Češi jdou na Finy: Machovský střídá Kováře, Jordán spěchal ze zámoří

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

19. dubna 2016, 14:56

Václav Jáchim

Pátý týden přípravy před mistrovstvím světa zahájili čeští reprezentanti, s ohledem na vrchol sezony začíná přituhovat. Akce se blíží, hokejisté mají před sebou dva duely Euro Hockey Tour ve Finsku, ale stále nejsou v kompletním složení. "Chtěli bychom, aby sestava pro šampionát byla jasná před zápasem s Kanadou. Ale uvidíme. Ještě čekáme na hráče z evropských soutěží i z NHL," konstatuje trenér Vladimír Vůjtek.

Po sobotním návratu ze Švýcarska dostali reprezentanti dva dny volno, v úterý po obědě už se zase hlásili na srazu v Praze. Trenér Vůjtek musel udělat nečekanou změnu mezi brankáři. "Kuba Kovář se rozhodl, že z rodinných důvodů neodcestuje na mistrovství světa. Jeho manželka má v tom termínu rodit, takže se omluvil a zůstal doma," zmiňuje kouč. Dodatečně byl pozván Matěj Machovský z Plzně, pokud se neobjeví nikdo nový, je trio maskovaných mužů pro šampionát jasné.

Ale trenéři ještě nechávají otevřené varianty z NHL, kde absolvují play off Petr Mrázek a Michal Neuvirth. "My na to pořád myslíme, z hlavy jsme to nepustili. Ale máme indicie, že ti kluci nepřijedou. Patrně by v klubech neprošli zdravotními prohlídkami. Nicméně stále čekáme, jak to v Americe dopadne. Přece jen tam máme dva brankáře, nikdo nám nedal definitivu, že nepojedou. Jsou jen nějaké indicie, mají určité problémy. Počkáme, až soutěže skončí, pak se rozhodne," přibližuje Vůjtek.

Připouští, že zvažoval také zařazení Jakuba Štěpánka, který minulý týden pomohl Bernu k titulu ve švýcarské lize. "Ale ten se omluvil ze zdravotních důvodů," reaguje kouč. Posléze tedy padla volba na Machovského. "Byl brankářem, který chytal nejdéle. Samozřejmě jsme měli v merku ještě Jakuba Sedláčka, jenže ten strašně dlouho nestál v bráně. Proto jsme od toho upustili," přibližuje trenér. Po očku sleduje dění ve Stanley Cupu, kupříkladu Philadelphia s Voráčkem a Gudasem už v sérii s Washingtonem prohrává 0:3 na zápasy. Ovšem debaty o případných posilách jsou předčasné. "Hráče v průběhu play off nerušíme, takže nemohu říci. Nemáme žádné zprávy."

Otevřený je rovněž nástup finalistů extraligového play off. Pokud se soupeření Sparty a Liberce natáhne, hrozí, že kandidáti se zapojí až těsně před zápasy se Švédy ve Znojmě. "Budeme to řešit podle toho, jak se situace vyvine. Samozřejmě jim nebudeme moci dát týden volno, jako dáváme klukům teď. Budou se muset zapojit dřív." Vůjtek se chystá kontaktovat Jana Kováře s Tomášem Filippim, jejichž Magnitogorsk dnes končí finále play off KHL ."Počkáme, v jakém stavu jsou. Po zápase jim zavoláme," hlásí. Už teď je jasné, že v týmu nebude tolik hokejistů NHL, jak se předpokládalo. "Ano, to už dneska víme. Tím pádem tam je větší šance pro evropské hráče," dodává kouč.

Vůjtka nyní především zajímá, aby stávající kádr nabral optimální formu. Mistrovství světa se blíží, trenéři finišují s budováním sestavy. "Pořád musíme brát, že jsme v přípravě. Kluci šest týdnů netrénovali, teď mají za sebou čtyři. Připadalo mi, že mají lehkou ztrátu fyzické formy, teď se musí dostat zase zpátky. Kolem čtvrtého týdne na ledě jde sinusoida trošku dolů, teď by mělo nastat zlepšení." Ve čtyřech duelech zatím Češi třikrát zvítězili, Vůjtek ale spíš řeší herní projev. "První zápas ve Švýcarsku jsme zvládli vcelku dobře, i když jsme ho prohráli. Rozhodně jsme to odehráli lépe než ten druhý. Věřím, že proti Finům půjde výkon nahoru," říká. 

Ode dneška se s týmem chystají na mistrovství světa první dvě posily z NHL. "Jiří Sekáč bude momentálně na pravé straně, v útoku s mladými kluky Holíkem a Kubalíkem. Ale je tam možnost spolupráce s dalšími hráči NHL, uvažujeme o tom, že Sekáče dáme do útoku s Plekancem a Pastrňákem, kteří se připojí příští týden," hlásí Vůjtek. Zatímco útočník Arizony přiletěl do vlasti už v sobotu, obránce Michal Jordán mířil ze Spojených států do Prahy, z letiště spěchal hned na první trénink. "Uvidíme, jak se bude cítit, rádi bychom ho viděli ve hře. Nejlépe v obou utkáních," přibližuje kouč. Kdy by mohl mít mužstvo kompletní? "Pokud ještě někdo z NHL přijede, chtěli bychom ty hráče dostat na druhé utkání se Švédskem. Aby měli dva zápasy a mohli si zvyknout zase na evropský styl hokeje i na širší hřiště. Uvidíme, možná si necháme 27 hráčů pro případ. Ale platí, že poslední utkání s Kanadou bychom rádi absolvovali ve složení, se kterým pak pojedeme na šampionát," uzavírá.

Sestava pro úvodní trénink před zápasy ve Finsku:

Francouz, Furch, Machovský - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Zámorský, Kolář, Hrabal, Doudera, Voráček - Gulaš, Červenka, Vincour - Kašpar, Koukal, Zaťovič - Sekáč, Holík, Kubalík - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna - Urban.

Nominace české reprezentace pro utkání ve Finsku (21. a 23. dubna, Oulu a Kouvola):

Brankáři (3):
Pavel Francouz (Čeljabinsk, KHL), Dominik Furch (Omsk, KHL), Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň).. 

Obránci (9):
Michal Kempný (Omsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava, KHL), Michal Jordán (Carolina, NHL), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Petr Zámorský (Örebro, Švédsko), Jakub Jeřábek (HC Škoda Plzeň), Tomáš Voráček (BK Mladá Boleslav), Milan Doudera, Josef Hrabal (oba HC Oceláři Třinec). 

Útočníci (13):
Roman Červenka (Piráti Chomutov), Petr Koukal (Jekatěrinburg, KHL), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Robert Kousal (Novokuzněck, KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk, KHL), Jiří Sekáč (Arizona, NHL), Milan Gulaš (Färjestad, Švédsko), Petr Holík (PSG Zlín), Dominik Kubalík (HC Škoda Plzeň), Tomáš Urban, Richard Jarůšek (oba BK Mladá Boleslav).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener.
Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek.
Asistenti: Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Video trenér: Denis Havel.
Manažer týmu: Martin Loukota.
Kondiční trenér: Michal Hamršmíd.
Lékaři: MUDr. Tomáš Vyskočil a MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeuti: Michal Truc a Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka. 

Další program české reprezentace před MS v Rusku:

Euro Hockey Tour:

Čtvrtek 21. dubna:
18:30 Finsko - Česko (Oulu)

Sobota 23. dubna:
15:00 Finsko - Česko (Kouvola)

Středa 27. dubna:
19:20 Česko - Švédsko (Znojmo)

Pátek 29. dubna:
19:20 Česko - Švédsko (Znojmo)

Generálka na mistrovství světa:

Úterý 3. května:
18:00 Česko - Kanada (Praha, O2 arena)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz