Češi před bitvou se Švýcary: Chytá Francouz, naskočí 12 útočníků?

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

7. května 2018, 15:16

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Po dvou úvodních zápasech na šampionátu mají čeští hokejisté dva body, po volném pondělí je čeká velmi důležité klání se Švýcary (v úterý od 20:15 hodin). Hokejisté potřebují zabrat, aby posílili šance na play off a také větší pohodu do dalších bitev. "Jdeme do toho s tím, že samozřejmě chceme vyhrát. Ale jak se bude turnaj dál vyvíjet, to uvidíme. Zajímá nás jen nejbližší utkání. A vítězství!" říká asistent Jiří Kalous.

Po utkání se Švédskem si většina opor odpočinula, tedy pokud se přípravy na ledě týče. Hráči základního kádru doplňovali energii v posilovně a odpočívali, trénovali především náhradníci. A poprvé od sobotního zranění také Martin Nečas, na něhož byli trenéři hodně zvědavi. "Samozřejmě musíme počkat, jak se bude cítit. Byl to lehčí trénink, uvidíme podle jeho subjektivního pocitu. Věřím, že po lékařském vyšetření, které vyznělo optimisticky, by to mohlo být v pořádku," zmiňuje Kalous.

Na české soupisce jsou stále tři volná místa pro hráče v poli. Trenérský štáb na jednu stranu čeká na odezvu případných posil z druhého kola Stanley Cupu, kde v noci na pondělí dohráli Davidové Krejčí s Pastrňákem a Tomáš Hertl, zároveň také sleduje zdravotní stav marodů. O Nečasovi byla řeč, s týmem jsou nedávní marodi Jakub Krejčík a Robin Hanzl. Naději na účast v turnaji živí rovněž útočníci Martin Kaut s Davidem Šťastným.

Kalous: Myslím, že na nás Švýcaři nastoupí aktivně

S doplněním kádru není kam spěchat. "Bude se čekat na večerní telefonáty. Uvidíme, až se Jirka Fischer spojí s kluky z NHL," naznačuje Kalous. Proti Švédsku hrál národní tým jen s jedenácti útočníky. "Na Švýcary bychom jich chtěli mít dvanáct," říká Kalous. Optimální variantou by byl návrat Nečase. "Věřím, že Martin bude v pořádku, že by do hry mohl zasáhnout. Proti Slovensku odehrál  dobré utkání a byla by škoda, kdyby se toho nemohl dál zúčastnit." Nejasná je situace u případného doplnění zadáka Jakuba Krejčíka. "To se bude odvíjet od toho, jak dopadne zámoří," dodává asistent Josefa Jandače.

Už dřív padl verdikt o obsazení pozice brankáře. "Plán se nemění, první tři zápasy jsme měli stanovené. Proti Švýcarům by měl jít Pavel Francouz," hlásí Kalous. Český výběr čeká houževnatý soupeř, s nímž poslední bitvy na velkých turnajích nebyly vůbec snadné. "Dívali jsme se na zápas Švýcarů proti Slovensku, v první třetině hráli hodně agresivně. Potom to byl spíš taktický hokej: vedli 2:0, čekali na brejky, měnili rytmus hry. Myslím, že to v úterý bude obdobné. Že nastoupí s hodně aktivní hrou a podle vývoje budou reagovat. Ale stejně tak my," dodává.

Nečas: Ještě to není úplně ideální, ale hlava nebolí

Švýcarskou sestavu zkvalitnili hokejisté ze zámoří, konkrétně Kukan, Müller, Niederreiter, Andrighetto, Rod nebo brankář Berra. "Švýcaři teď mají několik nových nebo jiných hráčů, předvádějí agresivní hokej, umí změnit i výkon směrem k obraně," uznává Kalous. Češi chtějí nastoupit s maximální koncentrací, aby prožil lepší vstup do zápasu než v neděli se Švédskem. "Vždycky je lepší, když se tým dostane do vedení. Pak je ve větší pohodě." Duel s Tre Kronor sice nepřinesl body, ovšem výkon nevybízí k pesimismu. "Pokud se prohraje, nálada není úplně dobrá. Ale herně jsme si ověřili, že i pro favority turnaje můžeme být naprosto rovnocenným soupeřem," uzavírá Jiří Kalous.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz