Zázrak na ledě! Finky přepsaly historii, poprvé porazily Kanadu

Foto: iihf.com

(PLYMOUTH, od našeho zpravodaje) Mistrovství světa žen má za sebou teprve třetinu, přesto už stačilo přinést jednu skvělou zprávu pro celý sport: Kanada v rámci turnajů pod hlavičkou IIHF vůbec poprvé prohrála s někým jiným než Spojenými státy! O historický zápis se postaraly hokejistky Finska.

69 porážek, jedna remíza. Přesně takovou historickou bilanci měly Finky s Kanadou před startem letošního šampionátu, jenže teď už proměnily slova v činy. Sobotním vítězstvím 4:3 ukázaly všem ostatním týmům světa cestu, že to jde! A jestli tenhle výsledek někdo pořádně prožíval, určitě to byla brankářka Noora Rätyová.

Jedna z nejlepších gólmanek světa se na mistrovství světa představila naposledy v roce 2013. O rok později po olympiádě v Soči oznámila, že pokud nenajde angažmá v kvalitní profesionální mužské soutěži, s hokejem skončí. Naštěstí našla, naštěstí neskončila, a teď je zpátky – jako královna. „O hodně jsem přišla,“ vypovídala po historickém vítězství.

Co pro vás tahle výhra znamená?
Já osobně to zkouším už třináct let a jedna z nás (Riikka Väliläová, pozn. red.) to zkouší od devadesátých let. Je to historický okamžik. Turnaj je teprve na začátku, ale pro naše sebevědomí je to obrovské povzbuzení.

Určitě je to skvělá zpráva pro celý váš hokejový program. Dokázaly jste si, že můžete Kanadu porazit.
Hlavně pro mladší hráčky je to skvělé, ale i pro ty starší. Vždycky jsme věděly, že je to blízko, ale bylo to „jen“ blízko. Teď se nám to konečně podařilo a už víme, že jsme toho schopné. Je to velká inspirace i pro mladé dívky, poloprofesionální tým porazil profesionální. Potvrzuje to, že se může stát cokoli.

Zdálo se, že výhru slavíte skromně.
My Fini jsme takoví neutrální, neukazujeme moc emocí. Nikdy moc nahoře, nikdy moc dole. Zatímco Američané jsou takoví hlasitejší, to je jejich styl. Tohle je zase náš styl, jsme tišší a necháváme za sebe mluvit činy.

Loni v semifinále s Kanadou vám k překvapení taky moc nechybělo. Pomohl vám tenhle zápas?
Hodně. Často jsme se dívaly na video z tohoto zápasu, ale tentokrát jsme měly trochu jiný plán. Nechtěly jsme se stáhnout do obrany a čekat, tlačily jsme na ně. Chtěly jsme je přebruslit, a myslím, že se nám to celkem dařilo. Daly jsme čtyři góly, to je taky super. Obvykle dáte jeden, dva, teď nám jich tam padlo víc. A taky nám hodně pomohly přesilovky.

Byl tentokrát rozdíl i ve výkonu gólmanek? Kanadským se zápas moc nepovedl, vám ano.
Mají skvělé gólmanky, ale asi samy vědí, že tenhle zápas se jim tolik nepovedl. Na druhou stranu myslím, že jsme daly pěkné góly, měly jsme dobrý pohyb před brankou. Brankářky při většině gólů moc neviděly.

Co jste si v kabině po zápase řekly?
Jenom jsme si to vychutnávaly a říkaly si, ať si to přeneseme i do zápasu s Američankami. Snažíme se zůstat v klidu a soustředit se na další zápas. Stejně nám to nepřinese dobrý pocit, pokud domů pojedeme bez medaile. Byl to teprve druhý zápas a víme, že o výsledku na turnaji rozhodují čtvrtý, pátý a šestý zápas.

Do turnaje jste přitom vstoupily porážkou s Ruskem. Chyběl vám přípravný duel s Američankami, který kvůli jejich bojkotu odpadl?
Hrály jsme aspoň v pondělí proti Česku. Ale je pravda, že nám to tempo trochu chybělo. Další velký důvod podle mě byl, že se hrálo na velkém ledě. Dva týdny trénujeme na malém, a pak nás hodí na velký… Na druhé ploše je to úplně jiný hokej než na první. Ale nakonec myslím, že ta porážka nám pomohla, abychom ze sebe proti Kanadě vymáčkly ještě o něco víc.

Čekala jste osobně na tuhle chvíli?
Rozhodně. Nevím, proč jsem ty čtyři roky vynechala (směje se). O hodně jsem přišla. Jsem velmi, velmi, velmi šťastná, že jsem se vrátila.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz