v noci zemřel po dlouhé a těžké nemoci ve věku 75 let bývalý reprezentant František Ševčík, jenž hrál na pěti světových šampionátech nebo olympijském turnaji 1968 v Grenoblu, kde se podílel na zisku stříbrné medaile. Byl členem Síně slávy českého hokeje.

"Právě v Grenoblu se nám mimořádně dařilo. Byl to turnaj velkých bitev. Prohráli jsme o gól s Kanadou a o branku porazili Sovětský svaz. Měli jsme krůček ke zlatu, potřebovali jsme porazit už pouze Švédy. Remíza ale naše tehdejší sny zhatila a zůstalo na nás jen stříbro," vzpomínal pro ČTK Ševčík při oslavě sedmdesátých narozenin.

Další rok byl u legendárních bojů proti Sovětům. Na šampionátu ve Stockholmu Čechoslováci soupeře dvakrát zdolali a nepodali jim ruce, při druhém si navíc někteří z nich přelepili rudou hvězdu na státním znaku na prsou. "Věděli jsme, že musíme lidem udělat radost. V kabině se zpívalo Ktož sú boží bojovníci," vyprávěl pro Deník.

Ani cenná vítězství nad sbornou však nestačila ve švédské metropoli ke zlatu, národní tým po závěrečné porážce 0:1 s domácím výběrem skončil znovu těsně pod úplným vrcholem. Právě František Ševčík byl tím hráčem, který mohl o zisku nejcennějšího kovu rozhodnout, ve velké šanci však selhal, chybělo pouhých pár milimetrů.

"Kdybych dal gól, jsme mistři. Mám tu akci pořád před očima. Gólmanu Holmqvistovi jsem to dával pod tělem, jenže puk se odrazil od tyčky ven do hřiště," posteskl si muž, který sehrál v dresu národního týmu celkem 95 střetnutí a vstřelil v nich 26 branek. Nejčastěji hrál v útočné formaci s Jozefem Golonkou a Jaroslavem Jiříkem.

Těžkou zkouškou si potom prošel v devadesátých letech, tehdy ho i kvůli vysokému pracovnímu nasazení zasáhla mozková mrtvice, Ševčík ochrnul na půl těla. "Trénoval jsem a rehabilitoval až sedm hodin denně a dostal se z toho," uvedl bývalý útočník, který působil dvanáct sezon v brněnské Kometě. Získal s ní pět mistrovských titulů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz