Změny v přípravě na MS: Začne Smoleňák, končí Šimek, Kousal a L. Kovář

27. března 2015, 11:50

Václav Jáchim

Druhý týden přípravy na domácí mistrovství světa uzavřeli čeští hokejisté, v příštím už je čekají první zápasy. Elitní výběr odletí před Velikonocemi do Norska k duelům Euro Hockey Challenge, trenér Vladimír Růžička udělal další změny v kádru a navíc čeká, jak bude vypadat zdravotní stav mužstva. "V úterý začne Vláďa Sobotka, jeho třísla by měla být v pořádku. Problémy má nadále Míra Blaťáka, podle odhadu lékařů by bylo potřeba ještě zhruba deseti dnů," říká Růžička.

Hlavní trenér na zadáka Omsku počká, ačkoli mistra světa 2010 trápí následky zraněné stehenního svalu. "Míra bude pokračovat v léčebných procedurách, příští týden na led nepůjde. Pokud se dá dohromady, pak by začal s tréninkem," konstatuje. Do přípravy se zapojí i další hokejisté, s nimiž reprezentace počítá. Na úterní sraz do pražských Letňan dorazí zadáci Filip Novák a Petr Čáslava, jenž překonával chřipku.

Tento týden zahájili tréninky s mužstvem další krajánci z KHL Jakub  a Jan Kovářové nebo Petr Koukal, po víkendu ohlásí nástup obránci Jakub Krejčík, Petr Zámorský a útočník Radek Smoleňák. "Ten se švédským MODO už ukončil sezonu, takže s ním počítáme. Radek už s námi v pátek trénoval," reaguje Růžička. Nástup dvojice beků ze švédského Örebrö potvrdil už dřív. Trenérský štáb se naopak rozhodl nepozvat nikoho z hokejistů Zlína, kteří v pondělí vypadli z play off po sedmém čtvrtfinále s Kometou Brno.

Širší soupiska doznala i škrtů. "Pokračovat s námi nebudou obránci Radim Šimek, Lukáš Kovář a útočník Robert Kousal," hlásí Růžička. Minulý týden skončili Roman Horák s Janem Schleissem, další úpravy nastanou poté, jakmile se zapojí další hokejisté, jimž to umožní klubové povinnosti. Ale to patrně chvíli potrvá, protože v ruské KHL nebo tuzemské Tipsport extralize teprve ve čtvrtek odstartovaly bitvy v semifinále play off.

Reprezentanti stihli tento týden pět tréninků, druhým týdnem se potili na stadionu ve Velkých Popovicích. Růžička si tamní podmínky pochvaluje. "Musím říci, že jsme byli maximálně spokojeni. Je tam navíc jedna podstatná výhoda: ledová plocha má rozměry 60 x 30 metrů, tedy stejné jako kluziště, na němž se bude hrát světový šampionát," připomíná.

Po víkendu se hokejisté sejdou v pražských Letňanech, ale není vyloučeno, že se ještě posléze vrátí do Velkých Popovic. Městečko jižně od Prahy by mělo hostit elitní výběr tři dny v týdnu před startem šampionátu, reprezentanti se tam ale možná ukáží dřív. "Uvidíme, jak to bude dál. O téhle varianta přemýšlíme. V Letňanech je led bohužel menší," připouští reprezentační trenér.

Hokejisté nechali za zády období bez přátelských utkání, koncem příštího týdne přijdou první zápasy. "Jedeme do Norska, kde pro nás začíná Euro Hockey Challenge. O sestavě ještě rozhodneme, ale někteří hráči utkání vynechají. Nenastoupí Míra Blaťák ani Vláďa Sobotka, volnou budou mít Jirka Novotný, Petr Čáslava, Radek Smoleňák. Zátěž rozložíme, máme širší kádr," vysvětluje Růžička.

Česká reprezentace si teď dá tři dny pohov, od úterý 31. dubna bude znovu pohromadě v pražských Letňanech. V přípravě na mistrovství světa bude pokračovat 30 hokejistů (včetně Blaťáka) - tři brankáři, jedenáct obránců a 16 útočníků.

Nominace české reprezentace na další fázi přípravy před MS:

Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL),  Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň), Jan Lukáš (Sparta Praha/Kladno). 

Obránci:
Miroslav Blaťák (Omsk, KHL), Jan Kolář (Vladivostok, KHL), Filip Novák (Dynamo Moskva, KHL), Jakub Nakládal (Turku, Finsko), Petr Zámorský, Jakub Krejčík (oba Örebrö, Švédsko), Petr Čáslava (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice), Vojtěch Mozík, Jakub Jeřábek (oba HC Škoda Plzeň), Bohumil Jank, Martin Pláněk (oba Mountfield HK).

Útočníci:
Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Vladimír Sobotka (Omsk, KHL), Petr Koukal (Jokerit Helsinky, KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Martin Růžička (Čeljabinsk, KHL), Radek Smoleňák (MODO, Švédsko), Petr Pohl (Eisbären Berlín, DEL), Dominik Simon, Jakub Lev (HC Škoda Plzeň), Vladimír Svačina, Ondřej Roman (oba HC Vítkovice Steel), Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Liberec), Tomáš Zohorna, Lukáš Radil (oba HC ČSOB Pojišťovna Pardubice).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener
Hlavní trenér: Vladimír Růžička
Asistenti: Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček
Manažer týmu: Martin Loukota
Trenér brankářů Martin Prusek.
Video trenér: Jan Procházka. 
Kondiční trenér: Lukáš Stránský
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil
Fyzioterapeut: Michal Truc.
Hospodář: Zdeněk Šmíd.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka.

Program přípravných utkání reprezentace před MS:

Euro Hockey Challenge 2015:

Pátek 3. dubna: Norsko - Česká republika (Lillehammer, 19 hodin) 
Sobota 4. dubna: Norsko - Česká republika (Lillehammer, 17 hodin)

Čtvrtek 9. dubna: Česká republika - Slovensko (Jihlava, 17 hodin)
Pátek 10. dubna:  Česká republika - Slovensko (Jihlava, 18 hodin)

Euro Hockey Tour 2015-15:

Pátek 17. dubna: Švédsko - Česká republika (Umea, 19 hodin)
Neděle 19. dubna: Švédsko - Česká republika (Timra, 15 hodin)

Středa 22. dubna - Neděle 26. dubna: dvě utkání Česká republika - Finsko (místo termíny a časy utkání budou upřesněny)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz