Beran o misi ve Slavii: Prožili jsme si peklo. A narážky Jihlavy? Oni z toho žijí...

Matěj Beran | Foto: Markéta Křížová, hc-slavia.cz

Sešívanou bandu vytáhl z bažiny sedmnácti trefami do černého. Další boj o přežití v Kladně? Chyba lávky – Matěj Beran od října přesídlil do Edenu. A přiložil obě ruce ke slávistickému happyendu. „Spadl nám obrovský kámen ze srdce,“ přiznal urostlý chasník. Po úspěšném comebacku proti Třebíči může tradiční klub pořád vypáčit dveře do play off.

„Z obou stran to byl zvláštní hokej. Pro nás zlaté dva body, nepodali jsme tak dobrý výkon jako v jiných zápasech,“ hodnotil nejprve Beran středeční partii, kterou červenobílí ovládli 3:2 po prodloužení.

Ale ukázala se vaše mentální odolnost, ne?
Určitě. Peklo jsme si už prožili, play off by pro nás bylo za odměnu. Teď pojedeme do Kolína, kde to chceme urvat za každou cenu a postoupit do předkola.

Pociťoval jste, že se celý klub semknul a všichni táhli za jeden provaz?
Přesně tak. Když budete pracovat tři dny, tak to hned ten čtvrtý nepřijde... Byli jsme nastavení tak, že jsme furt věřili. Začali jsme fakt hrát jeden pro druhého. 

„Když budete pracovat tři dny, tak to hned ten čtvrtý nepřijde...“

A v sobotu definitivně zaškrtili sestupového strašáka...
Spadl nám obrovský kámen ze srdce. Předvedli jsme charakter, celou dobu jsme tvrdě pracovali a vrátilo se nám to. Věřili jsme tomu, že to udržíme. Máme super sérii a nekončíme. Čeká nás nejdůležitější zápas sezony, i když už jsme si to letos říkali tak dvacetkrát. (usměje se) Teď už to tak je, ale hrajeme jen o to hezké. Jsme rádi, že nejsme v kůži ostatních. 

Čím do slávistického mlýna přispěl Patrik Eliáš jako konzultant?
On měl neskutečnou kariéru, klobouk dolů před ním. Takovou by si přál každý. Navíc má skvělé názory, hodně nám pomáhá. V Kladně jsem mohl pracovat s Jardou Jágrem a Plekym (Tomáš Plekanec, pozn. red.), teď zase s Patrikem. To jsou všechno obrovské persony českého hokeje. Za poslední roky jsem se hodně naučil, moc si toho vážím.

„V Kladně jsem mohl pracovat s Jardou Jágrem a Plekym, teď zase s Patrikem Eliášem.“

Dostihy o předkolo se docela zašmodrchaly, kontroval jste už tabulku?
Vůbec nevím, jak hrají ostatní, dneska jsme začínali brzo. Přeju jen bráchovi v Jihlavě, aby to udělali. Asi se to ještě nějak zamotá. Do Kolína prostě jedeme vyhrát, i když to bude extrémně těžký zápas. Oni doma hrají dobrý hokej, ale my jsme na to skvěle připravení.

Za posledních dvacet kol se pyšníte nejlepší formou v Chance lize. Jen si vzpomeňte na vzkříšení Zlína, kam to loni nakonec dotáhl...
Tohle úplně neřešíme, co může být potom. Vždycky máme v hlavě další jeden zápas, tak jsme to brali celý leden a únor. Pro nás nemá smysl, abychom se dívali, kam se můžeme dostat dál, když tam ještě ani nejsme.

Mimochodem, jak byste se příští týden tvářil na trip do Pelhřimova? Jihlava vám nemůže zapomenout rozhovor z baráže, kdy jste pronesl, že už tam snad nikdy nebudete muset jet…
(usměje se) Oni jsou tam trošku takoví… Soupeře si určitě vybírat nebudu, ale Jihlavu bych chtěl nejradši, protože tam je brácha. Zbytek nebudu komentovat. Pro mě je to dva roky stará věc, oni z toho z nějakého důvodu stále žijí. Pobavil jsem se tím, ale jsem nad věcí. V klidu.

„Od trenérů a majitelů jsem dostal velkou důvěru, snažím se ji splácet každý zápas.“

Na Kladně tehdy veleli jiní lídři, ve Slavii jste se v hierarchii vyškrábal nahoru. Vzrostl váš vliv na kabinu?
Určitě, je to trochu jiné. Věděl jsem, že to tady bude hodně stát na mně. Od trenérů a majitelů jsem dostal velkou důvěru, snažím se ji splácet každý zápas. Věřím, že se mi to povedlo. Všichni jsme tvrdě makali, teď se nám to vrátilo.

Co se vlastně pokazilo u Rytířů? Svého času jste si tam vybudoval stabilní pozici a dvakrát atakoval hranici deseti gólů...
Myslím, že to bylo nahnuté už v loňské sezoně. Asi mě nechtěli trenéři. Beru to jako uzavřenou kapitolu, to je spíš otázka na ně. Nechci se k tomu vracet. Přišel jsem do Slavie, abych si tady hokej mohl užívat.

Nedumal jste někdy nad tím, jestli být rozdílový hráč v Chance lize, nebo zůstávat v extralize na úkor toho, že čas od času dostanete jen pár minut?
Je to různé. Ale rozhodně radši budu hrát dvacet minut za zápas, než jet někam na Moravu, abych tam proseděl většinu času na střídačce. Kvůli tomu hokej prostě nehrajete. 

„Na nic si nestěžuju, oni se rozhodli věřit jiným hráčům. Na tom není nic špatného.“

V minulosti jste extraligu zmiňoval jako primární cíl. Platí to?
Takhle… Já si nemyslím, že jsem ty dva roky na Kladně měl špatné. Projevilo se tam plno věcí, které jsem nemohl ovlivnit, ale takový je hokej. Na nic si nestěžuju, oni se rozhodli věřit jiným hráčům. Na tom není nic špatného, to je jejich věc. Samozřejmě Kladnu přeju, aby extraligu zachránilo. Jinak to neřeším.  

Delší spolupráce se Slavií připadá v úvahu?
Na to je brzo, to bych moc nechtěl komentovat…

Matěj Beran

Matěj Beran | Foto: Karel Švec, hc-slavia.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz