Zranění vzalo Pöpperlemu finiš sezony. Hokej mi docela chybí, říká

Foto: hcsochi.ru

7. března 2015, 12:45

Václav Jáchim

Nejprve hektický úvod, pak série parádních zápasů - a nakonec smolné zranění. Angažmá Tomáše Pöpperleho v Soči by se dalo rozdělit na tři části, českého brankáře každopádně mrzelo, že nebyl u finiše sezony. "Během utkání v Záhřebu jsem se chtěl odrazit na dorážku a najednou jsem v koleně ucítil bolest," popisuje. Někdejší reprezentant musel na čas vysadit, přesto věřil, že si ještě letos zachytá. Stalo se, leč jen krátce. Problémy se znovu vrátily!

Přitom Pöpperle držel nováčka KHL vynikajícími výkony. Byl to především on, díky komu šli hokejisté z dějiště poslední zimní olympiády tabulkou vzhůru. "Po tom zranění jsem se v klubu domluvil, že pojedu domů a podstoupím léčbu. Nikdo mi nedělal problémy, říkal jsem si, že to bude dobré. Když jsem se pak vrátil, šel jdeme do zápasu - a zase se mi koleno ozvalo. Nemělo cenu dál se trápit," popisuje.

Vicemistr světa pomohl Soči k postupu do play off, svěřenci trenéra Bucajeva to stihli v posledním duelu proti CSKA Moskva. Stejného soka pak dostali v prvním kole play off, ovšem český brankář už u toho nebyl. Do utkání naskakoval kolega Andrej Gavrilov, Pöpperle letěl s předstihem domů. "V Praze jsem už skoro dva týdny. Chytat jsem nemohl, koleno bolelo. Sezona pro mě skončila," líčí smutně.

Parta byla dobrá, v Soči jsme drželi při sobě

Spoluhráčům fandil na dálku. Soči coby nováček mohlo jen překvapit, nakonec neuhrálo ani jedno střetnutí. "Prohráli jsme 0:4, tři zápasy z toho byly o gól. Ale v klubu hodnotili naše vystoupení pozitivně, hlavně tam byla radost z postupu do play off. Jsme nový tým, který se rodil za pochodu. Navíc hrajeme v Západní konferenci, kde je konkurence skutečně velká," připomíná.

Sám se přidal až krátce před startem ročníku. Jedničkou Soči měl být původně Kanaďan Leighton, nicméně ten nejprve zrušil smlouvu ze zdravotních důvodů, načež si našel angažmá v zámoří. Pöpperle dorazil po nečekaně divoké dovolené v Chorvatsku, kde se jeho paní narodil syn. První dny a týdny nebyly pro jediného českého krajánka v kádru nováčka KHL snadné. "Docela hektika, ale pak si to všechno postupně sedlo. Dostali jsme se do herní pohody, přišly výsledky a vzestup k lepším pozicím v tabulce," konstatuje.

Sám přispěl výtečnou formou. Pöpperle byl vyhlášen gólmanem týdne v KHL, stal se gólmanem číslo jedna. Soutěž předtím chytal už v pražském Lvu, tentokrát se poprvé ocitl na angažmá v Rusku. "Ale úplně typicky ruské prostředí to nebylo," usmívá se v náznaku života v Soči. Hokejisté našli zázemí v tamní olympijské vesnici - kousek od arény Bolšoj, kousek od moře. "Zvykl jsem si, také parta se udělala dobrá. Nebyly tam žádné problémy, drželi jsme při sobě, což byl jeden z faktorů postupu do play off," upozorňuje.

Volno zraněného brankáře? Rodina a hokej v televizi

Představitelé Soči měli možnost využít většího počtu krajánků, vedle Pöpperleho nastupovali v týmu zámořští borci Emmerton, Clay Wilson, Whitney. K dispozici byli Švédové Wärn s Peterssonem, finský bek Järvinen nebo Bělorus Andrej Kosticyn. Mužstvo v historicky prvním ročníku nezklamalo, Tomáš Pöpperle získal díky kvalitní formě plusové body. Zůstane i pro příští ročník? "Uvidíme, zatím to neřeším. Pokračovat bych chtěl, mám za sebou adaptaci, znám prostředí. Ale nevím. Teď netuším, jaké má vedení plány. Až nastane čas, sednu si s agentem a budoucnost začneme řešit," reaguje.

V těchto dnech se bývalá opora Sparty věnuje hlavně rodině, po měsících odloučení není divu. "Malého syna jsem celou dobu pořádně neviděl. A dceru skoro také ne. Byly tam za mnou s manželkou jen dvakrát na dva týdny, takže teď jsem rád, že můžeme být všichni pohromadě." Se zraněným kolenem podstoupil vyšetření, od lékařů dostal pokyn hlavně zůstat v klidu. "Při běžném chození noha nebolí, ale jak udělám nějaký nezvyklý pohyb, ozve se to. Musím být trpělivý a počkat," uvědomuje si.

Dosud jen jednou končil ročník tak brzy jako letos. "Se Lvem jsme před dvěma lety dohráli hned v prvním kole, také nás vyřadilo CSKA 4:0 na zápasy," vzpomíná. Tehdy ovšem Pöpperle chytal, kdežto teď nebyl v patřičném zápřahu někdy od první poloviny února. "Však už se mi po hokeji trošku stýská. Docela mi chybí. V televizi se dívám na zápasy play off, je to takové nezvyklé. Jiní kluci mají zápasy a já se už pomalu začínám těšit, jak zase začnu," usmívá se závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz