Začíná přituhovat a Olomouc klesá tabulkou. Musíme zabrat! velí Rác

Foto: hc-olomouc.cz

22. ledna 2015, 15:40

Jan Šimek

Do extraligy vletěl olomoucký nováček ve velkém stylu a hlavně před domácím bouřlivým publikem nic nedaroval ani největším favoritům nejvyšší tuzemské soutěže. V poslední době se ale hokejová mašina z Hané zadrhla. Z posledních dvanácti zápasů si Mora odnesla vítězství jen třikrát a v tabulce se propadá níž a níž. Kohouti aktuálně uzavírají elitní desítku, ale tlačí se na ně zlínský šampion, Karlovy Vary a bez šancí není ani Mladá Boleslav. Do konce základní části zbývá odehrát třináct utkání a Hanákům začíná hořet voda.

Současná forma olomouckých hokejistů, to není žádná sláva, což si dobře uvědomuje i jeden z nejproduktivnějších hráčů týmu Roman Rác„Nedaří se nám střelecky, hodně zápasů prohráváme o gól. Musíme zapracovat na častější střelbě. Pak věřím, že se zase chytíme.“

Zdá se, že Olomouci dochází dech. Co se stalo? „Neberu to tak. Každý tým jednou potká útlum a na nás to vyšlo teď. Mezi prohrami jsme však párkrát vyhráli, takže si nemyslím, že by nám nějak docházel dech. Věřím, že se to zlomí jedním vydařeným zápasem. Když do toho všichni půjdeme naplno, zvedneme se,“ doufá Rác.

Ani jemu se nyní nedaří. V posledních třech zápasech útočník první olomoucké formace nebodoval. „Žádná sláva. Úplně hrozné to není, ale rozhodně mám na víc. Musím týmu víc pomáhat body a góly. Bohužel to jde ruku v ruce s naším střeleckým trápením,“ tvrdí čtyřiadvacetiletý hokejista.

A že je to pořádné strádání. Po sedmigólovém přídělu Mladé Boleslavi následovala tři utkání v řadě, ve kterých se Hanáci trefili jen třikrát. „Máme výsledky jako na houpačce. Není to, bůhví co. Soutěž se nyní láme a je potřeba zabrat. Musíme zjednodušit hru, snažit se hrát všechno do brány a hlavně víc střílet,“ hledá Rác cestu ven z chabé produktivity.

Velkou trýzní Olomouce jsou nyní přesilové hry. V posledních třech duelech Mora proměnila jen ty dvojnásobné. Jinak je to bída. Podle procentuální úspěšnosti využití přesilovek je moravský tým paradoxně pátý nejlepší v extralize. „Sám tomu nerozumím. Ve statistikách přesilovek jsme vysoko, ale přitom je hrajeme hrozně. Snažíme se na nich na trénincích pracovat. Doufám, že nám brzy začnou znovu jít. Nutně je potřebujeme zlepšit,“ ví slovenský reprezentant.

Olomoučtí trenéři zkouší poslední dobou pořádně míchat sestavou. Do elitního útoku Cibák, Marosz, Rác ale zatím nesáhli. „Sedíme si, ale umíme hrát mnohem lépe. Všichni věříme, že se dáme dohromady, protože tým od nás potřebuje góly,“ tuší slovenský reprezentant.

Kohouti se tabulkou propadli až na desátou pozici. Osmý Liberec je s dvoubodovým náskokem na dostřel, jenže Mora se musí dívat i za sebe. Za ní totiž nervózně přešlapuje mistr ze Zlína, Karlovy Vary a odepisovat není radno ani Mladou Boleslav. „Na tabulku se občas podívám. Většinou po zápase, ale potom už raději ne,“ přiznává jeden z objevů extraligy.

V pátek jedou Olomoučtí do Prahy na led ztrápené Slavie, kde mají šanci se znovu chytit. „Nedívám se na to tak, že jedeme na poslední Slavii, která prohrála tolikrát v řadě. Musíme k tomu přistoupit jako k normálnímu zápasu. Hrát poctivě svou hru, a pokud do toho každý z nás dá maximum, teprve pak můžeme uspět,“ hlásí na závěr Roman Rác.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz