Zmatky u hvězdiček: Američan Yan bude možná Rus, Timašov je Švéd

29. června 2015, 10:58

Václav Jáchim

Draft NHL je každoročně šancí pro nejlepší juniory planety, bez ohledu na národnost. Během letošního výběru v Sunrise na Floridě přišlo na řadu 211 juniorů, ne u všech ale bylo zřejmé, koho přesně reprezentují. Zmatky u hvězdiček vyplývají stále víc z toho, že někteří hokejisté v mladém věku odejdou s rodiči do ciziny, případně později sami zváží, který národní tým posílit. Letos se to týkalo Švédů, jichž bylo v draftu 20 a nikoli 19, ale i Rusů. Těch přesní statistici napočítali 18, ovšem v mnoha pramenech je uváděn počet 17.

Rozdíly způsobily Dmitrij Timašov a Pavel Karnauchov. Prvně zmíněný útočník se narodil na Ukrajině, tehdy bylo jeho křestní jméno uváděno jako Dmitro. Posléze vyrazil s rodinou do Švédska, kde se jeho tatínek a maminka usadili. Malý Dmitrij se dal na hokej a dotáhl to tak daleko, že se loni dostal i do silného švédské osmnáctky pro Memoriál Ivana Hlinky.

Pavel Karnauchov hrál stejný turnaj také. Ovšem za Rusko, přitom pochází z Minsku. "Narodil jsem se v Bělorusku, mám tam rodinu a dům. Mohl jsem jít do běloruské reprezentace, měl bych to určitě mnohem snazší. Ovšem já si vybral Rusko. Nechci hrát proti Španělům, ale proti nejlepším soupeřům světa. Mám v sobě velký sen - dostat se na světový šampionát nejvyšší úrovně," řekl deníku Sovětskij Sport.

Karnauchov se už nějaký čas zdokonaluje v juniorském týmu Calgary Hitmen, kde před lety váleli třeba Pavel Brendl nebo David Vrbata. Když to dobře půjde, město nezmění, v draftu NHL po něm totiž sáhli Calgary Flames. Už ze 64. příčky putoval pod křídla klubu NHL Denis Yan (na snímku), což je sice Američan, ale jinak čistokrevný Rus. "Žijí tam moji rodiče, ruština je můj první jazyk," uvedl útočník, který do třetice také startoval na Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi a Piešťanech.

Výtečný bruslař a bojovník obléká dres juniorky Shawiniganu z QMJHL, kde by měl působit i v příštím ročníku. V draftu ho získala Tampa Bay, která má poslední dobou na talenty nos. "Prosadit se u Lightning, to je ohromná výzva! Myslím ale, že ještě jednu sezonu strávím v quebecké lize," odhadl. Co když dostane nabídku hrát za národní mužstvo? "Pokud se ozvou Američané i Rusové, budu to zvažovat. Startu za sbornou bych se nebránil, teď opravdu nevím," pokrčil rameny.

Yan má dvojí občanství, za Spojené státy hrál dosud jen na Hlinkově memoriálu. Kdybych chtěl obléci ruský dres, klidně může. Směrodatné jsou v tomto ohledu velké světové turnaje, tedy šampionáty a olympijské hry. Pokud se jich hráč zúčastnit v brvách jiného státu, smí během kariéry udělat jedinou změnu - ovšem za předpokladu, že v nové zemi delší dobu žije a hokejově působí.

Místo narození hráče není v draftu zcela rozhodující k určení toho, jakou zemi vlastně dotyčný hokejista ve výběru hájí. Daniel Sprong je Nizozemec, ovšem hokejově se vypracoval v Kanadě, za níž chce v budoucnu hrát. Denis Malgin má ruské rodiče, reprezentuje ovšem Švýcarsko, kde přišel na svět. Je podobným případem jako třeba Aleksander Barkov nebo Kevin Fiala. Zatímco Yan teoreticky zvažuje start za Rusko, jiný útočník Alexander Galchenyuk se rozhodl opačně. Jeho otec oblékal dres Běloruska a Sovětského svazu, hvězda Montrealu má doma bronz z MS 2013 s výběrem USA.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz