Zaostřeno na talenty. Kdo jsou vycházející hvězdičky WSM Ligy?

Za Frýdek-Místek nastupoval sedmnáctiletý Miloš Roman (39 zápasů, 5+3). Slovenský útočník patří k velkým nadějím pro příští draft NHL. | Foto: Lukáš Filipec, hcf-m.cz

28. prosince 2016, 14:11

Marek Hedbávný

Brzy jim bude první liga malá. Tedy doufejme. Ne vždy dokáží talentovaní hokejisté naplnit předpoklady. Mnohdy dosáhnou větších úspěchů ti, kteří měli v seniorském hokeji pomalejší rozjezd. Důležité totiž je, aby výkonnost neustále rostla a nezastavila se na mrtvém bodě. A k tomu je potřeba tvrdá práce i to pověstné hokejové štěstíčko.

HC Dukla Jihlava

V sestavě Jihlavy nechybí veteráni, zástupci střední generace ani vycházející hvězdičky. Tou nejvýraznější je Jakub Škarek. Čerstvě sedmnáctiletý brankář dovedl Českou republiku k historickému triumfu na Memoriálu Ivana Hlinky, loni úspěšně zvládl baráž a letos si zachytal za Spartu. Pokud mu vydrží zdraví a píle, bude patřit k největším nadějím draftu do NHL v roce 2018. Mezi juniory stále spadá i drobný útočník Lukáš Anděl. V první lize už hraje třetí sezonu. Zranění bohužel zpomalují růst Filipa Dundáčka, odchovance Havlíčkova Brodu. 

Největší příslib podle hokej.cz: Jakub Škarek
Další talenty: Filip Dundáček, Lukáš Anděl

HC Slavia Praha

Přehodnocení slávistických ambic a rozprodej kádru Dominiku Frodlovi paradoxně pomohl. Za Alexandrem Hylákem by se do branky tolik nedostal, což by byla škoda. Frodl totiž dokazuje, že na post jedničky stačí. Byť je mu stále dvacet let,  je klíčovým mužem nové Slavie. Velkou nadějí je i osmnáctiletý obránce Dominik Valík. Další velký talent Jan Kern přestoupil do Sparty.

Největší příslib podle hokej.cz: Dominik Frodl
Další talenty: Dominik Valík

ČEZ Motor České Budějovice

Takřka celý loňský ročník promarodil, dosud neměl zkušenosti se seniorským hokejem a je mu teprve dvacet, přesto je Pavel Pýcha důležitou součástí českobudějovické sestavy. Mezi talenty lze stále počítat i Luboše Roba. Na jednadvacet let už má spoustu zkušeností, letošní ročník je jeho čtvrtý mezi muži. Vychází mu skvěle. Věkem junioři jsou Ondřej Šulek a gólman Petr Kváča, který se vrátil z hostování v Benátkách nad Jizerou. Pokud by Motor postoupil do extraligy, kolem výše jmenovaných může utvořit kostru mužstva na spoustu sezon. 

Největší příslib podle hokej.cz: Pavel Pýcha
Další talenty: Luboš Rob, Ondřej Šulek, Petr Kváča

HC Slovan Ústí nad Labem

Za Ústí nad Labem si letos zahráli jen dva junioři – z Pardubic zapůjčený obránce Josef Zajíc a sparťanský útočník Vojtěch Komárek. Hodně se hovoří hlavně o prvním jmenovaném. Syn známého otce v minulé sezoně nastupoval za Kladno, poté přestoupil do Pardubic. V Dynamu ale šanci mezi muži nedostal, krátce hostoval ve druholigovém Kolíně, načež se s ním domluvilo Ústí nad Labem. Extraligový potenciál má i jeho parťák z obrany David Bernad, hráč ročníku narození 1994.

Největší příslib podle hokej.cz: Josef Zajíc
Další talenty: David Bernad

Českobudějovický obránce Pavel Pýcha.

Českobudějovický obránce Pavel Pýcha. | Foto: Petr Kraus, Hokejové foto - Petr Kraus

Rytíři Kladno

Kladno je vyhlášenou hokejovou líhní, v poslední době jej ale opustila řada talentovaných mladíků: Lukáš Doudera (Třinec) nebo Kryštof Hrabík (Liberec). Nicméně i tak má v zásobě řadu talentů. Takřka z neznáma, bez předchozích startů za mládežnické reprezentace, se vynořil Adam Kubík. Hraje tak dobře, že jej v jednu chvíli trenéři posunuli sestavou k Petru Tonovi. Dočkal se také premiéry za národní tým do dvaceti let. Zajímavá kariéra se věští také vysokému obránci Matyáši Zelingrovi (ročník narození 1999).

Největší příslib podle hokej.cz: Matyáš Zelingr
Další talenty: Adam Kubík

LHK Jestřábi Prostějov

Prostějov má na prvoligové poměry zkušené mužstvo. Mezi talenty tak pro tento případ počítejme ze Sparty zapůjčeného brankáře Jakuba Neužila, ač je ročníkem narození 1994. Když dostane příležitost před Pavlem Kantorem, většinou se ji chopí výborně. V Prostějově má podepsanou dlouhodobou smlouvu, počítá se s ním jako s budoucí jedničkou. Senzační vstup mezi muže zažil sedmnáctiletý junior Matěj Zabloudil. Zkušenosti se seniorským hokejem sbírají v Prostějově i Jiří Hozák, Jiří Vokurka nebo Vojtěch Augustin. 

Největší příslib podle hokej.cz: Jakub Neužil
Další talenty: Matěj Zabloudil

HC ZUBR Přerov

Věkem ještě junior, přesto už hraje druhou sezonu mezi muži. Mládežnický reprezentant Rostislav Šnajnar je další z řady brněnských talentů. V Přerově působí i jeho spoluhráči z Komety Roman Dymáček, Filip Dvořák a Tadeáš Král, ti jsou ale útočníci.

Největší příslib podle hokej.cz: Rostislav Šnajnar
Další talenty: Roman Dymáček

AZ Havířov

Osmnáctiletý Lukáš Doudera strávil podstatnou část letošního ročníku na třinecké farmě ve Frýdku-Místku, pak jej ale získal Havířov. Doudera patří k nejvýraznějším talentům ročníku 1998 v rámci českého hokeje. Extraligu si zahrál už v sezoně 2014/2015 a podobně jako jeho bratr Milan má reprezentační potenciál. Pár sezon to ještě potrvá. Za zmínku jistě stojí i důrazní a statní útočníci Jakub Kotala s Tomášem Gřešem nebo naopak drobnější Lukáš Bednář. Z Jihlavy má AZet zapůjčeného Lukáše Anděla. 

Největší příslib podle hokej.cz: Lukáš Doudera
Další talenty: Jakub Kotala, Tomáš Gřeš

SK Trhači Kadaň

Rychlost, tvrdost, drzost. Tři slova, kterými lze charakterizovat hru Martina Kohouta. Loni hokejově vyrostl v Jihlavě, se kterou zažil těžká utkání po fyzické i psychické stránce. Příslibem pro Karlovy Vary jsou také výkony Ondřeje Beránka a Martina Osmíka. Chomutov zase těší produktivita obránce Roberta Černého, který nastupuje v obranném páru s veteránem Jakubem Trefným.

Největší příslib podle hokej.cz: Martin Kohout
Další talenty: Ondřej Beránek, Robert Černý

Kadaňský obránce Robert Černý.

Kadaňský obránce Robert Černý. | Foto: Dalibor Kachlík, skkadan.cz

HC Stadion Litoměřice

Ostap Safin, český reprezentant s ruskými kořeny, se v Litoměřicích letos jen mihl. Zatím za ně odehrál jen tři zápasy. Většinu sezony tráví ve sparťanské juniorce, nakoukl i do áčka. Je mu sedmnáct let a protože se mu vydařil Memoriál Ivana Hlinky, je dost dobře možné, že jeho jméno v létě zazní na draftu do NHL. Zvlášť, když měří 194 centimetrů. Safinovým spoluhráčem na zlatém turnaji v Břeclavi byl Jaroslav Dvořák, mládežník Hradce Králové a v posledních kolech stabilní člen litoměřické sestavy. Druhým rokem ve Stadionu působí Ondřej Kopta, někdejší mládežnický reprezentant. V produktivitě jsou vidět i Radek Pilař s Patrikem Miškářem.

Největší příslib podle hokej.cz: Ostap Safin
Další talenty: Jaroslav Dvořák, Ondřej Kopta

SK Horácká Slavia Třebíč

Třebíčská sestava je jedna z nejtalentovanějších v soutěži. Partnerská Kometa má totiž vyhlášenou mládež, stahuje si talenty z okolních měst (nebo si je vychová od žáčků) a pečuje o ně. Šikovné ruce a rychlé nohy má Tomáš Havránek. V jeho statistice +/- (- 10) se sice projevuje nedostatek zkušeností, ale až se v mužské kategorii otrká, může být v extralize rozdílovým hráčem. V posledních kolech hraje ve vynikající formě Radim Zohorna. Začíná využívat kilogramů a výšky, bojuje a dává góly. Čas od času se na Vysočině objeví také Karel Vejmelka, Libor Zábranský, Filip Král, Matěj Novák nebo Dalimil Mikyska. Specifikem třebíčské sestavy je Richard Kristl, který nepatří Kometě, ale Plzni. Ač je mu teprve dvacet, je nejlepším střelcem mužstva. Dal už patnáct branek! 

Největší příslib podle hokej.cz: Tomáš Havránek
Další talenty: Radim Zohorna, Richard Kristl

HC Benátky nad Jizerou

Spolupracují s Libercem, Spartou i Mladou Boleslaví. Zástup talentů je tak hodně dlouhý, asi největší ve WSM Lize. Z kádru Bílých Tygrů se na farmě vyhrávají Kryštof Hrabík, Dominik Lakatoš, Filip Pyrochta, Jan Ordoš, Matouš Bělohorský, Tomáš Havlín nebo Jakub Husa. Pražané posílají do Benátek Jiřího Černocha, Jana Havla, Ondřeje Mikliše nebo Vojtěcha Zeleňáka. Bruslaři pro změnu Ivana Ďurače a Lukáše Volfa. Z Českých Budějovic hostuje Radek Prokeš. Sejít se takový manšaft u řeky Jizery za pár let, mohly by Benátky bojovat o titul v extralize. 

Největší příslib podle hokej.cz: Dominik Lakatoš
Další talenty: Kryštof Hrabík, Filip Pyrochta, Vojtěch Zeleňák

HC Most

Josef Stříbrný měl skvělý vstup do sezony – po třech kolem měl na kontě tři branky a dvě asistence. Pak dostal šanci v Litvínově, kde se rovněž prosazuje. Před časem se do Mostu vydal Radek Veselý, loňský účastník mistrovství světa juniorů. Sezonu začal v Kadani, pak zkoušel štěstí ve Finsku. Teď by se mohl stát rozdílovým hráčem v mostecké cestě za záchranou. 

Největší příslib podle hokej.cz: Radek Veselý 
Další talenty: Josef Stříbrný

HC Frýdek-Místek

Roste Slovensku ve WSM Lize budoucí reprezentant? Je to možné, ještě lépe řečeno pravděpodobné. Jméno Miloše Romana by v roce 2018 nemělo chybět na draftu do NHL. Sedmnáctiletý hokejista už si odbyl i premiéru v Třinci. Draft do NHL už má za sebou devatenáctiletý Lukáš Jašek, jehož práva vlastní Vancouver. Raketový rozlet se u Jaška zatím nekonal, stále je ale věkem junior. Oceláři nechávají na farmě také Davida Ciencialu a Marka Růžičku, kteří juniorskou kategorii opustili před dvěma sezonami. Dalšími hráči, s nimiž může Třinec do budoucna počítat, jsou bratři Ondřej a Michal Kovařčíkové. Oba už mají po dvaceti bodech!

Největší příslib podle hokej.cz: Miloš Roman
Další talenty: David Cienciala, Lukáš Jašek, Michal Kovařčík, Marek Růžička

Třebíčský útočník Tomáš Havránek byl se dvaceti body druhým nejproduktivnějším juniorem základní části WSM Ligy.

Třebíčský útočník Tomáš Havránek byl se dvaceti body druhým nejproduktivnějším juniorem základní části WSM Ligy. | Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz