Zacha nedorazí, Ďáblové byli proti. Dvacítku doplní Budík, končí Kodýtek

Foto: nj.com

31. prosince 2016, 2:44

Václav Jáchim

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Konec čekání, soupiska dvacítky pro mistrovství světa v Kanadě je kompletní. Trenéři Petr, Dopita a Svoboda nechávali v průběhu základní skupiny prostor na případné doplnění kádru o Pavla Zachu (na snímku), jeho start by výběru nepochybně pomohl. Jenže teď naděje definitivně zhasla. "Tahle varianta padla ve čtvrtek večer, New Jersey nakonec Pavla neuvolní," informuje hlavní kouč Jakub Petr. Na soupisku bude jako poslední hráč dopsán obránce Vojtěch Budík, s týmem se naopak rozloučí Petr Kodýtek.

Ačkoli se navenek nezdálo pravděpodobné, že by chystaný záměr došel naplnění, podle Jakuba Petra určitá šance doutnala. "Víme, že v posledním utkání New Jersey nebyl Pavel v sestavě. My byli s vedením v kontaktu, v podstatě denně výměnou mailů a podobně. Pavel chtěl přijet a hrát, řekl nám to zástupce Devils. Ale klub udělal ve čtvrtek odpoledne rozhodnutí, a to zní, že Zacha pro mistrovství světa uvolněn nebude," konstatuje.

Kouč se Zachou hovořil ve značném předstihu před mistrovstvím světa, příslib z jeho strany byl pozitivní. "Vždycky je důležité, aby měl zájem samotný hráč. U Pavla jsme věděli, že tomu v jeho případě tak je. Přijet chtěl, což je pro český hokej zásadní," hlásí trenér. Záleželo vyloženě na postoji New Jersey, kde je Zacha členem prvního týmu. "Bylo to podobné jako loni u Davida Pastrňáka. Jenže tam situace vypadala malinko jinak, Pasta se rozehrával na farmě po zranění," pokračuje Petr.

Pastrňák loni do Finska skutečně přiletěl, vedení dvacítky v to doufalo a nakonec dosáhlo svého. U Zachy byla pravděpodobnost nižší. "Neříkám, že jsem v příjezd Pavla nevěřil. Určitá naděje tam existovala. Ale dali jsme si nejzazší termín na čtvrtek, před utkáním se Švédskem. S tím, že by Zacha zasáhl do jednoho utkání ve skupině a pak do play off. Jiné týmy hráče také nepustily, ani Kanaďanům. Z toho důvodu jsme s tím až tak moc nepočítali," přiznává Jakub Petr.

Pak už zbývalo dořešit obsazení posledního volného místa na soupisce jedním z hráčů, kteří zatím s mužstvem v Montrealu jen trénovali. Trenérský štáb ukázal na zadáka Vojtěcha Budíka z kanadského juniorského týmu Prince Albert Raiders. "Na šampionátech se snažíme hrát se sedmi obránci a třinácti útočníky. Letos nás potkalo zranění Kvasničky, který vypadl hned v prvním zápase, i proto jsme se rozhodli dopsat dalšího beka. Je pravda, že jsou tady komerční přestávky, pokud obránci podávají solidní výkony, lze zápas odehrát i na čtyři nebo na pět. Ale nechceme riskovat," vysvětluje Petr.

Po odjezdu zraněného Kvasničky měla dvacítka k dispozici šestici zdravých beků, teď jich bude znovu sedm. "Budík půjde do zápasu se Švédy. Není důvod, aby nehrál. Vojta měl určitou herní pauzu, poctivě s námi trénoval. Když jsme měli utkání, každé ráno chodil na led," hlásí hlavní kouč. Tím pádem má smůlu Petr Kodýtek. Postavou malý a srdcem velký bojovník se do konečné sestavy nevešel.

"Je ročník 1998, určitě to bude jeden z kandidátů pro příští šampionát. Teď nabral zkušenosti, viděl, jaký je hokej na této úrovni. Pracoval velmi dobře na kempu, na akcích v sezoně i na nedávném turnaji s devatenáctkou. Černého Petra v závěru musel dostat z pragmatických důvodů." Kodýtek se co nevidět vydá domů, s mužstvem do konce turnaje nezůstane. "Běží extraliga, měl by být k dispozici pro potřeby Plzně. Ať dopadneme ve čtvrtfinále jakkoli, odlet týmu proběhne až po skončení turnaje. A když ten kluk nemá možnost hrát, bylo by vůči němu i jeho klubu nefér, aby byl tak dlouho bez zápasů," uzavírá Petr.

Konečná soupiska dvacítky pro MS v Kanadě:

Brankáři:
Daniel Vladař (Providence, AHL), Jakub Škarek (Jihlava), Petr Kváča (České Budějovice).

Obránci:
Jakub Zbořil (Saint John, QMJHL), Filip Hronek (Saginaw, OHL), Vojtěch Budík (Prince Albert, WHL), František Hrdinka (Linköping, Švédsko), Petr Kalina (Sparta Praha), Daniel Krenželok (Vítkovice), Ondřej Vála (Kamloops, WHL), David Kvasnička (Plzeň).

Útočníci:
Filip Chlapík (Charlottetown, QMJHL), Michael Špaček, Adam Musil (oba Red Deer, WHL), Šimon Stránský (Prince Albert, AHL), Martin Nečas (Kometa Brno), Tomáš Šoustal (Kelowna, WHL), David Kaše (Chomutov), Kristián Reichel (Litvínov), Lukáš Jašek (Třinec), Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Filip Suchý (Omaha, USHL), Daniel Kurovský (Vítkovice).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz