Cirkus, nebo stadion? Olympijská sedmnáctka jde v pondělí na věc

Foto: Michal Kuba

25. ledna 2015, 14:05

Michal Kuba

(SCHRUNS, od našeho zpravodaje) Hokejoví reprezentanti do sedmnácti let v pondělí vstoupí do Evropského olympijského festivalu mládeže. Do dějiště turnaje v rakouském Schrunsu se přesunuli leteckým speciálem v sobotu, potom stihli prozkoumat okolí včetně zimního stadionu, na který se v neděli vydali k prvnímu tréninku. Byť hala připomíná spíš cirkusové šapitó než místo pro hokej, jistě zde bude na co koukat.

V pondělí už reprezentace otevře celý hokejový turnaj. Ve tři hodiny odpoledne se střetne se Švýcarskem, dva dny nato ji pak čeká třetí člen skupiny – Slovensko. „V Alpách jsem poprvé. Je to něco jiného než v Česku, ale máme tady super tým. Zimák je tu trochu jiný než doma, ale hotel a jídlo jsou super,“ hodnotí pobyt v Rakousku po prvním dni útočník Petr Kodýtek. „Letadlem jsem neletěl poprvé, ale vládním speciálem ano,“ dodává vzápětí. Spokojeností se netají ani budějovický bek Ondřej Kachyňa. „Nemůžu si na nic stěžovat, je to tady krásné.“

První zápas se Švýcary rozhodně nebude jednoduchý, národní tým s nimi má poměrně čerstvou zkušenost a na nadcházející utkání se pečlivě připravoval i nedělním tréninkem. „Švýcaři nás určitě potrápí, hráli jsme s nimi tři zápasy a dva jsme prohráli. Musíme to ale urvat. Led je tu jiný, hřiště je delší, takže musíme víc bruslit,“ pokračuje plzeňský Kodýtek. „Na Švýcarsko si věříme, musíme makat a nepodcenit ho,“ doplňuje Kachyňa.

Foto: Michal Kuba

A jak to vypadá s nadějemi na postup z co nejlepší příčky ve skupině? „Myslím, že máme dobrou šanci jít do finále. Musíme ale začít od tvrdé práce a nic nepodcenit. Hlavně abychom dávali góly,“ má jasno Petr Kodýtek. S ním souhlasí i kolega ze zadních řad. „Naděje je vždycky. Podle mě máme slabší skupinu, ale i tak budeme makat.“ Postupový klíč je jednoduchý – finále si proti sobě zahrají vítězové obou skupin, druzí se střetnou o bronz a třetí týmy čeká zápas útěchy o konečné páté místo. Ve druhé skupině čekají Rusko, Finsko a domácí Rakousko.

Českou družinu vede Robert Reichel, který se stejně jako jeho parta těší, až náročný týden vypukne. „Jsme v Rakousku, víme, že to není hokejová země. Ale podmínky jsou stejné pro všechny. Kluci si užívají celkovou atmosféru, je to pro ně něco jiného než normální turnaj,“ ví Reichel. Jeho zlato z Nagana teď může být pro sedmnáctku příkladem, i když do puncu největší sportovní události světa samozřejmě olympijskému festivalu ještě hodně schází.

A jaký bude zápas se Švýcary podle hlavního kouče? „Známe je moc dobře, v listopadu jsme s nimi hráli třikrát. Mají výborné přesilovky a jsou disciplinovaní. Bude to těžký soupeř, mají výborného gólmana. Musíme se připravit, nebýt vylučovaní a proměňovat šance.“ S šancemi na postup je trenér zatím opatrný. „Známe obě mužstva ve skupině i jejich sílu. Hokej je sport a všechno musíme ukázat na ledě,“ dodává Reichel.

Program hokejového turnaje U17 na olympijském festivalu

Pondělí 26. ledna:

15:00 Česká republika - Švýcarsko
18:30 Rusko - Finsko

Úterý 27. ledna 2015:

15:00 Švýcarsko - Slovensko
18:30 Rakousko - Rusko

Středa 28. ledna:

15:00 Slovensko - Česká republika 
18:30 Finsko - Rakousko

Čtvrtek 29. ledna:

15:00 utkání o 5. místo
18:30 utkání o 3. místo

Pátek 30. ledna:

15:00 finále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz