Čechům se nevěří nikdy, říká Hanzal. Světový pohár ho pošle dřív na brusle

10. června 2016, 15:12

Václav Jáchim

Naposledy reprezentoval na olympiádě v Soči, teď se Martin Hanzal těší, že se představí na Světovém poháru. Útočník Arizony byl ve výhledu trenérů před oběma posledními šampionáty, ovšem pokaždé byly proti zdravotní potíže. Letos Hanzala zradila kyčel, navíc pak také otřes mozku. V klubu neprošel zdravotní prohlídkou a na MS do Moskvy tudíž nevyrazil. "Lékaři mi řekli, že potřebuji delší klid. Dal jsem si tedy volno a je to znát," konstatuje spokojeně.

Bojovník, jenž vyniká ohromnou stabilitou, hokejovým nápady, předvídavostí a třeba i úspěšností na vhazování, už je v plné přípravě na nový ročník. Volno tráví doma na jihu Čech, hodně s malým synem, který jde v jeho stopách. "Hraje hokej, jako táta se mu snažím co nejvíc pomoci," říká. V pátek absolvoval setkání klientů agentury Sport Invest, pro níž pracuje i Martinův starší bratr Jiří, v podvědomí už sem tam myslí na zářijový pohár. "Utkají se nejlepší z nejlepších, bude to událost!" upozorňuje.

V sezoně jste měl několik zdravotních potíží, všechno zakončil otřes mozku po ráně kotoučem do hlavy. Už jste v pořádku?
"Jo, jsem na tom dobře. Začal jsem trénovat a zatím mi všechno drží (klepe na stůl). Zdravotně bych neměl mít žádný problém, všechno směřuju ke Světovému poháru."

Co vás přesně trápilo?
"Už od Vánoc mě zlobila kyčel, došlo k natržení v jejím pouzdru. Dohrával jsem s tím sezonu, poslední týden pak přišel otřes mozku, musel jsem tedy vynechat závěrečných pět zápasů. Ale horší byla kyčel. Dostával jsem do ní průběžně injekce, pořád mě to trápilo. Řekli mi, že potřebuju dva měsíce klid. Ten proběhl a teď už je snad všechno dobré."

Neuvažoval jste o operaci?
"Řešili jsme to s doktory pomalu po celé Americe. Všichni doporučovali, ať si to zatím nenechám dělat. Podle nich nebyla kyčel v takovém stavu, že by vyžadovala zákrok. Potvrdili, že by měl pomoci klid."

Zmínil jste Světový pohár. Už máte turnaj trošku v hlavě?
"Je to obrovská motivace. Čeká nás turnaj nejlepších hráčů, na němž nikdo nebude chybět. Hraje se před sezonou, podle mě to bude krásná akce a všichni se na ni moc těší. Atmosféru jsem ještě nenasál, to přijde, až se Světový pohár bude blížit. Ale v zámoří to samozřejmě řešili už někdy od Vánoc. Jak se udělaly první nominace, mluvilo se o tom ještě víc. Turnaj se koná v Kanadě. Toronto - tam nic jiného než hokej vlastně neexistuje."

Registroval jsme, že zámořská média českému týmu nevěří?
"Ono to je vždycky. Přijde mi, že Čechům se nevěří nikdy. Pak to tak dopadne, nebo se udělá nějaký úspěch. Já na prognózy skoro vůbec nekoukám. Bývá to o jednom zápase, což jsme viděli i letos na mistrovství světa. Byli jsme suverénní, ale pak přišlo čtvrtfinále a jeli jsme domů. Na krátkých turnajích to tak je. Během Světového poháru se nám může povést utkání s Kanadou nebo Amerikou, rázem budeme na postupových příčkách."

Na posledním MS se českému výběru také moc nevěřilo, ale výkony byly na úrovni. Základní skupina se povedla. Může to být určitou inspirací i pro World Cup?
"Vždycky je lepší jít z pozice outsidera, než obhajovat. Jako třeba Kanada, která bere zlato a nic jiného. Samozřejmě máme těžkou skupinu, bude to ohromně náročné. Hrajeme s Kanadou, Amerikou a týmem Evropy, tedy nic jednoduchého. Ale jak jsem řekl, záležet může na jediném zápase. Pokud budeme mít i štěstí, může se stát cokoli."

Měníte vzhledem ke Světovému poháru nějak program na léto?
"Všichni říkají, že se začne hrát dřív. Ale společně zahájíme 4. září, což je v době, kdy jindy startují kempy, kam jezdíme nachystaní. Rozdíl vidím trošku v tom, že bude třeba, abychom přijeli víc nabruslení. Začneme a hned se budou hrát zápasy, proto letos půjdu o něco dřív na led. Ale jinak nic zásadního neměním. Snažím se, abych byl hlavně zdravý."

Loni v létě za vámi dorazil kondiční kouč Coyotes, chystá se znovu?
"Řeší se to. Jelikož nám odvolali generální manažera Dona Maloneyho, teď tam jsou trošku zmatky kolem toho nového. Řeší se i spousta dalších funkcí. S kondičním trenérem jsme v kontaktu, ale teď nevím, jestli přijede. Bylo to v plánu, měl vyrazit do Evropy i za Němci nebo Švédy."

Jaké očekáváte v klubu změny?
"No, tohle člověk nikdy neví. Tam je to tak, že vás podepíší a pak za půl roku vymění. Já mám poslední rok kontraktu, čeká mě tedy důležitá sezona. S lidmi z klubu jsem mluvil, zájem na prodloužení spolupráce tam je. Pokud však přijde nabídka, může se stát, že mě vymění."

Jak jste přijal skutečnost, že novému generálnímu manažerovi Johnu Chaykovi je pouhých šestadvacet let?
"Je mladší než já. Zajímavé (usměje se). Když jsem se bavil s trenérem Tippettem, říkal, že teď bude mít víc pravomocí. Bude do toho mít co říci, což předtím asi úplně neměl. Může se to projevit tak, že trenér si bude víc vybírat hráče. Příchod mladého manažera je určitě pro okolí zvláštní, Chayka má společnost na tvorbu analýz. U nás se hrozně osvědčil, protože dělal fakt skvělou práci. Majitelům a trenérovi se to asi natolik líbilo, že mu dali důvěru. Uvidíme, jak se s tím popere."

Očekáváte, že klub zkusí třeba omladit, udělat radikálnější zásah do sestavy? Čtyři roky za sebou jste nepostoupili do play off.
"Začalo to už loni. V klubu udělali obměnu, prostor dostali mladší hráči. Což se povedlo - zařadili Domiho, Duclaira, byl tam i Tobias Rieder a někteří další kluci. Myslím, že to vyšlo, mladí hráli skvěle. Ale majitelé chtějí play off, to je hlavní cíl. Slyšel jsem, že se začne stavět nová hala, farmu budeme mít přímo v Phoenixu - všechno by mělo směřovat k lepšímu."

Zůstane v klubu Shane Doan? Ten je hokejově snad nesmrtelný, co říkáte?
"Jo, ten je jak Jarda Jágr. Shane je výjimečná ikona. Začal ve Winnipegu, v organizaci působí přes dvacet let a zase dal skoro 30 gólů za sezonu. Myslím, že u hokeje ho trošku drží i to, že nechce odcházet v situaci, kdy se dlouho neudělalo play off. V tomhle duchu jsme se spolu i bavili. Hrozně rád by byl u postupu. Každopádně se podobní hráči moc nevidí. Aby někdo strávil 20 let v jenom klubu, to je unikát. Shane by mohl působit kdekoli. Pamatuju si, jak mu tři roky zpátky nabídlo Buffalo snad 12 miliónů za rok. Ale on řekl ne."

Co jste zatím stihl v letní přestávce? Vyrazil jste s rodinou někam k moři?
"No, to ne. Já na tyhle dovolené moc nejsem. Spíš si zajdu na ryby. Mám dvě děti, proto se snažím věnovat hlavně jim. Malý hraje hokej, jezdím s ním tedy na tréninky, na tenis a podobně."

Chystáte druhý ročník kempu pro děti. Co vás na tom baví?
"Jo jo, kemp bude. Začali jsme s tím loni, jde o kemp v Budějovicích pro malé kluky. Před rokem se to osvědčilo, doufám, že letos se akce povede také, protože podobných podle mě není nikdy dost. Já se snažím předat zkušenosti, což jinak dělám u svého syna. Bude tam i brácha, který v Budějovicích trénuje děti, zapojí se další trenéři. Já se pokusím přidat nějaké novinky a cvičení, která se třeba dělají v Americe."

Bude z vás jednou trenér na plný úvazek?
"Občas nad tím přemýšlím. Hlavně teď, když mám kluka, který hraje hokej. Chtěl bych mu pomoci co nejvíc. Ještě pár let budu hrát, když se pak ta možnost naskytne, asi bych se nebránil. Jenže víte, jak to je. Za pár sezon může být situace úplně jiná."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz