Za Jágrem bych jel třeba desetkrát, říkal Bardin. Do Omsku zlákal i Hlinku

Foto: sport-express.ru

3. června 2017, 16:58

Václav Jáchim

Před devíti lety dokázal věc, která se zdála skoro nemožná. Anatolij Bardin získal Jaromíra Jágra, česká hvězda opustila NHL a tři sezony zářila v barvách Avangardu. "Pracoval jsem na náročných transferech, ale ten Jaromírův byl nejtěžší. Zároveň i nejkrásnější. Nejdřív jsem za ním byl v New Yorku, pak několikrát v Čechách. Jel bych kdykoli, třeba desetkrát, jen abych ho zlomil," vzpomínal v jednom starších rozhovorů uznávaný činovník.

Minulý čas je bohužel namístě. Chlapík, jenž stojí za největšími úspěchy hokejového Omsku, v pátek nečekaně zemřel. Ve věku 61 let patrně podlehl infarktu, přesná příčina úmrtí zatím nebyla v ruských médiích oznámena. "Je to velká ztráta pro náš klub i celý ruský hokej," řekl Vladimír Šalajev, nynější boss Avangardu.

Bardin se k práci hokejového manažera propracoval postupně. Dlouhé roky působil jako mezinárodní rozhodčí, když píšťalku a brusle odložil, začal pracovat na klubové úrovni. Především tedy v Omsku. "Měl zásadní podíl na tom, jak se klub ohromně zvedl. Anatolij byl vizionář. Pamatuju si, jak jsme se bavili o tom, že by nám hodně pomohli cizinci. Avangard je angažoval jako první tým v superlize, Pavel Patera, Martin Procházka a další kluci hlavně z Čech odvedli skvělou práci," poznamenal útočník Maxim Sušinskij pro R-Sport.

Na Sibiři postupně sídlila silná legie našich hokejistů, jejich výčet je neskutečný. Kromě zmíněných Jágra, Patery (na snímku s Anatolijem Bardinem vpravo) a Procházky hrávali za Omsk také Jaroslav Bednář, Tomáš Vlasák, Jaroslav Kameš, Jiří Šlégr, Jakub Klepiš, Roman Červenka a mnozí další. Tradice vlastně funguje dodnes, v uplynulém ročníku byli oporami týmu Vladimír Sobotka a Dominik Furch. Avangard také v sezoně 2003-03 koučoval Ivan Hlinka, i za příchodem trenérské legendy stál samozřejmě Bardin.

"Ivan byl ohromný člověk. neustále pozitivní, dobře naladěný. Když bylo třeba, přitvrdil, měl charisma. Byl jsem si jistý, že to je z našeho pohledu trefa do černého. Ale v play off jsme vypadli brzy a Ivana to stálo místo. S Čerepovcem jsme vedli 2:1 a sahali po vítězství, soupeř nám pak nahodil puk, který skončil v bráně. A my nakonec podlehli. Nebýt toho divného gólu, Ivan by určitě zůstal," připomněl Bardin před lety v interview pro list Sport-Express.

Největší úspěchy přišly záhy, Bardin byl jejich strůjcem. "Jako bývalý rozhodčí prošel v hokeji různými pozicemi, posunul se mezi elitu ruských činovníků," tvrdí Jaroslav Zídek, jenž s Bardinem spolupracoval při unikátním stěhování Jaromíra Jágra na Sibiř. "Anatolij tehdy Jardu strašně chtěl, byl připraven udělat maximum. Všechno si připravil, měl dohodu s gubernátorem. A pak jasně přednesl nabídku," vzpomíná Zídek.

Bardin příchodem Jágra žil. "Byla to otázka ekonomická, politická a sportovní. Jarda měl punc hokejové superhvězdy, Omsku a lize jeho příchod strašně pomohl. Totéž městu a celému regionu," připomíná Zídek. Tehdejší boss Avangardu vytvořil české hvězdě podmínky, Jágr pak odmakal na Sibiři tři skvělé roky. "Bardin byl lidský, velmi příjemný člověk. Samozřejmě také dobrý obchodník a manažer. Co řekl, to vždycky platilo," dodává Zídek.

V ruském klubu vydržel Bardin roky, později ale nastoupili jiní a zkušený bard se vytratil. "Co vím, hodně jezdil do Karlových Varů," hlásí Zídek. Některá ruská média informují, že v západočeských lázních žil trvale. Ale to úplně nesedí. "Bardin si vybudoval zázemí v německém Baden Badenu, hokej sledoval, poslední dobou však už jen jen z povzdálí," zmiňuje. Od našich západních sousedů teď přišla smutná zpráva. Bodrý chlapík se širokou ruskou duší, který měl slabost pro elity českého hokeje, u našich západních sousedů náhle zemřel. V pouhých 61 letech...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz