Češky zahajují šampionát proti Finkám. Na koho si musí dát pozor?

Foto: Facebook Česká hokejová reprezentace žen

(UTICA, od naší zpravodajky) Úvodní zápas českých hokejistek na světovém šampionátu je tady. Tým Carly MacLeodové prověří síly s výběrem Finska a bude usilovat o důležité body. Češky se zároveň pokusí napravit poslední vzájemný nezdar. Kdo bude hlavní překážkou?

TOP 3 hvězdy Finska

Petra Nieminenová
Čtyřiadvacetiletá hráčka nasbírala během sezony ve švédské SDHL v dresu Lulei ve 33 zápasech základní části hned 45 bodů (24+21) a dalších šestnáct jich přidala v play off, čímž výrazně pomohla k obhajobě mistrovského titulu. Nieminenové se dařilo také na loňském šampionátu, kde s šesti brankami obsadila čtvrté místo v tabulce střelkyň. K tomu navíc zvládla přidat sedm asistencí, v celkovém bodování skončila druhá a dostala se do All Star týmu turnaje.

Viivi Vainikková
O dva roky mladší klubová spoluhráčka Nieminenové potvrdila i v letošní sezoně roli produktivní hráčky, když v základní části SDHL nasbírala dokonce 52 bodů (23+29). Jeden z hlavních pilířů představuje také pro finskou reprezentaci: loni v Bramptonu byla Vainikková jedinou střelkyní Finska ve čtvrtfinále s Českem a celkem se pak na turnaji prosadila pětkrát.

Jenni Hiirikoskiová
Stálice finského výběru, která má stále co nabídnout. Tak by se dala popsat sedmatřicetiletá Jenni Hiirikoskiová. Zkušená obránkyně nevynechala jediný šampionát od roku 2004 a byla tak u posledních osmi finských medailí. Na svém kontě má kromě historického stříbra z mistrovství světa z roku 2019 také tři bronzy z olympijských her. Finská kapitánka je považována za jednu z nejlepších obránkyň na světě a proč tomu tak je, ukazovala fanouškům i při loňském vrcholu sezony: s jedenácti body (3+8) obsadila devátou příčku v kanadském bodování celého turnaje. 

Vzájemné zápasy v této sezoně

Češky se střetly během letošní reprezentační sezony s Finskem celkem pětkrát. V srpnu na zahajovacím turnaji tří zemí ve Finsku podlehla česká reprezentace i přes hattrick Denisy Křížové domácímu výběru 4:5, následnou odvetu o tři dny později ale svěřenkyně Carly MacLeodové zvládly úspěšně, stejně tak i listopadové střetnutí. Poslední dva vzájemné duely ale patřily Finkám, které nejprve Češky udolaly na turnaji ve Švédsku 2:1 a poté v Liberci před rekordní návštěvou rozesmutnily české fanoušky šesti brankami.

Česko – Finsko 4:5 (W EHT Finsko), 22. 8. 2023
Finsko – Česko 2:6 (W EHT Finsko), 25. 8. 2023
Česko – Finsko 4:2 (W EHT Německo), 8. 11. 2023
Česko – Finsko 1:2 (W EHT Švédsko), 15. 12. 2023
Finsko – Česko 6:1 (W EHT Česko), 9. 2. 2024

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz