Žolík Zaťovič oslavil návrat gólem. Byl jsem pořádně natěšený, přiznává

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

17. května 2016, 16:40

Václav Jáchim

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Na mistrovství světa do té doby nesehrál jediný celý zápas. Martin Zaťovič zpravidla plnil roli třináctého útočníka, duel s Dány strávil na tribuně. Na poslední zápas se ale vrátil do sestavy a proti Švýcarům se hned předvedl přesnou. "Byl jsem pořádně natěšený. Když jsem dal ten gól, zařval jsem si. Euforie musela ven," povídá někdejší bojovník Karlových Varů, který poslední dvě sezony strávil v ruském Ladě Toljatti.

Když odcházel z velké bitvy, která Čechům podepsala první příčku ve skupině, ještě se vydýchával. Na ledě nechal všechny síly. "Byl to těžký zápas. Vstoupili jsme do něj přesně tak, jak jsme si řekli. Chtěli jsme hrát co nejvíc před brankou Švýcarů, abychom se nedostávali pod tlak. Švýcaři riskovali, chodili na nás ve dvou, toho jsme se chtěli vyvarovat. Dali jsme nějaké góly, ten konec byl ale hodně náročný," připomíná.

Finiš duelu si hokejisté představovali jinak, nakonec z toho vzešlo divoké skóre, ačkoli elitní výběr už vedl 5:2. "Švýcaři věděli, že nemají co ztratit. Začali hrát hurá hokej, všichni chodili dopředu. Při dvojnásobném oslabení se měli bránit, místo toho ale měli všechny tři hráče za naší bránou. To jsem ještě nikdy neviděl. Myslím, že i sami byli na ledě překvapeni. Na nás bylo, abychom se toho vyvarovali, ale stalo se. Hlavně, že se vyhrálo," uleví si.

>> Nájezd Made in Kašpar zase pomohl. Když je místo, cpu to dolů, hlásí střelec

Zaťovič šel do akce po delší pauze. Na šampionátu sice zapsal dva starty, jen v utkáních proti Lotyšsku a Norsku. Na dálku sledoval, jak kamarádi bojují o play off a pak o co nejlepší výchozí pozici. Když dostal pokyn, aby na Švýcary naskočil, tušil, že ho čeká tvrdá šichta. "Na ledě to ale byl velký záhul, protože zápas se hrál v obrovském tempu. Chyběla mi herní praxe a myslím, že to šlo poznat. Člověk se pak na ledě hledá. Postupně jsem se do toho ale dostával," zmiňuje dojmy po návratu do činné služby.

Reprezentanti v Moskvě uplatňují systém hry, který je založen na kondici." Hrajeme fyzický hokej, hodně bruslíme, což se lidem musí líbit." Duel proti Švýcarům si Martin okořenil přesnou trefou, měl z ní ohromnou radost. "Určitě mi ten gól pomůže. Ale především jsem byl rád, že jsem přispěl týmu, když už mě trenéři do sestavy dali." Celkově třetí česká branka v zápase padla bleskově, hned po vhazování. "Využil jsem toho, že se obránci zamotal puk pod nohama a byl trošku dezorientovaný. Radek Faksa chtěl vyhrát bully nahoru a říkal mi, ať to čekám. Puk ale šel neutrálním směrem," rozebírá situaci ze 42. minuty.

Teď už mohou hokejisté myslet na čtvrtfinále. Po volné středě nastoupí ve čtvrtek od 15:15 proti Američanům. Tým zůstává v Moskvě, vyhne se únavnému přesunu do Petrohradu a přivykání neznámému prostředí. "Je to super. Nemusíme cestovat a převážet všechny věci. Bude prostor k regeneraci, paráda," libuje si. Národní tým hned po utkání se Švýcary věděl, kdo bude jeho dalším protivníkem. "To je dobře spíš pro trenéry, kteří už si můžou začít na videu sestříhat hru Američanů a pak nám to ukázat."

Účastník tří posledních šampionátů zažil čtvrtfinále s týmem USA už předloni v Minsku. Výběr trenéra Růžičky tehdy zvítězil 4:3 a postoupil. "Může to být podobné jako tehdy. Čekám těžký zápas, myslím, že rozhodne pár gólů. Musíme hrát svůj hokej a připravit se na jejich zakládání útoků. I na přesilovky. Bude to boj," uvědomuje si. Zatímco soupeř se musí do ruské metropole stěhovat, Češi prostředí v Parku legend dobře znají. "Doufám, že to bude naše výhoda. Každé čtvrtfinále je náročné. Máme před sebou tým, který hraje zámořský hokej. Povedlo se nám vyhrát skupinu, což je super, před play off jsme se dobře naladili. Pevně věřím, že to s Američany zvládneme," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz