Zlínský kapitán Miroslav Okál se rozloučil s kariérou. Čas se naplnil, prohlásil

30. března 2008, 19:49

Drahomír Kvasnička

824 – to je konečné číslo, na němž se zastavila extraligová kariéra hokejisty Miroslava Okála (na snímku). Ikona zlínského klubu a dlouholetý kapitán týmu odehrál v neděli poslední zápas ve žlutomodrém dresu. Jiný, s výjimkou dvou let strávených na vojně v Topolčanech, nikdy v české soutěži neoblékl. Stal se tak „nejvěrnějším“ hráčem v jednom klubu v historii českého hokeje.

Okál se loučil s extraligovou kariérou před necelými třemi stovkami diváků, přesto si svou derniéru ve zlínském dresu užil. Zápasy ve skupině play-out ve Zlíně zajímaly jen hrstku nejvěrnějších fanoušků, ti však připravili svému oblíbenci bouřlivé ovace nejen během utkání s Pardubicemi, ale také po něm.

Muž s číslem 60 na zádech a s céčkem na prsou se fanouškům odvděčil úvodní brankou zápasu. V jeho kariéře to byl 218 gól v nejvyšší soutěži. V historii zlínského oddílu není lepšího kanonýra. V počtu získaných kanadských bodů je před Okálem pouze Petr Leška.

„Jsem rád, že mám tuhle špatnou sezonu za sebou,“ oddechl si sedmatřicetiletý veterán poté, co uzavřel svou osmnáctou zlínskou sezonu v seniorské soutěži. „Lidé vytvořili skvělou atmosféru. Myslel jsem, že nebudu brečet, ale nešlo se tomu ubránit.“

Miroslav Okál patřil ve Zlíně vždy mezi nejoblíbenější hráče. Fanoušky si získal především neúnavnou bojovností. Poctivý dříč přivedl mužstvo k historickému titulu mistra v sezoně 2003/2004. „Čekal jsem na titul strašně dlouho a když se nám ho podařilo vybojovat, byl to neskutečný pocit. To jsou okamžiky, které každý nezažije. Vážím si, že jsem měl tu možnost,“ vracel se Okál s pohnutím k vrcholu kariéry.

Významně se však podílel i na zisku tří stříbrných medailí v letech 1995, 1999 a 2005 a na bronzovém úspěchu v roce 2002. „Byla to dlouhá a krásná hokejová cesta. Jednou ta chvíle musela přijít a teď je tady. Škoda, že nebyl plný stadion, loučení by bylo asi ještě hezčí, ale i tak jsem šťastný,“ bilancoval Miroslav Okál.

Jeho kariéra v seniorské soutěži začala téměř přesně před dvaceti lety. Osmnáct dnů po svých osmnáctých narozeninách naskočil do posledního utkání skupiny o udržení v Brně. Tehdejší Gottwaldov porazil Kometu 7:4 a Okál zaznamenal první gól v kariéře. Brankou v zápase skupiny o udržení se s ní také rozloučil.

„Vzpomněl jsem si na to a skoro se mi to nechce ani věřit. Začátek mé kariéry v dospělém hokeji mi vyšel a dobře jsem ji také zakončil. Jsem moc rád,“ radoval se borec, jenž po utkání svlékl dres a věnoval ho rodičům.

O tom, zda bude letošní nepovedená sezona pro Okála poslední, nakonec rozhodlo vedení klubu, které svému nejvěrnějšímu hráči nenabídlo novou smlouvu. „Tak trochu jsem to očekával,“ přiznal oblíbenec zlínských fanoušků.

„V kabině je potřeba udělat místo mladým hráčům a i kdybych ještě v další sezoně hrál, asi bych byl až ve čtvrté řadě, a to nemá smysl. Také už se cítím trochu obouchaný, mám nějaké šrámy a leccos za sebou. Myslím, že to stačilo a že jsem toho dokázal celkem dost. Čas se naplnil,“ krčil Miroslav Okál smířeně rameny.

Vrátka k hokeji v nižší soutěži si však ostřílený forvard nechal otevřené. „Zatím to neřeším. Teď si chci odpočinout a teprve, kdyby přišla nějaká nabídka, budu o tom přemýšlet,“ tvrdila živoucí legenda zlínského hokeje.

Bezprostředně po skončení sezony čeká zlínského kapitána nová hlavní role – je třeba se rozloučit s mužstvem. „Je konec sezony, takže rozlučka je připravena. Myslím, že to bude veliké,“ pousmál se Okál.

Ani v příští sezoně však na své současné spoluhráče Okál nehodlá zapomenout. „Budu s klukama v kontaktu. Zlín není velké město, takže se budeme potkávat. Určitě si s nimi někdy přijdu zatrénovat nebo zajezdit na kole a povzbudit je, až začne extraliga.“

Řada hráčů, kteří skončí s hokejem se vydává na dráhu trenéra, Okála však tato cesta neláká. „Po této kariéře netoužím. Půl života u hokeje mi bohatě stačí. Dá se žít i jinak. Teď si odpočinu, užiji si nějaký čas se svými dcerami a potom se rozmyslím, co bude dál,“ dumal Okál nad budoucností.

Jednu událost však má naplánovanou už nyní. V den prvního domácího utkání příští sezony bude opět stát na ledě Stadionu Luďka Čajky. Vedení klubu totiž chystá pro svého nejvěrnějšího hráče oficiální poděkování, jehož součástí se stane vyvěšení jeho dresu s číslem 60 mezi nejvýznamnější osobnosti v historii zlínského hokeje.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz