Za hranicemi: Tomáškovi končí předčasně sezona, Färjestad vyhořel ve čtvrtfinále

Foto: Facebook Färjestad BK

29. března 17:59

Martin Rambousek

Färjestad patřil před vyřazovacími boji k hlavním favoritům na titul – s náskokem čtyř bodů ovládl základní část SHL, v jejím závěru dokonce bodoval čtrnáctkrát v řadě. Tým táhl David Tomášek, který se stal s 25 trefami králem střelců ligy, jenže jeho kouzlo stejně jako celého týmu se startem play off vyprchalo.

Po senzační jízdě základní částí si musel klub z Karlstadu počkat na soupeře z předkola. Stalo se jím Rögle, které vyřadilo bez obtíží Timru 2:0 na zápasy. A ačkoliv prošlo do play off jen o pár bodů, slaví poměrně nečekaně postup do semifinále. Šlo o reprízu finále sezony 2021/22, kdy zvedl nad hlavu pohár Färjestad mimo jiné s Dominikem Furchem v bráně. Mužstvo z Ängelholmu mu ale po dvou letech hořkou porážku oplatilo. 

Färjestad začal domácími výbuchy 2:6 a 0:3

Série se nejspíš lámala už v prvním duelu, kdy Färjestad během druhého dějství inkasoval pětkrát během deseti minut, velký propad dohnat nedokázal a prohrál 2:6. Nepovedl se ani druhý souboj na jeho ledě, když tentokrát nedokázal ani jednou skórovat, zatímco soupeř se prosadil třikrát. Oba domácí zápasy nevyšly. Přitom během sezony patřil Karlstad k nejlépe hrajícím týmům před domácím publikem.

Velký příběh nabídl třetí duel, který se protáhl až do 109. minuty. Gólový účet zápasu otevřel David Tomášek. Po šedesáti minutách byl stav 2:2 a nakonec muselo rozhodnout až třetí prodloužení. Rozhodla nakonec šťastná trefa amerického beka Michaela Kaply, který na modré napřáhl a jeho projektil se přes lapačku mladičkého brankáře Lindboma překulil za brankovou čáru.

Postup slaví Kváča, do čtvrtfinále ale nezasáhl

Po třech kláních byl Färjestad krok od vyřazení. Konec sezony visel ve vzduchu, ale ve druhé bitvě na ledě outsidera vedl a směřoval k odvrácení mečbolu. Jenže Rögle v 57. minutě srovnalo a poslalo zápas do prodloužení, ve kterém zpečetilo rychlý konec série. 

Formu na klíčovou fázi se nepovedlo načasovat ani Davidu Tomáškovi, který na individuálně vydařenou základní část nenavázal – ve čtyřech utkáních se trefil pouze jednou a další branky už letos nepřidá. Sezona naopak pokračuje Petru Kváčovi, který sice do čtvrtfinále přímo nezasáhl, ale kryl záda jedničce Christofferu Rifalkovi, který si zatím v play off drží úspěšnost zákroků na 96 %. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz