Kanadskou vládu ukončili Švédové, drama rozsekl nájezd Bäckströma

Foto: Twitter IIHF

21. května 2017, 23:50

Adam Bagar

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Kanaďané na zlatý hattrick nedosáhli, jejich nadvládu na velkých akcích ukončili v Kolíně nad Rýnem Švédové, kteří se z titulu na MS radují po dlouhých čtyřech letech. Neskutečně dramatický souboj hokejových gigantů rozsekl až v nájezdech Nicklas Bäckström.

Fanoušky v kolínské LANXESS areně nejdřív rozproudila Cascada, pak už sledovali atraktivní souboj Kanady se Švédskem. K vidění byl rychlý ofenzivní hokej, ale navrch měli oba brankáři. Na jedné straně Calvin Pickard, na druhé Henrik Lundqvist. Víc práce měl v úvodním dějství překvapivě kanadský gólman, který musel řešit dvanáctku švédských pokusů.

V největší šanci se agilní Nylander protlačil přes Parayka, ve finální fázi však nezakončil úplně podle představ. Kanaďané, kteří bravurně zvládli dvě oslabení, byli o něco nebezpečnější, ale MacKinnon trefil jen spojnici tyčí a Duchene se po střele O'Reillyho před poloprázdnou klecí nedostal k dorážce. První dvacetiminutovka finálové bitvy branku nenabídla.

Kanaďané ve druhé třetině přidali, i díky přesilové hře vedli po šesti minutách hry už 9:1 na střely. Jenže dál ztroskotávali na skvělém Lundqvistovi, který vychytal O'Reillyho a při pokusu Skinnera měl taky potřebnou porci štěstí. Zámořský výběr pokračoval v tlaku, Mathesonova dělovka od modré jenom o kousek minula levou tyč zakleté švédské branky.

Tři korunky osvobodil až zbytečný zákrok Morrisseyho, po něm srovnaly hru a dokonce slavily první trefu zápasu. Pouhých 21 sekund před druhou sirénou se kuriózně při vlastním oslabení prosadil Victor Hedman, který po chybě kanadských obránců trefil bekhendovým nahozením od modré přesně skulinu mezi Pickardovými betony – 0:1.

Kanaďané ve třetí části stáhli manko už po necelých dvou minutách, údajný faul Lindholma na simulujícího Konecnyho dokázal bleskurychle potrestat Ryan O'Reilly. Útočník Buffala po střele Marnera uplatnil důraz na brankovišti a o Lundqvistovu hokejku poslal kotouč do branky – 1:1.V dalších minutách se spíš taktizovalo, šancí bylo jako šafránu.

Napětí v kolínském stánku by se dalo krájet. Oba týmy navíc svými chybami v závěru základní hrací doby nabídly soupeři přesilovku. Rozhodnutí ale nepřišlo a muselo se jít do prodloužení, které naposledy ve finále rozhodovalo před devíti lety na šampionátu v Kanadě. Pořádající tým tehdy padl, po třech minutách nastavení ho srazil ruský střelec Kovalčuk.

Tentokrát zlatý gól ve hře nepřišel, ačkoli ve dvacetiminutovém nastavení mohli rozhodnout oba finalisté. Killorn ve výborné pozici přestřelil poloprázdnou bránu a Lundqvista nadvakrát nepřekonal ani MacKinnon. Na druhé straně se zase Nylander skvěle prosmýkl před Pickarda. Oba brankáři chytali skvěle, hlavně díky nim musely rozhodnout až nájezdy.

Jako první se rozjel Nylander, který nenašel skulinu mezi Pickardovými betony. Stejně si vedl na druhé straně také MacKinnon. Rozhodla už druhá série, kdy Nicklas Bäckström zamířil přesně k levé tyči – 1:2. Point pak na Lundqvista nevyzrál, na druhé straně potvrdil švédskou výhru Ekman-Larsson. Kanaďané neproměnili jediný nájezd a smutní.

Výsledek finále MS 2017:

KANADA – ŠVÉDSKO 1:2 v nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 42. O'Reilly (Marner, MacKinnon) – 40. Hedman, rozhodující nájezd Bäckström.
Rozhodčí: Jeřábek (Česko), Stricker (Švýcarsko) – Otmachov (Rusko), Suominen (Finsko).
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 43:41.
Diváci: 17 363.
Kanada: Pickard – Parayko, Vlasic, Demers, de Haan, Morrissey, Matheson, Lee – MacKinnon, Skinner, Scheifele – Simmonds, Giroux, O'Reilly – Duchene, Couturier, Killorn – Konecny, Marner, Point – Schenn. Trenéři: Cooper, Gallant, Hakstol a King.
Švédsko: H. Lundqvist – Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, Klingberg, Edler, Holm – Lindholm, Rask, Landeskog – Lindberg, Bäckström, Nylander – Everberg, Nordström, Karlsson – J. Lundqvist, Eriksson Ek, Söderberg – Krüger. Trenéři: Grönborg, Garpenlöw, Popovic a Woodcroft.

Individuální ocenění MS 2017

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:

Brankář: Andrej Vasilevskij (Rusko)
Obránce: Dennis Seidenberg (Německo)
Útočník: Artěmij Panarin (Rusko)

All-star tým podle novinářů:

Brankář: Andrej Vasilevskij (Rusko)
Obránci: Colton Parayko (Kanada), Dennis Seidenberg (Německo)
Útočníci: Artěmij Panarin (Rusko), William Nylander (Švédsko), Nathan MacKinnon (Kanada)
Nejužitečnější hráč (MVP): William Nylander (Švédsko)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz