Blümel pískal na sedmi MS. A syn Matěj? Táta říkal, ať si to užiju

Foto: Ondřej Kalát, Český hokej

22. května 2021, 15:15

Josef Prášek

Jeho otec už byl na sedmi mistrovství světa. Ovšem jako rozhodčí. Dvacetiletý Matěj Blümel se probojoval na letošní šampionát v Rize. „Je to skvělý!“ ujišťoval ještě před zapsáním na soupisku.

„O něčem takovém jsem snil od doby, kdy jsem začal hrát hokej,“ pochvaluje si samotný útočník Matěj Blümel

Jeho táta je bývalý uznávaný rozhodčí. „Říkal mi, ať si to tady užiju, a to s jakoukoliv rolí,“ prozrazuje syn rozhodčího, který byl na MS už sedmkrát, čtyřikrát také pískal finále a třikrát byl na olympijských hrách.

„Já tátovi říkal, že snad v rodině nebude sedm účastí, ale osm! Tak uvidíme,“ usmívá se talentovaný forvard, jenž v přípravě před MS odehrál 12 zápasů (4+4).

„O něčem takovém jsem snil od doby, kdy jsem začal hrát hokej."

Už jen letenka do Rigy pro něj byla splněným snem. „Já sám jsem tomu nevěřil. Když začal kemp, tak jsem si i říkal s klukama, že šance je tak jednoprocentní,“ vrací se o několik týdnů zpět.

„Čím více jsem ale přežíval a zůstával, tak tím více jsem tomu začínal věřit. V hloubi duše jsem doufal, že by to mohlo vyjít,“ dodává Blümel.

A ono to vyšlo. Vybojoval si účast na světovém šampionátu, kde je i řada hráčů ze zámoří…

Foto: Jan Beneš, Český hokej

„A že tady jsem ve 20 letech s klukama z NHL, KHL či jiných soutěží? No, paráda, užívám si každý den,“ raduje se.

Je to pro něj obrovská zkušenost. „Snažím se i odkoukat to, co mi v kariéře může dále pomoci,“ netají se pardubický hráč.

Trenéři ho na začátku MS na soupisku nazapsali a první duel sledoval jen z tribuny.

„Jsou tady daleko lepší kluci. Ale já se jim snažím vyrovnat a taky si chci vybojovat místo."

„Já jsem s tím víceméně počítal. Přijeli sem kluci z NHL a ten tým má své hvězdy a jsou tady daleko lepší kluci. Ale já se jim snažím vyrovnat a taky si chci vybojovat místo,“ povídá odhodlaně.

S trenérem svou roli už probíral. „On mi říkal, že mám makat dál a že uvidíme, jak to půjde v průběhu turnaje,“ vykládá směrem k Filipu Pešánovi.

A dále to šlo ještě lépe, trenéři ho dopsali na soupisku před zápasem se Švýcarskem.

Matěj Blümel byl tak dopsaný jako 16. útočník. Do té doby ale trénoval normálně s týmem, protože hodně cvičení jezdí forvardi po dvou.

„Nadbytečný si tam nepřipadám, jsem rád, že tady jsem."

A když ne, tak se s někým střídá. „Nebo když má někdo problém třeba s nožem na brusli, tak jdu místo něj. Zaskočím je. Kluci jsou skvělí a vždy mě tam pustí. Někdy jsou rádi, když je tam můžu vystřídat,“ vtipkuje.  

„Nadbytečný si tam nepřipadám, jsem rád, že tady jsem,“ zdůrazňuje rodák z Tábora, který v uplynulé sezoně nasbíral za Dynamo 36 bodů.

Čeští hráči už mají za sebou úplné dny izolace, kdy museli být zcela sami na pokoji. Na hotelu se mohou už vídat alespoň mezi sebou. Dokonce jim byl dovezen pingpongový stůl nebo herní konzole.

„Hrál jsem s Radanem Lencem a Petrem Kváčou ping-pong. Oni mají stůl dokonce v Liberci, což my v Pardubicích nemáme,“ pozastavuje se.

„Takže jsou lepší, ale snažím se jim vyrovnat. Prohrál jsem, ale byla to těsná a čestná porážka,“ vykládá k volnému času na hotelu.

A i když je Matěj benjamínek celého týmu, tak až tolik povinností navíc nemá. „Sbírám jen puky. Máme skvělé kustody a ti dělají skoro vše za nás,“ děkuje jim se smíchem účastník juniorského mistrovství světa.

Zahraje si i v Rize mezi dospělými?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz